Izgradnja toplane u Kolašinu (ni)je opravdana

Ambiciozni ciljevi u kolašinskom Akcionom planu za održivu energiju i klimu. Biće analizirano da li je isplativa izgradnja sistema daljinskog grijanja, kao i druga rješenja u vezi sa grijanjem opštine Kolašin

11553 pregleda 4 komentar(a)
Iznenadni troškovi: Spomen dom, Foto: Dragana Šćepanović
Iznenadni troškovi: Spomen dom, Foto: Dragana Šćepanović

Nacrtom kolašinskog Akcionog plana za održivu energiju i klimu, o kom je završena javna rasprava planirano je, do 2030. godine, smanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte za 40 odsto, a smanjenje rizika ugroženosti od klimatskih hazarda za 50 odsto.

Među mjerama ka ambicioznom cilju, u narednih šest godina je i ponovno preispitivanje opravdanosti izgradnje gradske toplane. Ideja o tom projektu je aktuelna već decenijama, a u nacrtu Akcionog plana se navodi da je studija iz 2012. zastarjela.

“Izradom analize doći će se do rješenja da li je isplativa izgradnja gradske toplane, kao i druga rješenja u vezi sa grijanjem opštine Kolašin. Koraci za sprovođenje aktivnosti koje obuhvataju izradu analize o stvaranju održivog i efikasnog sistema grijanja, uključujući izgradnju gradske toplane i alternativna rješenja za grijanje”, piše u opisu te mjere.

Potpisivanjem Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju (Covenant of Mayors for Climate & Energy CoM) Opština Kolašin se obavezala da izradi Akcioni plan (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP) za period do 2030. godine.

Nacrtom Akcionog plana predviđena je, između ostalog, izrada detaljnih energetskih pregleda svih zgrada i sistema u vlasništvu Opštine, izrada analize u vezi s ukidanjem korišćenja fosilnih goriva za grijanje u objektima Dom kulture i Muzej, gradnja energetski efikasne rasvjete u zgradama lokalne samouprave i privrednih društava…

U Opštini planiraju i kreiranje i sprovođenje edukativnog programa podrške za stanovništvo u cilju smanjivanja emisije gasova s efektom staklene bašte, potrošnje energije i vode. Među mjerama je i subvencionisanje i podrška pri zamjeni postojećih neefikasnih sistema za grijanje i hlađenje, kao i subvencije za poboljšanja termoizolacionih karakteristika zgrada kolektivnog i individualnog stanovanja.

Lokalna uprava namjerava i da podrži proizvodnju biomase, izgradnjom fabrika za proizvodnju peleta. Kako objašnjavaju, izgradnjom fabrike za proizvodnju peleta s kapacitetom od 5000 t godišnje, uz poreske olakšice, obezbijedio bi se dodatni energetski izvor na teritoriji opštine. Planirana je i obimna rekonstrukcija Spomen doma, ali i izgradnja novog objekta u kojem će biti kancelarije opštinske administracije.

“Kako je u objektu Spomen dom smješten veći broj zaposlenih u lokalnoj samoupravi, planirana je izgradnja novog objekta - Opštinska zgrada, gdje bi zaposleni bili premješteni. U 2024. godini je planirana izrada Glavnog projekta. Kako je izrada tehničke dokumentacije za Spomen dom specifična i iziskuje više vremena od izrade projekta za novi objekat, od strane konsultanta predloženo je da se u ovoj godini pristupi izradi i jednog i drugog projekta”, objašnjavaju autori Akcionog plana.

Među mjerama su i zamjena postojeće neefikasne rasvjete s energetski efikasnom rasvjetom u privatnim objektima, dopuna Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u cilju podsticaja ugradnje obnovljivih izvora energije na građevinskim objektima…

Bonus video: