Festival "Jasikovački đerdani" - spoj ljepote tradicije, običaja i kulture

Čuli su se zvuci i pjesma iz predjela Grčke, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore

2244 pregleda 0 komentar(a)
Foto: kudduga.me
Foto: kudduga.me

Centralna manifestacija Međunarodnog folklornog festivala "Jasikovački đerdani", u organizaciji KUD "Duga", održana je u Beranama.

Bio je to spoj ljepote tradicije, običaja i kulture.

Devet kulturno-umjetničkih društava napravilo je defile od zgrade opštine do glavnog trga i krajnjeg odredišta Sportskog centra "Berane". Turisti i građani su gledali sa zanimanjem veselu i raspjevanu kolonu.

Čuli su se zvuci i pjesma iz predjela Grčke, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

"Bogatstvo kulturne baštine, tradicije i običaja biće prikazani uz igru, pjesmu i narodnu nošnju koja odiše bojama naše istorije. Naša misija je da očuvamo prelijepo nasljeđe i običaje za buduće generacije. Stoga vas pozivam da uživate u svakom trenutku i osluškujete ritmove koji nas povezuju. Neka vas duh ovog festivala prati i dalje, a naše igre i pjesme neka ostanu u srcima svih nas", kazala je voditeljka programa, članica KUD-a "Duga" Ksenija Đalović.

Osnivačica i koreografkinja KUD-a "Duga" Marijana Dakić istakla je kako je bilo "lijepo vidjeti folkloraše iz Grčke, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji su se danas po dno Jasikovca nizali kao đerdani, praveći najljepšu i najšareniju nisku satkanu od različitih nošnji".

"Puno mi je srce, jer ovaj festival je svojevrstan poklon rodnom gradu, kao i nešto što u Beranama nismo imali priliku da vidimo. Kao koreograf i umjetnički rukovodioc Kulturno-umjetničkog društva 'Duga' s ponosom priznajem da je ovo i kruna mog dosadašnjeg rada i folklornog stvaralaštva. Svi oni koji ne igraju folklor, već žive folklor će razumjeti zadovoljstvo i sreću zbog ostvarenja ovako velikog događaja ne samo za mene lično i Kulturno-umjetničko društvo 'Duga' nego za Berane i cijelu Crnu Goru. Nadam se da ćete svi ponijeti lijepe uspomene iz ovog mog dragulja, smještenog u dolini Lima", kazala je Dakić.

Ona je uručila zahvalnice kulturno-umjetničkim društvima i partnerima koji su podržali Festival.

Gradonačelnik Sofadesa Dimostenis Katsis rekao je da mu je drago da je u Beranama i Crnoj Gori .

"Mi smo sličan narod i imamo mnogo stvari zajedno da radimo. Hvala od srca za sve". rekao je Katsis.

U vremenu u kojem živimo, kada se svijet suočava s brojnim izazovima, očuvanje nasljeđa i promovisanje kulturne raznolikosti postaje od suštinskog značaja za naš identitet i budućnost, kazao je predsjednik Skupštine opštine Berane Milun Rmuš.

"Ovaj festival je svjedočanstvo naše posvećenosti očuvanju kulturnih veza i isticanju ljepote različitosti koja nas ujedinjuje", istakao je Rmuš.

Dodao je da je folklor mnogo više od plesa i pjesme.

"On je most između prošlosti i sadašnjosti, jezik kojim govore generacije, neizbrisivi trag našeg postojanja. Kroz tradiciju učimo o sebi, o svom porijeklu, ali i o drugima, o svjetovima koji nas okružuju i koji nas obogaćuju. Zahvaljujem svim učesnicima i organizatorima koji su dali svoj doprinos ovom događaju. Posebnu zahvalnost upućujem organizatorki Festivala, Maji Dakić, čija energija, posvećenost i ljubav prema folkloru čine ovaj Festival mogućim", rekao je Rmuš.

On je poručio i da "Jasikovački đerdani" treba da svijetle kao simbol jedinstva, prijateljstva i ljubavi prema kulturnom nasljeđu.

Program u SC "Berane" otvorio je domalić KUD "Duga" "Igrama iz Crne Gore" po koreografiji Marijane Dakić.

Svoje običaje i kulturu prikazali su potom gosti iz Grčke, Folklorni klub "Sofades". Neizbježan dio ove zemlje je i sirtaki, pa je publika imala priliku da uživa i u tom segmentu tradicije.

KUD "Boka" iz Tivta predstavio se "Igrama i pjesmom iz Boke Kotorske", u koreografiji Vidaka Božovića, a kroz ono što primorje ima proveo je publiku još i KUD "Stara Budva" "Igrama iz Crne Gore" koreografkinje Snežane Martinović.

Gosti iz Sjeverne Makedonije, KUD "8. oktombri" iz Krive Palanke za publiku u Crnoj Gori odabrali su "Po Duračka reka" i, zatvorivši Festival, "Poslje" koreografa Jovice Blaževskog.

Folklorni ansambl "Treće doba" iz Podgorice oduševio je sve "Partizanskim igrama" u koreografiji Vladimira Šoća i Zorana Popovića. Na kraju je publika i zapjevala "Mladu partizanku".

KUD ,,Zahumlje" iz Nikšića tradiciju je prikazao kroz "Igre iz Crne Gore", u koreografiji Vladimira Šoća i "Žensku Makedoniju" u koreografiji Radmile Bele Petković.

Gosti iz Bosne i Hercegovine, KUD "Bašlija" iz Sarajeva, ljepotu kulture predstavio je kroz "Igre iz Teslića", u koreografiji Džemala Hurića.

ANIP "Đurđevdansko kolo" iz Podgorice prikazao je tradiciju kroz "Igre iz Gruže".

Projekat "Jasikovački đerdani" je podržan na javnom konkursu "Kultura spaja: Od amatera do profesionalaca" Ministarstva kulture i medija.

Bonus video: