Novi spisak želja ili realna priča: U završnoj fazi izrada Strateškog plana razvoja Kolašina

U fokusu su građani, ali i stvaranje uslova za cjelogodišnji boravak turista, izjavio koordinator radne grupe Mile Glavičanin

16723 pregleda 62 reakcija 9 komentar(a)
Turizam u fokusu: Panorama Kolašina, Foto: Davor Sedlarević
Turizam u fokusu: Panorama Kolašina, Foto: Davor Sedlarević

Izrada Strateškog plana razvoja (SPR) opštine Kolašin u završnoj je fazi, a iz radne grupe zadužene za taj dokument tvrde da su se trudili da ne bude “spisak želja”, nego da su predviđeni projekti realni.

To se ne bi moglo reći za prethodni SPR, koji se odnosio na period od 2018. do 2022. godine, jer ni do danas polovina projekata nije realizovana, a veliki broj njih i dalje postoji samo kao stalna ambicija lokalne vlasti.

No, bez obzira na nizak stepen realizacije, u novom dokumentu broj projektnih ideja je utrostručen.

“U prethodnom planu bilo je 45 projekata. Stepen realizacije je oko 50 odsto. Sada, u novom dokumentu, ima ih skoro tri puta više, ali su veći i izvori finansiranja. Nastojimo da to nije samo ‘spisak želja’ jer u početnim fazama izrade plana nabroji se i blizu 300 projektnih ideja. Nakon toga se vrši prioritizacija i objedinjavanje. Stepen realizacije prethodnog plana nije na očekivanom nivou, ali nije ni tako loš. Od ukupno 45 planiranih projekata, 10 je u potpunosti realizovano, 18 djelimično, dok je 17 projekata nerealizovano”, objašnjava za “Vijesti” koordinator radne grupe za novi SPR Mile Glavičanin.

Za realizaciju “starog” SPR utrošeno je svega 3,37, od predviđenih 16,47 miliona eura. Stepen realizacije, kada se kao kriterijum uzmu utrošena sredstva, zbog toga je svega oko 20 odsto.

No, kako objašnjava Glavičanin, razlog za niži stepen finansijske realizacije je u tome što najskuplji projekat, izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za otpadne vode, još nije završen, već se prenosi u novi plan.

Razlozi zbog kojih se na završetak izrade SPR čekalo skoro dvije godine su višestruki. Prvo se, tvrdi Glavičanin, čekalo na usvajanje državne Strategije regionalnog razvoja i na podatke Monstata. Kasnije, kada su formirani timovi za izradu, aktivniji rad na dokumentu spriječili su, objašnjava koordinator, godišnji odmori u ljetnjim mjesecima”.

“Izrada SPR je u završnoj fazi, odnosno izrađena je radna verzija koja će u vidu nacrta plana biti na javnoj raspravi uskoro, početkom septembra. Još nedostaju pojedine informacije oko izvora finansiranja, relevantne za sve planirane projekte”, kazao je Glavičanin.

On tvrdi da su autori fokusirani, prije svega, na građanina. Cilj je, prema njegovim riječima, da se spriječi i dalje prisutna depopulacija stanovništva, unaprjeđenje kvaliteta života i povećanje životnog standarda.

U fokusu plana je i turista, odnosno stvaranje uslova za cjelogodišnji boravak turista na gradskom i seoskom području, kao i na području planinskih centara 1450 i 1600.

Među ciljnim grupama, prema riječima Glavičanina, u novom SPR biće i investitori, domaći i strani, “stvaranjem povoljnog poslovnog ambijenta i razvojem poslovne infrastrukture”.

Kolektor, kanalizacija, gondola...

Koordinator radne grupe kaže da projektne ideje variraju i po cijeni, obimu, dužini trajanja i zahtjevnosti za izvođenje i realizaciju.

“Najskuplji projekti su komunalni i infrastrukturni, pa će se za njih prvo raditi studije izvodljivosti, za one za koje nijesu izrađene. Ukoliko studije pokažu upitnu i izvodljivost/održivost/isplativost, tražiće se druga rješenja ažuriranjem plana nakon dvije ili tri godine implementacije. Takvi započeti projekti, ili oni koji će se tek realizovati, su postrojenje za otpadne vode i gradska kanalizacija, sanacija i rekultivacija gradske deponije, rekonstrukcija gradskog vodovoda…”, najavljuje Glavičanin.

Prema njegovim riječima, među ciljevima su i dalje vodosnabdijevanje i osnježavanje planinskih centara, sportska zona sa stadionima, druga faza gradskog šetališta, infrastrukturno opremanje biznis zona, izgradnja saobraćajnice Mojkovačka ulica - Breza…

Izgradnja mosta i zaobilaznice Babljak-Biočinovići, izgradnja i rekonstrukcija puteva na ruralnom području Kolašina, projektovanje i izgradnja panoramske gondole, izgradnja obaloutvrda na ugroženim lokacijama, izgradnja azila za napuštene pse… - biće sastavni djelovi i novog SPR.

“Takođe, finansijski zahtjevni projekti su i izgradnja i rekonstrukcija pojedinih objekata u javnoj upotrebi. Među tim objektima je zgrada opštinske administracije, rekonstrukcija stare škole, vatrogasnog doma, Crvenog krsta, Spomen-doma, Doma učenika, Doma mladih i gorštaka, Autobuske stanice, Pravoslavnog hrama, Gradske garaže, Zelene pijace itd…”, objašnjava Glavičanin.

Šta je sve obećavano

Među tim projektnim idejama dosta je onih koje su bile planirane za relizaciju i u planu koji je važio do pretprošle godine. Pokazalo se da je dosta projekata iz prethodnog plana bio prekrupan zalogaj za lokalnu upravu, odnosno da autori dokumenta nijesu mnogo vodili računa o izvodljivosti ideja. Na primjer, među projektima koji je trebalo da budu realizovani do pretprošle godine je i izgradnja gradske toplane i uspostavljanje daljinskog grijanja na gradskom području. U odnosu na prije šest godina, nije se odmaklo ni u izgradnji infrastrukture u biznis zoni Bakovići. Na tom prostoru bila je planirana izgradnja vodovodne, komunalne, putne i električne infrastrukture. Očekivalo se da se poveća broj investitora u biznis zoni, ali i značajno smanji nezaposlenost u opštini.

Rekonstrukcija gradske pijace, takođe, i dalje je samo ideja. Cilj koji je definisan strateškim planom razvoja podrazumijevao je rekonstrukciju kroz privatno-javno partnerstvo Opštine i zainteresovanog investitora. Do lani je trebalo da bude završeno opremanje pijaca, izdavanje objekata i prostora na toj lokaciji za prodaju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na malo. Takođe, trebalo je da bude opremljen prostor i za prodaju proizvoda zanatstva i domaće radinosti i drugih neprehrambenih proizvoda. Uprkos planovima, kolašinska pijaca još izgleda slično kao i pedesetih godina prošlog vijeka i ne zadovoljava potrebe ni kupaca, ni prodavaca.

I brendiranje kolašinskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda trebalo je da bude okončano do 2022. Taj cilj je djelimično ispunjen brendiranjem kolašinskog lisnatog sira, ali nije napravljen ni korak dalje u relizaciji planiranih procedura za ostale proizvode. Nije se minulih godina mnogo odmaklo ni u unapređenju poljoprivredne organske proizvodnje, iako je to bio jedan od strateških ciljeva.

Pored nedostatka novaca, kočnica za neke projekte, kako su ranije obrazložili iz Opštine, je i činjenica da se prično dugo čeka na izmjene i dopune Prostorno-urbanističkog plana.

Bonus video: