Iguman na protestu vjernika: Beranci su kriminalci i drogeraši

Vjernici protestovali jer su sveštenici Cicmil i Milovanović premješteni u druge parohije. Nastojatelj manastira Danilo Romanov nakon protesta poručio da se kaje što je reagovao na neprimjerene riječi koje su mu upućene, ali da nije mogao ostati po strani jer su okupljeni htjeli da se miješaju u ustrojstvo manastira, te da nije imao namjeru da bilo koga uvrijedi već da ukaže na probleme u Beranama

29784 pregleda 449 reakcija 154 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Beranci su kriminalci, kockari, drogeraši…, rekao je juče nastojatelj manastira Đurđevi stupovi u Beranama, Danilo Romanov, vjernicima koji su ispred tog manastira protestovali jer su u druge parohije premješteni sveštenici Miloš Cicmil i Stefan Milovanović.

Oni su negodovali zbog te odluke, ali i zbog toga što je, kako piše na sajtu eparhije, nastojatelj manastira Danilo Trpčevski, koji nije iz tih krajeva.

"Da je valjao neko iz Berana bio bi Beranac. Ali Beranci su kriminalci, kockari, drogeraši. Zašto zadnjih 20 godina niko iz Berana nije došao da se zamonaši ako mu je stalo do svetinje, da čuva svetinju, nego dokoni ste... Ja ću biti ovdje do smrti, po Božijem blagoslovu", rekao je Romanov okupljenima, čuje se na video snimku.

Jedan od okupljenih odgovorio je Romanovu da "dok je vladika Joanikije bio tu manastir je bio pun. Vi vrijeđate nas Berance".

Potom je uslijedilo guranje, ali su okršaj spriječili okupljeni.

Romanov se nakon protesta obratio saopštenjem u kom je poručio da se kaje što je reagovao na neprimjerene riječi koje su mu upućene, ali da nije mogao ostati po strani jer su okupljeni htjeli da se miješaju u ustrojstvo manastira, te da nije imao namjeru da bilo koga uvrijedi već da ukaže na probleme u Beranama.

"Povodom protesta dijela građana koji su se večeras okupili ispred Manastira Đurđevi Stupovi u Beranama pod sloganom "Ne damo Stefana i Miloša" želim da upoznam javnost da se pitanja uređenja crkve rešavaju unutar crkve, a ne na protestima. Kao iguman manastira Đurđevi stupovi namjeravao sam da se obratim prisutnima i objasnim stav crkve povodom nastale situacije, ali sam bio izložen verbalnim napadima dijela prisutnih koji su tražili da napustim manastir, jer nisam iz Berana, a u koji sam po Božijem blagoslovu došao i gdje me je Crkva poslala", rekao je Romanov.

Mislio je, kaže, "da kada toliko brinu za manastir, a smeta im što nisam iz Berana, zašto neko od njih ne dođe da se zamonaši i živi monaškim životom i upravlja manastirom, već u Beranama ima puno poroka kao što su narkomanija, kocka i lopovluk, a gotovo da nema onih koji bi da dođu u manastir i žive kao monasi".

"Kajem se što sam reagovao na neprimjerene riječi koje su mi upućivali, ali nisam mogao ostati po strani, jer su htjeli da se miješaju u ustrojstvo manastira. Da nije bilo takvih napada ne bih reagovao na način na koji sam to učinio, jer nisam imao namjeru da bilo koga uvrijedim, već da ukažem na probleme te vrste u Beranama. Tako da nisam mislio na sve građane Berana, već na takve krugove, koji bi uz to da se bave i crkvenim pitanjima", kazao je Romanov.

On smatra da je bespotrebno širena netrpeljivost prema episkopu i njemu kao igumanu, jer se crkvena pitanja rješavaju kroz razgovor sa vladikom.

"Svu odgovornost za današnji nemili događaj snose oni koji se na necrkven način protive odlukama vladike, koji upravlja Eparhijom i nije neprijatelj crkve i naroda. Izvinjavam se ako su moje riječi protumačene na pogrešan način, jer nisam mislio na sve građane Berana, već na one kojima je poročni život draži od monaškog života i posvećenosti Bogu", zaključio je Romanov.

Bonus video: