Kolašin: Biznis zona "prioritet" već 12 godina

Lokacija u Bakovićima ponovo u planu kolašinskih vlasti, a prostor je i dalje neuređen

2904 pregleda 1 komentar(a)
Mjesto gdje je planirana biznis zona, Foto: Dragana Šćepanović
Mjesto gdje je planirana biznis zona, Foto: Dragana Šćepanović

Biznis zona u Bakovićima, to jest njeno reosnivanje i privođenje namjeni, ponovo su među prioritetnim projektima i u nacrtu novog Strateškog plana razvoja (SPR) Kolašina.

Taj cilj lokalne vlasti “prepisuju” iz dokumenta u dokumenat već 12 godina, a prostor je i dalje neuređen i infrastrukturno skoro potpuno neopremljen. U novom SPR, promjenom sadašnjeg stanja u Bakovićima, žele da “stvore uslove povoljnog poslovnog okruženja”. Obećavaju da će biti “dizajnirana” tako “da privuče različite vrste preduzeća, od proizvodnih pogona do logistikih centara”.

“Projekat uključuje izgradnju i opremanje objekata, uređenje saobraćajnih, vodovodnih i elektroenergetskih mreža, te stvaranje zelenih površina koje će poboljšati kvalitet poslovanja i životne sredine. Biznis zona Bakovići, takođe, ponudiće povoljne uslove za zakup zemljišta i objekte, čime će potaknuti lokalne preduzetnike na širenje svog poslovanja, ali i privući nove investitore iz drugih regiona. Uspostavljanje ove biznis zone direktno će doprinijeti ekonomskom rastu Kolašina, otvaranjem novih radnih mesta i povećanjem lokalnih prihoda”, obećavaju iz lokalne uprave u novom planu, koji će važiti do 2031. godine.

Za zacrtane ciljeve, kako piše, potrebno je pola miliona eura i oko dvije godine posla. Biznis zona je Planirana na lokaciji udaljenoj od kolašina četiri kilometra, površina je oko 131.000 metar kvadratnih. Nalazi se u zahvatu DUP-a Industrijska zona, a na tom prostoru postoji mogućnost priključenje na elektromrežu, vodovodna mreže je u blizini, dok kanalizacije nema.

Kako su objašnjavali, važan i kompleksan posao uspostavljanja biznis zone planirali su i u prošloj vlasti. Međutim, u Opštini do sada nisu uspjeli da donesu ni potrebne propise, kao ni da izrade razvojni plan, a predstoji i najzahtjevnija obaveza kompletnog infrastrukturnog opremanja.

Skupština opštine (SO) je još 2012. godine donijela Odluku o proglašenju lokaliteta “Bakovići” - biznis zonom otvorenom za ulaganja. Pored te odluke, lokalni parlament donio je, od 2012. do 2015. godine, još nekoliko odluka koje se odnose na podsticajne mjere i davanje zemljišta u zakup u biznis zoni. Nijedna od tih odluka do sada nije sprovedena u praksi.

U međuvremenu je došlo do promjene zakonskih propisa pa treba odluku, kako su ranije objašnjavali u lokalnoj upravi, uskladiti sa uredbom Vlade iz 2016. godine. U skladu sa kriterijumima iz uredbe o biznis zonama, u Kolašinu je moguće osnovati biznis zonu od lokalnog značaja. Lokalna samouprava, uz saglasnost Ministarstva, određuje lokaciju na kojoj će se osnovati biznis zona i donosi odluku o osnivanju. U planu je bilo da SO donese takvu odluku 2021. godine.

Prema propisima, takav akt treba da sadrži podatke o lokaciji, podatke o drugom osnivaču ako jedinica lokalne samouprave osniva biznis zonu sa drugim osnivačem, način upravljanja, finansiranja infrastrukturnog opremanja lokacije, djelatnosti koje se mogu obavljati, olakšice za investitore. U Opštini trenutno ne mogu da kažu kada će biti napravljeni prvi, makar formalni, koraci ka valorizaciji lokacije u Bakovićima.

U nacrtu SPR planirali su još nekoliko projekata koji treba da dopronesu stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja. Među njima su izrada Studije identifikacije projekata za privatno-javno partnerstvo, jačanje kapaciteta biznis centra za podršku preduzetnicima i investitorima, infrastrukturno opremanje postojeće industrijske zone Drijenak, a novina je osnivanje eko-industrijskog parka Jabuka. Taj inovativni eko-industrijski park, kako piše u nacrtu SPR, trebalo bi da bude zasnovan na principima održivog razvoja i ekološke efikasnosti.

“Eko-industrijski park biće koncipiran kao prostor u kojem se preduzeća iz različitih industrija mogu sinergijski povezivati, koristeći resurse na način koji minimizira otpad i smanjuje negativne uticaje na životnu sredinu. Park će uključivati zelenu infrastrukturu, energetski efikasne zgrade i sisteme za reciklažu i ponovnu upotrebu resursa. Cilj ovog projekta je da se Kolašin pozicionira kao lider u održivoj industrijskoj proizvodnji u regionu, privlačeći preduzeća koja se bave zelenim tehnologijama i obnovljivim izvorima energije”, novo je obećanje kolašinskog strateškog planiranja razvoja.

Za opremanje takvog prostora, piše u nacrtu dokumenta, potrebno je 300.000 eura, a trajalo bi dvije godine.

Bonus video: