Najavili početak kampanje „Pojas za sve“

Cilj kampanje je podizanje nivoa svijesti građana o poštovanju zakonske obaveze korišćenja sigurnosnih pojaseva na svim mjestima u vozilima na kojima su pojasevi ugrađeni, kao i obavezno korišćenje bezbjednosnih sjedišta za prevoz djece

3125 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Uprava policije saopštila je da od 14. do 30. septembra, u saradnji sa Nacionalnim biroom osiguravača, organizuju i sprovode kampanju „Pojas za sve“.

Cilj kampanje je podizanje nivoa svijesti građana o poštovanju zakonske obaveze korišćenja sigurnosnih pojaseva na svim mjestima u vozilima na kojima su pojasevi ugrađeni, kao i obavezno korišćenje bezbjednosnih sjedišta za prevoz djece.

"Kampanja će imati preventivno-edukativni i represivni karakter, u okviru kojeg će službenici saobraćajne policije preduzimati mjere u toku njenog trajanja", saopštila je policija.

Represivne mjere će se, kažu, sastojati u striktnom poštovanju odredbi Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, evidentiranjem pomenutih prekršaja kao ozbiljnog rizika za sve učesnike u saobraćaju.

pojas za sve
foto: Uprava policije

"Odredbama pomenutnog Zakona predviđeno je da su vozač i putnici u motornom vozilu u kojem su ugrađeni, odnosno postoje mjesta za ugradnju sigurnosnih pojaseva, dužni da u saobraćaju na putu koriste sigurnosni pojas na način koji je predvidio proizvođač vozila, kao i da se dijete do pet godina starosti mora prevoziti u bezbjednosnom sjedištu, odnosno korpi koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom ili posebnim kopčama u vozilu, ukoliko nije riječ o vozilima za javni prevoz putnika", dodaje se.

Ističu da najveći doprinos stvaranju sigurnijeg saobraćajnog okruženja svojim ponašanjem "daje čovjek kao jedan od ključnih faktora bezbjednosti, na način kojim neće ometati, ugroziti ili povrijediti druge učesnike, kao i preduzimanjem svih potrebnih mjera radi izbjegavanja opasnih situacija".

"Uprava policije će promocijom odgovornog ponašanja učesnika u saobraćaju, kroz redovne aktivnosti, podsticati razvijanje svijesti i znanja o značaju upotrebe zaštitnih sistema u vozilima kod građana, s obzirom na njihov uticaj u kreiranju bezbjednosnog ambijenta svojim navikama, stavovima i ponašanjem u saobraćaju", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: