Tivat: Autobuska mora da bude likvidirana

Lokalna uprava Tivta pozvala Parking servis da napokon preuzme djelatnost stanice

2756 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Opština Tivat kao osnivač i isključivi vlasnik obje firme, ostaje pri ranije donesenoj odluci da se radi racionalizacije poslovanja, obavi dobrovoljna likvidacija preduzeća “Autobuska stanica” d. o. o. Tivat (AST) i preuzimanje njegove djelatnosti od preduzeća “Parking servis” d. o. o. Tivat (PST).

To je potvrđeno “Vijestima” iz vrha lokalne uprave, uz napomenu da Opština očekuje da uprave obje firme ubrzaju aktivnosti koje su do sada pokrenute u tom smjeru.

Odlukom Skupštine opštine iz 2021. da usvoji Elaborat o racionalizaciji poslovanja opštinskih preduzeća PST i AST, kompanija “Autobuska stanica” Tivat trebalo je da svoje objekte i djelatnost preda na korišćenje i upravljanje PST-u i nakon toga pokrene proces svoje dobrovoljne likvidacije. Pošto AST još nije okončala dobrovoljnu likvidaciju, PST još nije preuzeo njenu poslovnu djelatnost. Ipak, PST je od AST potpisivanjem zvaničnog zapisnika o primopredaji, 22. decembra 2023. u potpunosti preuzeo na upravljanje i korišćenje objekat Autobuske stanice u kome se nalaze i poslovne prostorije obje te fime.

“Odluka o likvidaciji preduzeća “Autobuska stanica” d. o. o. Tivat donijeta je za vrijeme pandemije koronavirusa, budući da je poslovanje Autobuske stanice bilo otežano. Posljednji izvještaji o poslovanju ukazuju da Autobuska stanica posluje pozitivno, međutim i dalje postoji stav da bi ujedinjavanjem ta dva preduzeća i efikasnom organizacijom rada, bilo ostvareno lakše, centralizovano upravljanje sa značajnim uštedama”, kazali su tim povodom “Vijestima” iz Opštine.

Preduzeće “Parking servis” d. o. o. Tivat prošlu poslovnu godinu završilo je sa ostatkom dobiti nakon oporezivanja, u iznosu od 172.270 eura. S druge strane kompanija AST je poslovnu 2023. završila sa sa dobiti u iznosu od 59.723 eura nakon oporezivanja, što je više nego dva puta bolji rezultat nego 2022. Međutim, zbog do sada nerealizovanih obaveza iz Elaborata o racionalizaciji poslovanja dvije opštinske firme, odnosno nezavršavanju procesa dobrovoljne likvidacije AST-a, ni jedna ni druga kompanija nisu lani značajnije ulagale u održavanje i unapređenje objekta autobuske stanice, pa su ovog ljeta evidentirane brojne primjedbe građana i turista na stanje u kojom se nalazi jedan od najznačajnijih lokalnih saobraćajnih objekata.

Iz gradske uprave poručuju da se taj proces mora ubrzati i konačno završiti jer će PST nakon toga, osim djelatnosti gazdovanja i naplate javnih parking prostora u Tivtu, obavljati i djelatnost pružanja usluga autobuske stanice, a uskoro i pionirski novi projekat uvođenja parcijalnog javnog drumskog saobraćaja u tom gradu vozilima na električni pogon.

“Predstavnici lokalne uprave održali su sastanke sa odborima direktora i upravama oba preduzeća. Na njima je da preuzmu dalje radnje kako bi se započeti proces okončao. Ovako formiranom preduzeću PST biće ustupljeni i poslovi upravljanja autobusom na električni pogon koji je u planu da vozi na liniji aerodrom Tivat- centar grada”, kazali su iz Opštine.

Bonus video: