Humanitarni konvoj iz Boke u utorak kreće za Jablanicu

U Boki se već dva dana prikuplja pomoć za u poplavama stradalo stanovništvo BiH

2708 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Stanovnici Boke Kotorske pokazali su veliku solidarnost i zainteresovanost da učestvuju u humanitarnoj akciji prikupljanja pomoći za ugrožene stanovnike Bosne i Hercegovine, pogođene nedavnim katastrofalnim poplavama.

Ova akcija, kako je saopštio direktor humanitarne organizacije Caritas Kotorske biskupije don Željko Pasković, uključuje više lokalnih organizacija, među kojima su Dobtrovoljna vatrogasna društva ,,Tivat”, ,,Boka”, ,,Krtoli”, NVO ,,Naša Akcija” i Omladinski tim Tivat i sam Caritas.

Akcija prikupljanja pomoći pokrenuta je tokom vikenda sa fokusom na pribavljanje konzervirane hrane koja nije svinjskog porijekla (zbog činjenice da među postradalim stanovništvom ima dosta islamskih vjernika), vode, higijenskih proizvoda i poktrivača.

Ti artikli u protekla dva dana prikupljani su na punktiovima u sva tri bokeljska grada: u Jedriličarskom klubu “Delfin” u Tivtu, kafeu „Bahus“ u Kotor, Volonterskom centru u Herceg Novom i prostorijama Caritasa Kotorske Biskupije na Prčanju.

"Molimo sve da doniraju hranu i potrepštine koje su najpotrebnije. Vode imamo u dovoljnim količinama. Ono što je potrebno su higijenski proizvodi, pelene, sapuni, šamponi, zatim konzervirano meso, a posebno se apeluje da mesni proizvodi budu nesvinjskog porijekla, kako bismo poštovali vjerske običaje ugroženih", kazao je don Pasković dodajući da se prikupljanje pomoći nastavlja do utorka u podne.

Sva prikupljena pomoć iz Boke tada će biti otpremljena za ugroženo područje Jablanice, zajedničkim humanitarnim konkvojem koji će nositi ime “Edin” u čast bosanskohercegovačkom mladiću koji je prije nekoliko dana herojski izgubio život spašavajući desetoro ljudi iz bujice.

„Ova akcija pokrenuta je samoinicijativno, iz želje da što prije pomognemo ljudima koji su tamo, jer ne možemo ostati nijemi na ovakve događaje", izjavio je don Pasković, napominjući da je posebno emotivno vezan za Bosnu i Hercegovinu jer je tamo studirao.

Pored materijalne pomoći, u konvoju “Edin” će biti i volonteri iz Boke koji će narednih dana ugroženom stanovništvu BiH pomagati na terenu.

Među njima su i dobrovoljni vatrogasci iz Tivta čiji je inače, član i sam don Željko Pasković koji će se takođe lično pridružiti konvoju.

„Sabirna akcija je počela u nedjelju, a Tivćani i stanovnici Boke uopšte su se odazvali iako je bio neradni dan. U dogovoru sa donatorima među kojima je i Opština Tivat idem da kupim deset agregata koje ćemo takođe ponijeti u Jablanicu. Dobili smo veću donaciju ćebadi i i posteljine, koju nam je donirao hotel 'The Chedi Luštica Bay' sa još par hotela. Firma 'Una' nam je darovala jednu veću donaciju konopa. Iznenađen sam jučerašnjim odzivom s obzirom da je bila nedjelja. Nas petnaestak, uključujući dobrovoljne vatrogasce, idemo zajedno u Bosnu kako bismo pomogli na terenu, osim što ćemo im ponijeti ovu pomoć. Ostaćemo tamo do subote i učestvovaćemo u pružanju direktne pomoći ljudima, zajedno sa našim profesionalnim vatrogasiocima i spasiocima", rezimirao je don Pasković, pozivajući sve ljude dobre volje da se pridruže akciji donacijama i podrškom, “kako bismo zajedničkim snagama olakšali situaciju ugroženim stanovnicima Bosne i Hercegovine.”

Bonus video: