Mladi iz barske RE populacije tri mjeseca učili o ljudskim pravima: Najveći problem obrazovanje i zaposlenje

Polaznici od 13 do 20 godina su na radionicama stekli uvid u važne antidiskriminatorne strategije, kao i tehnike i principe borbe sa rodno i pravno nesenzitivnim djelovima društva, kažu iz NVO "Kišobran"

2370 pregleda 0 komentar(a)
Iz škole za mlade Rome, Foto: Privatna arhiva
Iz škole za mlade Rome, Foto: Privatna arhiva

Mladi iz romske i egipćanske (RE) zajednice koji žive u Baru pohađali su školu ljudskih i manjinskih prava koju je za njih organizovala nevladina organizacija “Kišobran”, a tokom tri mjeseca su učili o ključnim problemima za njihovu zajednicu.

Kako su “Vijestima” kazali iz NVO “Kišobran”, polaznici od 13 do 20 godina su na radionicama stekli uvid u važne antidiskriminatorne strategije, kao i tehnike i principe borbe sa rodno i pravno nesenzitivnim djelovima društva.

“Time se osposobljavaju da pokreću i utiču na druge, stvarajući neophodnu ravnopravnu atmosferu u društvu”, poručili su.

Naglasili su da je ključni dio projekta bio stvaranje mreže mladih ljudi koji će postati model borbe za ljudska i manjinska prava, inspirišući učesnike da postanu agenti promjena i promoteri ravnopravnosti. To će učiniti tako što će produbiti njihovo poznavanje, razumijevanje i istraživanje tema ljudskih prava, a zatim ih sistematski primijenjivati u društvu.

“Prema istraživanjima koje smo kao nevladina organizacija radili kao podrška projekta EU “ReOpen Doors”, koja je za cilj imala uključivanje manjinskih grupa u život lokalne zajednice, primijetili smo manjinsku neravnopravnost i nesenzitizaciju u gotovo svim aspektima njihovog, kako privatnog, tako i društvenog života. Najveći problem predstavlja sfera obrazovanja i zapošljavanja, a zatim kulturna inkluzija i zdravstvena zaštita”, zaključili su.

U tromjesečnoj školi predavači su im pomagali da pronađu sopstveni glas u zajednici u kojoj žive, kako bi otvoreno uticali na mijenjanje uobičajenih društvenih stereotipa.

Jedna od edukatorki, mr Jelena Jovanović istakla je da su joj radionice pružile priliku da radi sa grupom romske djece, te da je njen zadatak bio da im predstavi ljudska prava s akcentom na prava manjina.

“Sve što bih rekla o njima kao o grupi bila bi generalizacija i predrasuda. Kao na bilo kojoj radionici ili predavanju svako od njih je dijete za sebe, posebno, s drugačijim mislima i potencijalima. Na moje veliko zadovoljstvo, mislim da sam uspjela da se povežem s njima te smo mnogo razgovarali i o njihovim životnim prilikama, odnosno pravima koja imaju, koja s lakoćom uživaju, ali i ona koja smo konstatovali da su im teže dostupna”, kazala je Jovanović.

Ona vjeruje da su im radionice pomogle da ostvare uvide i osnaže se na putu ostvarenja svojih želja, ali je postala svjesna da im kao pripadnicima etničke grupe društvo daje mnogo manje prilika, gotovo nikakvu podršku i da većina njih ima lošije polazne osnove.

Prema njenim riječima, slabije polazne osnove nijesu njihova kultura, nasljeđe ni izbor nego, između ostalog, upravo rezultat odbacivanja koje kao grupa trpe. Potpuno je sigurna da je potreban konstantan rad na njihovom daljem osnaživanju, ali i kreiranje konkretnih instrumenata koji im mogu biti od pomoći.

Jedna od polaznica Elmedina Beriša već drugi put učestvuje u radionicama ovog tipa, a kojima koordiniše NVO “Kišobran”. Ona i njen brat, Elmedin Beriša, izrazili su želju da radionice postanu učestale i pozvale su svoje vršnjake da se sljedeći put prijave.

“Bavimo se raznim temama, i pritom je sve jako zanimljivo i približi nam se kroz igru i razna gostovanja. Voljeli bismo da budemo dio ove škole i dalje”, njihov je utisak o kursu ljudskih prava.

Bonus video: