Bigović: Promovisati mlade preduzetnike, a ne funkcionere

IT preduzetništvo predstavlja veliku priliku za mlade da ostvare svoje potencijale i doprinesu razvoju društva, kažu iz Preokreta

2672 pregleda 79 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Preokret
Foto: Preokret

Podgorica mora stati iza svoje mladosti koja hoće da radi i stvara, i moramo početi da promovišemo njih, a ne funkcionere, poručio je Aleksa Bigović iz Preokreta.

Kaže da je jedan od ogromnih neiskorišćenih potencijala glavnog grada - podrška IT preduzetnicima na način da se svaki podsticaj zapravo može vratiti nazad Podgorici i iskoristiti za razvoj novih preduzetničkih ideja.

"Ako Glavni grad planira da izdvoji za gorivo, službena putovanja i komunikacione usluge preko 700.000 eura, pola od tog iznosa bi bilo dovoljno da se kreira projektni tim za privlačenje sredstava iz EU fondova za mikro i mala preduzeća. Glavni grad bi u tom procesu konačno mogao dobiti moderan, efikasan i visokoedukovan projektni tim za pisanje i realizaciju značajnih poduhvata ne samo na polju IT-a, već i kulture, umjetnosti, planiranja grada i sl. Sve ono gdje je aktuelna vlast imala ogroman deficit u upravljanju", saopštio je Bigović.

Da bi se podstaklo IT poduzetništvo među mladima, dodaje, potrebno je stvoriti povoljno okruženje koje će uključivati više aspekata.

"Inkubatore i akseleratore: ovi programi pružaju mladim preduzetnicima prostor za rad, mentorstvo i finansijsku podršku; umrežavanje: povezivanje mladih preduzetnika s iskusnim profesionalcima i investitorima je ključno za njihov uspjeh; finansijska podrška: subvencije, krediti i investicije mogu pomoći mladim preduzetnicima da pokrenu i razviju svoje poslovanje".

Poručio je da IT preduzetništvo predstavlja veliku priliku za mlade da ostvare svoje potencijale i doprinesu razvoju društva.

"Kroz razvoj inovativnih rješenja, mladi IT preduzetnici mogu riješiti brojne društvene probleme i stvoriti nova radna mjesta. Tada oni mogu prepoznati da se njihov rad vrednuje, što je najveći mogući stimulans da ostaju u Podgorici, a time i u Crnoj Gori. To je ekonomski preokret koji je potreban i mladima i Podgorici", zaključio je Bigović.

Bonus video: