Bar: Gradnja stopirana, investitor tuži komšije

Mještani koji žive nadomak gradilišta u Baru smatraju da se ne pridržava urbanističko-tehničkih uslova. On tvrdi suprotno i protiv njih najavljuje sudski proces zbog toga što su oni ušli u njegovu parcelu

14230 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada u naselju Ilino, Foto: Marija Pešić
Zgrada u naselju Ilino, Foto: Marija Pešić

Građevinsko-urbanistička inspekcija je na poziv građana zaustavila radove na gradilištu investitora “Invictus formo” u naselju Ilino u Baru jer nije imao dozvolu za gradnju. Komšije koji žive nadomak gradilišta prijavile su ga jer smatraju da se ne pridržava urbanističko-tehničkih uslova. On tvrdi suprotno i protiv njih najavljuje sudski proces zbog toga što su oni ušli u njegovu parcelu.

Kako su “Vijestima” kazali iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, inspekcija je 20. avgusta uradila nadzor, tokom kojeg odgovorna lica nijesu bila prisutna, te je inspektor ostavio poziv investitoru da se lično izjasni u službenim prostorijama Ministarstva, što je on uradio 22. avgusta i dostavio dio dokumentacije. Pregledom dostavljene dokumentacije, inspektor je utvrdio da prijava građenja nije bila podnijeta, iako su radovi već bili započeti.

“Zbog toga je donijeto rješenje o zabrani daljih građevinskih radova do dobijanja neophodne prijave građenja, koju je investitor predao tek 21. avgusta 2024. godine, nakon prvog inspekcijskog nadzora”, naveli su iz resornog ministarstva.

Naglasili su da inspekcija pažljivo prati poštovanje zabrane gradnje na ovom gradilištu i, u slučaju nepoštovanja naloženih mjera, preduzeće dodatne mjere prekršajne odgovornosti, uključujući mogućnost podnošenja krivičnih prijava.

Saglasnost Glavnog državnog arhitekte, koju je potpisao tadašnji v.d. Siniša Minić, izdata je za idejno arhitektonsko rješenje koje podrazumijeva podrum u kojem će biti podzemni parking, suteren, prizemlje i još četiri sprata.

Stanovnici Jugoslovenske ulice u kojoj se gradilište nalazi ispričali su da su razgovarali sa investitorom, te da ih je on informisao da će zgrada izgledati baš tako. Ipak, tvrde oni, realnost je drugačija, a podrum i suteren su u visini prizemlja a ne kako je predstavljeno na građevinskoj tabli. Pored toga, zgrada se gradi u zoni J u Ilinu koja je predviđena Detaljnim urbanističkim planom Ilino, Bar. U tom planu propisani su urbanističko tehnički uslovi za gradnju koji važe za čitavu zonu. U dokumentu koji te uslove propisuje piše da u ovoj zoni minimalna udaljenost od granice susjedne urbanističke parcele iznosi četvrtinu visine objekta ali ne može biti manja od tri i po metara. Ukoliko susjedni objekti sadrže otvore za dnevnu svjetlost, odnosno prozore i balkone, na onoj strani koja gleda na novi objekat, udaljenost ne može biti manja od četiri metra.

Objekat može biti postavljen na manjoj udaljenosti ili na samoj granici urbanističke parcele ukoliko susjedni objekti koji se koriste za stanovanje ne sadrže prozore i vlasnik susjednih objekata za to da pisano odobrenje.

Stanovnici Jugoslovenske ulice sa kojima su “Vijesti” razgovarale ispričali su da je realna udaljenost prvog zida zgrade od njihovih parcela ili kuća manja od metar. Pomenutu saglasnost da im se približi, tvrde oni, nijesu nikad dali niti je investitor od njih tražio.

Uvidom u dokumentaciju zaključuje se da su to propisi za spratnice i objekte koji se koriste kao poslovni i stambeni. Kada je u pitanju garaža ili skladišni objekat koji nema otvore za dnevno osvjetljene, odnosno prozore, može se približiti drugoj parceli tako da ne ugrožava susjedni objekat.

“Većina nas se pridržavala ovih uslova tokom gradnje svojih kuća. Neki od nas su i htjeli da grade apartmane, odnosno objekte turističkog stanovanja, kao što je ova zgrada, ali jednostavno nijesmo mogli da ispunimo ove uslove jer je sve zbijeno, pa nismo ni gradili. Izgleda da pravila nisu ista za sve”, kazao je jedan Baranin koji živi u neposrednoj blizini gradilišta.

Građani su su najviše sumnjičavi po pitanju pomenutog suterena i podruma koji je najavljen kao podzemni a oni smatraju i ocjenjuju da je taj dio u potpunosti izdignut iznad nivoa zemlje, a ne ispod. Poručili su da se nadaju da zatvaranje gradilišta nije samo privremena mjera da se oni umire već da će se temeljno i ozbiljno posvetiti ovom slučaju jer su, kako su kazali, nepravilnosti brojne.

Vlasnik firme “Invictus formo” Peđa Despotović “Vijestima” je kazao da je sve po propisima, da je građevinska dozvola koja je naknadno dostavljena propust firme zadužene za nadzor. Uprkos tome, tvrdi on, dozvola je validna i dostavljena inspekciji, nakon čega je njegovoj firmi odobreno da nastavi sa radovima od ponedjeljka od strane resornog ministarstva.

Prema dokumentaciji u koju “Vijesti” imaju uvid, on je to rješenje dobio 29. avgusta u kojem je utvrđeno da nema više nepravilnosti te da su prethodne ispravljene.

Istakao je da je izmirio sve obaveze prema Opštini za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u iznosu od skoro 60 hiljada eura za šta je dostavio i dokumentaciju, kao i prema Regionalnom vodovodu preko 48 hiljada eura.

Ispričao je da se u potpunosti pridržavao propisa i urbanističko tehničkih uslova kada je u pitanju blizina garaže, suterena ali i spratova. On je imao dobru komunikaciju i saradnju sa komšijama, ispričao je, pa ga je iznenadila njihova reakcija i prijava inspekciji.

Zbog toga, on je odlučio da uradi nešto po tom pitanju izveo geometra na teren koji je utvrio nepravilnosti a informisao se i o tome koliko njegove komšije poštuju propise.

“Niko od njih nema građevinsku dozvolu, bez izuzetka. Nikad nisu platili ni cent komunalija niti bilo koji priključak. Svi, bez izuzetka, su od 30 do 70 cetimetara ušli u moju parcelu i uskoro će im se obratiti moj advokat sa zahtjevom da uklone objekte ili isplate nadoknadu. U protivnom, biće pokrenut sudski proces sa istim zahtjevima”, poručio je on.

Bonus video: