Raonić ispregovarao platu od više od 3.400 eura, desetine hiljada eura otpremnine ili stalno radno mjesto

To stoji u ugovoru o radu koji je na današnjoj elektronskoj sjednici usvojio Savjet RTCG

Potpredsjednica Savjeta RTCG obavijestila javnost o novom ugovoru, kazala da je zarada uvećana na nezakonit način i da RTCG-u ne treba pravnik bez iskustva

33086 pregleda 147 reakcija 69 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.10.2024. 13:28h

Generalnom direktoru Radio televizije Crne Gore (RTCG) Borisu Raoniću zarada će iznositi najmanje 3.400 eura neto, a u slučaju da prestani da radi prije isteka ugovora ili prije isteka mandata ima pravo na šest ukupnih bruto mjesečnih zarada koje su prethodile mjesecu u kojem je ugovor raskinut.

To stoji u ugovoru o radu koji je na današnjoj elektronskoj sjednici usvojio Savjet RTCG.

Raonić je dogovorio i da po isteku mandata ostaje u RTCG - biće raspoređen na radno mjesto koje odgovara njegovom stepenu stručne spreme znanju i sposobnostima u skladu sa Zakonom, kolektivnim ugovorom RTCG i opštim aktima RTCG.

O takvom ugovoru o radu medije je obavijestila potpredsjednica Savjeta Marijana Camović Veličković.

"Zbog manjka transparentnosti u radu Savjeta RTCG ja vam dostavljam predlog ugovora o radu generalnog direktora RTCG koji je usvojen većinom glasova na upravo završenoj elektronskoj sjednci Savjeta. Poučena trogodišnjim iskustvom vjerujem da na drugi način nećete biti obaviješteni o ovome, niti da će se uskoro ovaj dokument naći na sajtu rtcg.me, a smatram da je od izuzetne važnosti da javnost bude upoznata", rekla je Camović Veličković.

Prema ugovoru, Raonić nema pravo na uvećanje zarade po osnovu varijabilnog dijela zarade, niti na uvećanje zarade po osnovu ostvarenih prekovremenih, noćnih i prazničnih časova rada.

Camović Veličković: Zarada podignuta na nezakonit način, RTCG-u ne treba pravnik bez iskustva

Camović Veličković je u obraćanju predsjedniku Savjeta Veselinu Drljeviću i članovima postavila pitanje na osnovu kog ugovora je Raonić radio u svojstvu v.d. generalnog direktora, budući da, kako kaže, Savjet nikad nije dao saglasnost niti mu je dostavljen bilo kakav predlog tog ugovora što znači da on nije ni postojao.

"Po kom osnovu/u skladu sa kojim ugovorom je Raonić obavljao dužnost generalnog direktora od 31. avgusta kada je izabran na tu poziciju do danas, odnosno do dana kada bude potpisan ugovor o radu? Po kom osnovu je preuzimao bilo kakve radnje, npr. upravljanje novcem, sklapanje ugovora, otkaza ugovora o radu sa zaposlenima(!), kako će biti obračunata njegova zarada za rad koji je uložio tokom septembra? Za sve ovo, bez ugovora o radu koji se tek sad potpisuje, ne postoji pravni osnov", rekla je Camović Veličković.

Nju je interesovalo i zašto ugovor nije tačka na regularnoj sjednici koja je u pripremi, već se po hitnom postupku prebacila na elektronsku.

Ona je problematizovala i tačku koja se odnosi na stalno radno mjesto za Raonića i poručila da RTCG-u ne treba pravnik bez iskustva.

"Kadar ovog profila (pravnik bez pravničkog iskustva) svakako ne treba Javnom servisu tako da odredbu o zadržavanju Borisa Raonića nakon isteka mandata i raspoređivanju na novo radno mjesto treba brisati. Iznenađena sam da se gospodin Milić kao pravnik poziva na Aneks 1 ugovora koji više nije na snazi i samim tim je neobavezujući i ne može biti ni polazna osnova za sklapanje nekog novog koji se donosi po novom osnovu i u novim okolnostima a ne sastavni dio ugovora, između ostalog i jer je (u teoriji) zaposleni moglo biti i neko novo lice", rekla je ona.

Camović Veličković
Camović Veličkovićfoto: Boris Pejović

Komentarišući zaradu koja po novom ugovoru sljeduje Raonića potpredsjednica Savjeta je kazala da je generalnom direktoru opet obezbijeđena najveća zarada u javnom sektoru, ali na nezakonit način.

"Opet se koriste pojmovi koje nisu dobro rastumačili oni koji su htjeli efekat maksimalne zarade pa se miješaju termin ugovorene zarade i zarade koju propisuje Kolektivni ugovor. Ugovorena zarada se ugovara. (Jednostavno je kao što i zvuči). Pošto u Javnom servisu postoji Kolektivni ugovor koji za poziciju generalnog direktora predviđa koeficijent složenosti posla 20,75 (kako je i navedeno u predlogu ugovora o radu) u ugovoru o radu se mora konstatovati da je to zarada generalnog direktora. Uvećana za minuli rad. I to je sve. U ovom slučaju to bi bilo oko 1.850 eura u neto iznosu (plus minuli rad), bruto iznos je oko 2.500 eura. Sve preko toga je nezakonito. Podsjećam da je predloženo da se ovaj iznos uvećava svakog mjeseca za još po dvije prosječne neto zarade u RTCG iz prethodnog mjeseca. Ili u novcu za još po najmanje 1.600 eura, što je gotovo dupliranje zarade. Da li mjesečni rad generalnog direktora RTCG zaista vrijedi 3.500 eura? Sve pitam jer zastupate interes javnosti. Takva zarada bi bila nezakonita, suprotna kolektivnom ugovoru, čista diskriminacija svih ostalih zaposlenih u RTCG ali i javnom sektoru. Za dodjelu stimulansa mora da postoji pravilo, mjerljiv sistem radnog učinka iz mjeseca u mjesec... Sve to u ovom slučaju ne postoji a ako se doda i namjera da se iz Statuta RTCG brišu odredbe koje obavezuju generalnog direktora da Savjetu podnosi izvještaj o radu u potpunosti se poništava svrha postojanja Savjeta koji će biti tijelo bez nadležnosti a generalni direktor osoba koja bukvalno nikome ni u teoriji ne podnosi račun za svoj rad. Jasno je da je tako rađeno protekle tri godine jer mi taj izvještaj o radu nikad nismo ni dobili ali je makar postojala formalna obaveza u Statutu, čisto da Savjet ne bude obična ljuštura.Dakle, o ovome treba razgovarati na sjednici a ne samo konstatovati ko je za. To znamo da će biti svi koji se izjasne ali ipak treba da se zna za šta se glasa", zaključila je Camović Veličković.

Bonus video: