Pacijenti koji čekaju za MR enterografiju u KCCG u problemu: Plaćanje iz džepa i više od 300 eura

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje kažu da osiguranici MR enterografiju ne mogu obaviti u privatnim klinikama o trošku države, jer ta usluga nije obuhvaćena Uredbom Ministarstva zdravlja

21839 pregleda 5 komentar(a)
Samo KCCG i KBC Berane trenutno raspolažu aparatom za MR, Foto: Savo Prelević
Samo KCCG i KBC Berane trenutno raspolažu aparatom za MR, Foto: Savo Prelević

Djeca i odrasli koji mjesecima čekaju i nemaju dostupan termin za MR enterografiju u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), taj pregled moraju da plaćaju i više od 300 eura u privatnim klinikama.

“Vijestima” se obratilo više pacijenata koji u prethodnom periodu nijesu mogli da dobiju termin za ovu vrstu pregleda koju im je predložio specijalista u KCCG u narednih mjesec ili dva, zbog čega su bili prinuđeni da idu u privatne klinike. Prema podacima sa sajta KCCG, prvi termini za MR enterografiju za odrasle su u decembru ove godine, dok u Institutu za bolesti djece trenutno nema slobodnih termina.

MR enterografija je posebna vrsta pregleda na aparatu za magnetnu rezonancu, koja na neinvazivni način omogućava detaljniji prikaz tankog crijeva. Pacijenti se na MR enterografiju najčešće upućuju zbog sumnje na zapaljenske bolesti crijeva ili tumore. Cijena ovog pregleda u jednoj od privatnih poliklinika bila je 395 eura, a u drugoj 287 eura i dodatnih 40 za kontrasno sredstvo.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti”, iz Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) kazali su da ova vrsta pregleda nije ugovorena sa privatnim zdravstvenim ustanovama.

“Pacijenti koji čekaju na pregled MR enterografija ne mogu obaviti ovu uslugu u privatnim ustanovama sa kojima Fond ima ugovore za pružanje usluga MR, jer ova usluga nije obuhvaćena Uredbom koju donosi Ministarstvo zdravlja, pa samim tim nije u nadležnosti Fonda za zdravstveno osiguranje”, piše u odgovoru ustanove kojom rukovodi Vuk Kadić.

Kazali su da usluge koje su dogovorene sa privatnim zdravstvenim ustanovama, a shodno propisima Ministarstva zdravlja, obuhvataju MR pregled mozga, MR pregled vratne kičme, MR pregled torakalne kičme i lumbosakralne kičme, MR pregled karlice sa kukovima, MR pregled osteomuskularnog sistema, MR pregled krvnih sudova vrata i mozga, MR pregled abdomena i MR male karlice, MR pregled hipofize i MR pregled vrata, MRCP, MR dojke, MR toraksa/medijastinuma. Ove preglede, o trošku države, pacijenti mogu uraditi u privatnom sektoru sa i bez kontrasta, dok se MR hipofize, MRCP i MR dojke rade isključivo sa kontrastom.

Novi ugovori za MR preglede sa privatnim klinikama stupili su na snagu 1. januara 2024. i važiće dvije godine. Građani koji čekaju duže od 45 dana u javnim zdravstvenim ustanovama mogu da se o trošku Fonda pregledaju u nekoliko privatnih klinika u Podgorici, Nikšiću i Kotoru. Fond ima potpisane ugovore sa privatnim zdravstvenim ustanovama Konzilijum, Hipokrat i Moj Lab.

U javnom zdravstvenom sistemu aparatima za magnetnu rezonancu trenutno KCCG i Kliničko-bolnički centar (KBC) Berane. Uprava za kapitalne projekte krajem 2022. godine raspisala je tender za nabavku aparata za magnetnu rezonancu za potrebe bolnica u Nikšiću i Bijelom Polju, ali procedura još nije okončana. Procijenjena vrijednost aparata za magnetnu rezonancu, za obje bolnice, iznosi 1,56 miliona eura.

Ugovori sa privatnim klinikama u kojima se rade MR pregledi u situacijama kada u javnom zdravstvenom sistemu nema termina, na snazi su posljednjih sedam godina.

Pacijenti su se najprije upućivali u privatne ustanove sa uputom izabranog doktora, uz prethodno pribavljeno odobrenje konzilijuma, u slučajevima kada se u javnom zdravstvu na taj pregled čekalo duže od 30 dana, shodno Pravilniku Fonda.

Tokom 2021. godine, odlukom i uputstvima prethodnog rukovodstva taj rok produžen je za 15 dana, što znači da se pacijenti koji čekaju na pregled magnetnom rezonancom u javnim ustanovama upućuju kod privatnika ako je prvi slobodan termin u narednih 45 dana.

Bonus video: