Ćulafić traži rješenje za grit istovaren u Nikšiću

Ministar ekologije će danas obići lokacije, Opština i mještani ne odustaju od zahtjeva da se izmjesti van opštine

13217 pregleda 26 reakcija 10 komentar(a)
Grit ispod Trebjese, Foto: Svetlana Mandić
Grit ispod Trebjese, Foto: Svetlana Mandić

Ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjan Ćulafić danas će posjetiti Nikšić i obići lokacije na kojima je firma “MM System” istovarila grit, kao i lokaciju za koju je ta firma od Agencije za zaštitu životne sredine dobila dozvolu da sporni materijal deponuje i prerađuje.

Radi se o gritu koji je iz Porta Montenegra, tačnije bivšeg Arsenala, stigao u Bijelu, a iz Bijele završio na privatnim imanjima kao i na zemljištu koje je u vlasništvu Željezničke infrastrukture, i na opštinskom zemljištu ispod Trebjese. Zbog grita mještani nikšićkih naselja Straševina i Kličevo danima u 19 časova na sat, a bilo je i vremenski dužih blokada, blokiraju saobraćaj na magistralnom putu Nikšić - Podgorica, kod tunela Budoš, tražeći da se grit izveze iz Nikšića.

Predsjednik Opštine Marko Kovačević organizovao je sastanak kome su, pored predstavnika lokalne uprave i mještana, prisustvovali i predstavnici nadležnih institucija. Mještani i Kovačević zauzeli su zajednički stav - da se grit mora ukloniti iz Nikšića, a lokalna uprava je protiv firme “MM System” podnijela krivičnu prijavu.

Sporni materijal u Straševini
Sporni materijal u Straševinifoto: Svetlana Mandić

Ekološka inspekcija je naložila toj firmi da ukloni grit, ali je “MM System” uložio žalbu.

“Očekujemo da ekološka inspekcija odradi svoj posao. Firma ‘MM System’ je uložila žalbu koja ne odlaže izvršenje, ali izvršenja nema i to je razlog što su mještani nezadovoljni, ali i mi. Očekujemo da će nadležne institucije raditi svoj posao, da će rješenje, koje je izvršno, biti i ostvareno i da će grit biti izmješten sa teritorije opštine Nikšić”, kazao je Kovačević, kada je došao na blokadu da podrži mještane.

I predsjednik Skupštine opštine Nemanja Vuković je takođe prije dva dana, na blokadi, razgovarao sa mještanima Straševine i Kličeva i obećao im da će pozvati ministra Ćulafića da dođe u Nikšić.

Iako prema nalazima Centra za ekotoksikološka istraživanja sporni materijal nije opasan, mještani poručuju da će blokade trajati sve dok se grit ne ukloni iz Nikšića.

Bonus video: