Vanredno mjerenje kvaliteta vode u Morači po nalogu inspekcije

Nakon kvara na kolektoru, inspekcija naložila dodatne kontrole

6606 pregleda 4 komentar(a)
Građani zabrinuti zbog tečnosti koja se prije dva dana izlila u Moraču, Foto: Printskrin
Građani zabrinuti zbog tečnosti koja se prije dva dana izlila u Moraču, Foto: Printskrin

Ekološka inspekcija utvrdila je “blagi trag zamućenja” na lijevoj strani Morače ispod Krivog mosta, koje je nastalo zbog kvara jer ventil ispusta nije mogao da se zatvori, kazali su “Vijestima” iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Zbog toga je, kazali su, inspektor za vode donio usmeno rješenje za mjerenje kvaliteta otpadnih voda, a u skladu sa Zakonom o upravljanju komunalnim otpadnim vodama.

“Nakon ispusta preko ovlašćene laboratorije i inspektor će nakon dobijenih rezultata postupiti u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima o čemu ćemo zainteresovanu javnost pravovremeno obavijestiti”, kazali su “Vijestima”

Više čitalaca kontaktiralo je prije dva dana redakciju i dostavilo video zapise i fotografije na kojima se vidi kako se iz cijevi ispod Krivog mosta u Moraču izliva tečnost braon boje, za koju tvrde da su fekalije. Građani su “Vijestima” prijavili i sličan problem ispod Vezirovog mosta.

Iz UIP-a su kazali da je ekološka inspekcija prekjuče “izvršila inspekcijski nadzor odmah po prijemu inicijative”.

“... U saradnji sa inspektorom za vode, na lokaciji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici”, rekli su.

Objasnili su da je do zamućenja došlo zbog otkazivanja komandnog sistema za automatsko upravljanje.

“Obilaskom lokacije, konstatovano je da su vode koje se ispuštaju ispred postrojenja u rijeku Moraču blago zamućene, jer je došlo do otkazivanja komandnog sistema za automatsko upravljanje, a koje će biti sanirano u narednom periodu, jer je u toku nabavka materijala-djelova za sistem”, rekli su iz UIP-a.

Podsjetili su da preduzeće “Vodovod i kanalizacija” upravlja postojećim postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda i to od njegove izgradnje 1978. godine.

“Isti radi sa kapacitetom za 55.000 stanovnika. S obzirom na to da je Zakon o procjeni uticaja na životnu sredinu stupio na snagu mnogo kasnije, subjekat nadzora nije sprovodio postupak procjene uticaja pomenutog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na životnu sredinu”, objasnili su iz UIP-a.

Naveli su da je u toku postupak izgradnje novog postrojenja, koji će, kako su kazali, biti mnogo većeg kapaciteta od trenutnog.

“Monitoring kvaliteta otpadnih voda za postojeće postrojenje se vrši u skladu sa Zakonom o upravljanju komunalnim otpadnim vodama na ispustu, preko ovlašćene laboratorije, 7-8 puta u toku godine”, poručili su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Načelnica Odsjeka za kvalitet voda Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) Nevenka Tomić odgovorila je “Vijestima” prije dva dana da se kvalitet vode u Morači kontroliše na više mjesta.

“Kvalitet vode Morače kontroliše se ispod ušća Cijevne i ispod Vukovaca prema Ponarima. Poznato je da se godinama otpadne vode gradske kanalizacije ispuštaju u Moraču, jer kolektor nema dovoljan kapaciteta njihove prerade. Zato se, često, može vidjeti obojenost pola toka desnog dijela Morače - braon, bijelo ili sivo, zavisno od vrste vode koja se ispušta i stepena prerađenosti”, kazala je ona.

Prema njenim riječima, neprijatan miris koji se osjeća u tom dijelu grada, posljedica je pražnjenja kanalizacionih bazena.

“I glavni razlog što voda donjeg dijela Morače nema dobar kvalitet su ulivne vode gradske kanalizacije. Ranije, radili smo kontrolu ispod samog ispusta kod mosta, i pokazivalo se loše stanje, ali zadnjih godina se rade lokaliteti nizvodno za ispitivanje, udaljene pet do 15 kilometara, da se vidi koji je stepen zagađenja odnosno samoprečišćavanja vode”, objašnjava “Vijestima”.

Bonus video: