Ministarstvo nije čulo za osnivanje univerziteta u Pljevljima

O osnivanju nove visokoškolske ustanove, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, nemaju informacije ni u Agenciji za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju. gencija i Ministarstvo bi trebalo da odobre početnu akreditaciju, odnosno dozvolu za rad navodnoj ustanovi koju će sjutra predstaviti Opština Pljevlja

10120 pregleda 51 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija nije upoznato da se u Pljevljima otvara Univerzitet “Pljevlja”, odgovoreno je “Vijestima” iz resora, na čijem je čelu Anđela Jakšić Stojanović.

O osnivanju nove visokoškolske ustanove, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, nemaju informacije ni u Agenciji za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju. Agencija i Ministarstvo bi trebalo da odobre početnu akreditaciju, odnosno dozvolu za rad navodnoj ustanovi koju će sjutra predstaviti Opština Pljevlja.

Iz Opštine Pljevlja danas je najavljeno da će sjutra biti potpisan Memoranduma o saradnji, javno-privatnom partnerstvu između te lokalne samouprave i prof. dr Voja Lakovića koji se odnosi povodom osnivanja univerziteta.

Prema Zakonu o visokom obrazovanju, osnivanju ustanove mora prethoditi zakonska procedura.

“Ustanova se može osnovati i obavljati djelatnost, ako ima sertifikat o akreditaciji studijskog programa; obezbijeđen odgovarajući prostor u vlasništvu ili po osnovu zakupa (učionice, laboratorije, biblioteku, prostorije za vannastavne aktivnosti studenata), nastavna sredstva, opremu i druga sredstva neophodna za obavljanje djelatnosti; obezbijeđene uslove i nesmetan pristup za lica sa invaliditetom; obezbijeđeno akademsko osoblje koje je izabrano u akademsko zvanje po propisima Crne Gore, od kojih su najmanje tri nastavnika za osnovne studije, odnosno dva nastavnika za master studije, sa akademskim zvanjem, koji su zaposleni sa punim radnim vremenom; obezbijeđenu jednu polovinu saradnika od ukupnog broja saradnika potrebnih za izvođenje nastave iz svakog studijskog predmeta na svakoj studijskoj godini, sa kojima ima zaključen ugovor o radu; obezbijeđena finansijska sredstva za osnivanje i obavljanje djelatnosti; obezbijeđene higijensko-tehničke uslove, u skladu sa posebnim propisima”, precizirano je u Zakonu.

Iako nadležne institucije ne znaju ništa o navodnoj ustanovi, iz Opštine Pljevlja juče su najavili da će nakon potpisivanja Memoranduma obići prostorije u kojima će univerzitet biti smješten.

Zakon, međutim, predviđa da ustanova može imati status univerziteta ako realizuje najmanje pet različitih studijskih programa na osnovnim studijama, od kojih se najmanje jedan studijski program realizuje kao osnovni i postdiplomski.

“Studijski programi iz stava 1 ovog člana moraju biti iz najmanje tri od sedam sljedećih oblasti: prirodne, tehničko-tehnološke, medicinske, društvene, humanističke, poljoprivredne i interdisciplinarne. Univerzitet svoju djelatnost ostvaruje preko: fakulteta, umjetničkih akademija, instituta i visokih škola, kao organizacionih jedinica”, stoji u propisu o visokom obrazovanju.

Bonus video: