Urušio se plafon škole u Bijelom Polju, đaci upućeni u drugi objekat

Ministarstvo tvrdi da čine sve da se obezbijede uslovi za povratak učenika u školu

5070 pregleda 8 komentar(a)
Plafon škole obrušio se prije dva dana, Foto: Privatna arhiva
Plafon škole obrušio se prije dva dana, Foto: Privatna arhiva

Plafon područnog odjeljenja Osnovne škole “Risto Ratković” u Pripčićima srušio se u srijedu i djeca ne mogu da pohađaju nastavu, kazao je “Vijestima” jedan od roditelja, Dušan Grujić.

Prema njegovim riječima, incident se dogodio u srijedu, u doba kada djece nije bilo u školi. Kazao je i da su djeca upućena na nastavu u drugi objekat matične škole.

Grujić podsjeća da je taj objekat godinama neuslovan za rad.

“Škola je neuslovna. Incident se desio u srijedu. Morali smo djecu da pošaljemo u drugu školu”, kazao je Grujić.

Kazao je da to područno odjeljenje pohađa desetak učenika koji “srećom nijesu bili u školi kada se desio incident”.

“Pet je prvaka i pet do šest đaka drugih razreda. To su potresne scene u 21. vijeku da djeca koriste poljski toalet. Škola je dva kilometra udaljena od centra grada”, rekao je.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, na čijem je čelu Anđela Jakšić-Stojanović, kazali su “Vijestima” da su obaviješteni o incidentu od prije dva dana.

“Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija čini sve iz svojih nadležnosti i mogućnosti da se u, što skorijem roku, obezbijede uslovi za bezbjedan povratak i boravak đaka u školi u Pripčićima”, kazali su iz nadležnog resora.

Učenici nijesu bili u školi kada se desio incident
Učenici nijesu bili u školi kada se desio incidentfoto: Privatna arhiva

“Vijesti” su i ranije, u više navrata, pisale o školi u Pripčićima, građenoj 1946. godine, kada su mještani kazali da djeca ne hrle na nastavu kao ostali vršnjaci.

Oni su, tada, rekli da su prozori “užasni, pokriveni papirima, starim daskama” i naglasili da je problematično što djeca nemaju toalet.

“Unutra je samo jedan lavabo koji djeca zajedno koriste, možete pogledati vanjski toalet, zar to ima u današnjem vremenu”, ispričali su mještani ranije.

Daskama su krpili i rupe na zidovima, a zbog svega je dio roditelja djecu prepisao u matičnu školu u Bijelom Polju.

Iz Opštine Bijelo Polje, ranije, su podsjetili da se projekti škola obično realizuju kroz kapitalni budžet, te da su 2016. uradili projekat nove škole i obezbijedili građevinsku dozvolu.

“Procijenjena vrijednost bila je oko 200 hiljada eura i projekat je predat Ministarstvu prosvjete na dalju nadležnost. Paralelno smo pokušali da obezbijedimo donatora za izgradnju škole, ali do danas nismo uspjeli”, saopšteno je ranije iz Opštine.

Bonus video: