Godinama rentirao šest opštinskih stanova u Budvi

Predstavnici Opštine Budva i policija krajem avgusta utvrdili da stanove koriste druge osobe, a ne strani državljanin. Opština se upisala kao vlasnik jer nije plaćao komunalije, biće pokrenut krivični postupak i iseljenje

48359 pregleda 40 reakcija 15 komentar(a)
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva pokrenuće krivični postupak i iseljenje osam opštinskih stanova u budvanskom naselju Seoca iznad Jaza, za koje se sumnja da ih godinama unazad koristi i rentira strani državljanin.

Sekretar za zaštitu imovine Opštine Vlado Ivanović potvrdio je “Vijestima” da su predstavnici Opštine, zajedno sa pripadnicima Odjeljenja bezbjednosti Budva krajem avgusta izašli na lice mjesta, te su utvrdili da stanove koriste druge osobe.

“Čekamo zapisnik sa lica mjesta kako bi protiv odgovornih pokrenuli odgovarajuće postupke, te pokrenuli postupak iseljenja iz opštinskih stanova”, naveo je Ivanović.

Redakciji “Vijesti” je dostavljen dopis u kome se navodi da te stanove već tri godine koristi strani državljanin. Istovjetan dopis dostavljen je i Opštini, koja je, kako je “Vijestima” rečeno, utvrdila da su navodi istiniti, te naložila da se izađe na lice mjesta.

Sekretarijat za komunalno-stambene poslove u dopisu od kraja avgusta zatražio je da ovlašćeni službenik Sekretarija za zaštitu imovine izađe na lice mjesta sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti i utvrde identitet osoba koja borave u stanovima koje su vlasništvo Opštine Budva.

“Po osnovu neplaćenih obaveza iz ugovora o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta (komunalije od 11. novembra 2014. i aneksa od 5. maja 2016. Opština Budva se upisala kao vlasnik na djelovima zgrade upuisane u katastarskoj evidenciji na parceli 368 KO Prijevor I”, piše u dopisu Sekretarijata za komunalno stambene poslove u koji su “Vijesti” imale uvid, a na osnovu koga je angažovan i policijski inspektor.

Opština je postala vlasnik osam stanova od 76, 61,77, 77, 59, 78, 78 i 59 kvadratnih metara.

Predstavnici Opštine i policija su 27. avgusta bili u naselju Seoce i uskoro bi trebalo da bude dostavljen zvaničan zapisnik kako bi se pokrenuli kako krivični postupci, tako i iseljenje stanova, imajući u vidu da su u njima zatečene osobe.

U dopisu se pominje da su u trenutku preuzimanja stanova, prije osam godina, oni bili u stanju “sive faze”. Tada je inostrana kompanija koja je dugovala za komunalije i njen izvršni direktor J. K. angažovala domaću firmu koja je završila opremanje stanova, ali joj za te poslove nikada nije plaćeno. Firma je utužila stranu kompaniju i podnijela više krivičnih prijava, kako je navedeno, i postupci su u toku. Strani državljanin već tri godine unazad izdaje šest opštinskih stanova, od njih osam, i novcem od izdavanja dijelom plaća dug za kopmunalije Opštini.

Postupak zbog uzurpacije opštinskih stanova još prije tri godine pokrenuo je Sekretarijat za zaštitu imovine kada je njime rukovodio Đorđe Zenović. Šta sve ima u svome vlasništvu Opština znaće se početkom naredne godine, do kada bi popis imovine trebalo da završi opštinska komisija koju je početkom jula formirala potpredsjednica Opštine Jasna Dokić.

“Obrazuje se Komisija čiji je zadatak da prikupi, obradi i evidentira cjelokupnu nepokretnu imovinu koja je u vlasništvu Opštine Budva”, piše u rješenju koje potpisuje Dokić.

Pored Dokić, članovi Komisije su i glavna administratorka Nevenka Božović Jovović, glavna gradska arhitektica Jelena Lazić, v. d. sekretara za zaštitu imovine Vlado Ivanović, v. d. sekretara za komunalno stambene poslove Srđan Gregović, načelnik Službe zaštite i spasavanja Dragan Božović, v. d. sekretara za lokalnu samoupravu Darko Čelebić, vd sekretara za investicije Joko Popović i ovlašćeni geometar Sekretarijata za zaštitu imovine Miladin Čepić. Sekretar Komisije je Milena Perović.

“Zadatak članova Komisije je da u okviru svojih nadležnosti, lično i preko službi kojim rukovode preuzimaju sve radnje i aktivnosti na prikupljanju, obradi i evidentiranju podataka radi tačnog popisa nepokretne imovine u opštini Budva i to stambenih zgrada i stambenih prostora, poslovnih zgrada i poslovnih prostora, rezidencijalnih objekata, stanova za službene potrebe i drugih građevinskih objekata koji koriste organi za obavljanje funkcija, zemljišta (urbanizovanog, neurbanizovanog, poljoprivrednog, zelenih površina), kao i drugih dobara”, navodi se u rješenju.

Popisom imovine bavila se lokalna uprava još prije pet godina, kada je tadašnji prvi potpredsjednik Opštine Vladimir Bulatović predstavio prvi preliminarni imovinski karton Opštine.

Kako je tada Bulatović kazao “Vijestima” Opština Budva je vlasnik ili suvlasnik 49,4 miliona kvadrata zemlje i 64.902 kvadrata poslovno-stambenog prostora na teritoriji od Jaza do Buljarice. Minimalna procijenjena vrijednost te imovine, kako je tada saopšteno, iznosila je je oko 270 miliona eura, ako se kvadrat zemlje računa po šest eura, a stambeno-poslovnog prostora po 300 eura.

“Realno da vrijednost imovine je nekoliko puta viša i premašuje milijardu eura”, kazao je tada za “Vijesti” Bulatović.

Bio je predlog da se angažuje advokatska kancelarija specijalizovana za imovinsko-pravne odnose, čiji je trebalo zadatak da bude rješavanje svih problema koji su utvrđeni. Predlog je bio i da se formira opštinska direkcija za imovinu, koja bi pomogla lokalnoj upravi da sve nagomilane probleme oko imovine riješi i sačini dobru evidenciju.

Bonus video: