Vlada: Obezbijediti lokacije za uklanjanje leševa životinja uginulih od zaraznih bolesti

"Neškodljivo uklanjanje leševa životinja uginulih/usmrćenih od zaraznih bolesti je veoma izazovan proces, s obzirom na to da u Crnoj Gori još ne postoji uspostavljen sistem za sakupljanje, preradu ili uništavanje nus proizvoda životinjskog porijekla"

4844 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada Crne Gore je današnjoj sjednici usvojila Informaciju o potrebi obezbjeđivanja lokacije za neškodljivo uklanjanje leševa životinja uginulih/usmrćenih od zaraznih bolesti.

Kako se navodi u saopštenju, u Informaciji se naglašava da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprava za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, intenzivno prate i da su "od samog izbijanja preduzeli i sprovode sve mjere u cilju sprečavanja dalje pojave i širenja bolesti kju (Q) groznice, u cilju umanjenja negativnih posljedica koje bolest može izazvati u slučaju daljeg širenja".

"Neškodljivo uklanjanje leševa životinja uginulih/usmrćenih od zaraznih bolesti je veoma izazovan proces, s obzirom na to da u Crnoj Gori još ne postoji uspostavljen sistem za sakupljanje, preradu ili uništavanje nus proizvoda životinjskog porijekla. Crna Gora, odnosno resorno Ministarstvo je za ove potrebe obezbijedilo sredstva za izgradnju objekta u saradnji sa Svjetskom bankom u okviru MIDAS 2 projekta i aktivnosti su u toku, a završetak radova se ne očekuje prije 2027. godine", piše u saopštenju.

Ističe se da je, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu, obaveza svake lokalne samouprave da obezbijedi sakupljanje i uništavanje nus-proizvoda životinjskog porijekla, u slučaju da ne postoji pravno ili fizičko lice koje obavlja te poslove.

"...Ali nijedna lokalna samouprava nažalost nije ispunila propisanu zakonsku obavezu, odnosno nema stočno groblje, ni jamu grobnicu za zbrinjavanje leševa uginulih/usmrćenih životinja, kao ni definisanu lokaciju za istu. U cilju suzbijanja bolesti i zaštite zdravlja ljudi, životinja i životne sredine, Vlada je usvojila više zaključaka, čijim će se sprovođenjem u precizno definisanim rokovima obezbijediti sprečavanje širenja i otklanjanje posljedica navedene bolesti", saopšteno je iz Vlade.

Izvršna vlast usvojila je i Informaciju o adaptaciji i opremanju pres sale u zgradi Vlade.

Rekli su da je tim povodom, zadužena Uprava za državnu imovinu da obezbijedi neophodna finansijska sredstva i da, u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Vlade, preduzme aktivnosti na finalizaciji tehničkih specifikacija, potrebnih za sprovođenje postupka javne nabavke za adaptaciju i opremanje pres sale.

"Utvrđen je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj imovini. Razlozi za donošenje ovog Zakona sadržani su i u potrebi usklađivanja sa novim Zakonom o korišćenju energije iz obnovljivih izvora kojim se, između ostalog, propisuje postupak davanja u zakup zemljišta u državnoj svojini, odnosno prirodnih bogatstava radi proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Takođe, predloženo je da vrijednost nepokretnosti državne imovine procjenjuje organ uprave nadležan za poslove imovine, dok će vrijednost nepokretnih stvari za potrebe eksproprijacije procjenjivati ovlašćeni organ uprave nadležan za poslove katastra. shodno pozitivnim zakonskim određenjima, a sve u cilju objedinjavanja aktivnosti i obavljanja poslova u istom organu, naročito imajući u vidu izradu registra nepokretnosti i masovnu procjenu vrijednosti iste", navodi se u saopštenju.

"Vlada je usvojila Informacijuo ispunjenosti uslova za davanje prethodne saglasnosti Vlade Crne Gore za podizanje spomen-obilježja Mitropolitu crnogorsko primorskom gospodinu Amfilohiju, prije isteka roka, propisanog odredbom člana 9 stav 2 Zakona o spomen-obilježjima", kazali su iz Vlade.

Bonus video: