Zero Waste Montenegro organizuje akcije čišćenja u više crnogorskih opština od 14. do 22. septembra

Ove akcije su najznačajniji globalni volonterski poduhvat koji ima za cilj smanjenje zagađenja mora i voda, saopšteno je iz nevladine organizacije iz koje su pozvali građane da im se pridruže

2466 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Povodom Međunarodnog dana čišćenja obala, nevladina organizacija Zero Waste Montenegro organizovaće akcije čišćenja u više crnogorskih opština u periodu od 14. do 22. septembra.

"Prvog dana čistiće se u Podgorici, Nikšiću, Herceg Novom, Budvi i Rožajama, a narednih dana i u drugim opštinama. Pozivamo građanke i građane da se pridruže akcijama, a sve neophodne informacije o mjestima gdje se organizuju i u kom vremenu, mogu da nađu na društvenim mrežama FB na @Cleanup Montenegro i IG na @zero.waste.montenegro, kao i informisanjem putem emaila info@cleanupmontengro.me", navodi se u saopštenju ove NVO.

Kako se dodaje, ove akcije su najznačajniji globalni volonterski poduhvat koji ima za cilj smanjenje zagađenja mora i voda.

"Tada ćemo se fokusirati na smanjenje otpada, posebno plastike za jednokratnu upotrebu. Ona nanosi nepopravljivu štetu morskim i riječnim ekosistemima, ugrožavajući hiljade ptica i morskih životinja. Osim toga, plastika negativno utiče i na zdravlje ljudi.

Nakon akcije čišćenja uslijediće tzv. revizija otpada. Cilj je rješavanje korijena problema zagađenja plastikom, a ne fokusiranje na posljedice. Prikupićemo podatke o otpadu, tj. kojim brendovima pripadaju (koristeći Break Free from Plastic metodologiju). Nakon identifikacije kompanija čiji smo otpad najčešće nalazili, kontaktiraćemo ih i pozvati da smanje plasiranje jednokratne ambalaže i redizajniraju je kako bi smanjili uticaj na životnu sredinu", navodi se u saopštenju.

Iz Zero Waste Montenegro su kazali da je njihov cilj da promovišu ponovnu upotrebu, pravilno i odgovorno odlaganje otpada i istovremeno skrenu pažnju kompanijama, kako javnim tako i privatnim, na potrebu preduzimanja mjera za smanjenje otpada.

"Zato je izuzetno važno da svi damo doprinos! Upotrebom višekratnih proizvoda, kao što su cegeri i staklene flaše, smanjujemo otpad i šaljemo poruku da postoje održiviji načini života koje možemo podržati i da zahvaljujući njima doprinosimo očuvanju prirode", navodi se u saopštenju.

Iz Zero Waste Montenegro su kazali da će javnost o rezultatima akcija čišćenja biti obaviještena na konferenciji za medije koja će biti održana 9. oktobra u Evropskoj kući.

Cleanup Montenegro 2024 dio je šireg projekta “Za čistu Crnu Goru” (fr. PUMP) finansiranog od strane francuskog Ministarstva Evrope i inostranih poslova kroz koji će u toku septembra i oktobra biti organizovane i edukativne radionice za djecu i mlade na kojima će ih iz ove NVO učiti kako da odgovorno upravljaju otpadom i kakve su Zero Waste prakse, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: