Organizacija KOD: Napadom na nas firma MM System optužila sebe za potencijalnu ekološku štetu

"Nakon samopreproznavanja firme MM System i krivične prijave protiv KOD-a, u narednom periodu ćemo istraživati motive ovog činjenja i sa njima upoznavati javnost u vezi sa ponašanjem firme MM System u slučaju deponovanja otpada u okolini Nikšića", navodi se u saopštenju

3030 pregleda 58 reakcija 1 komentar(a)
Grit (Ilustracija), Foto: Organizacija KOD
Grit (Ilustracija), Foto: Organizacija KOD

Iz nevladine organizacije KOD kazali su da je firma MM System napadom na njih sebe prepoznala i optužila za potencijalnu ekološku štetu koja je načinjena mještanima Straševine i Gračanice odlaganjem grita mimo dozvola Opštine Nikšić, zbog čega je protiv ove firme od strane Opštine i podnesena prijava. Iz KOD-a su kazali da se prethodno nisu bavili tom firmom niti je ona bila predmet njihovog interesovanja.

"Podsjećamo javnost da smo prije pet dana objavili da su analize zemljišta čije su nam uzorke dostavili mještani sa dvije lokacije u Nikšiću pokazale da su kao posljedica odlaganja grita u zemljištu gdje je grit zakopan pronađene vrijednosti teških metala koje višestruko premašuju dozvoljene vrijednosti istih u zemljištu. Maksimalno dopuštena koncentracija hroma premašena je i do blizu 300 puta, a olova i do 4,6 puta.

Građani su vizuelno dokumentovali uzimanje uzoraka sa dvije lokacije, a koje su dostavili našoj organizaciji. Potom smo iste te uzorke odnijeli na analizu Institutu za javno zdravlje. Sa rezultatima analize smo upoznali javnost, bez navođenja bilo kojeg pravnog subjekta, jer naš primarni cilj je istražiti i ukazati na kršenje prava na zdravu životnu sredinu, bez obzira na to, ko to pravo konkretno krši", navodi se u saopštenju iz organizacije KOD.

Dodaje se da kao reakciju na ovu činjenicu firma MM System navodi da to za cilj ima diskreditaciju, kako navode, njihovog cjelokupnog dosadašnjeg rada, stavljajući time jasno do znanja da je ono za njih prioritet u ovoj priči.

"Uz to navode, da 'ukoliko je pomenuta NVO zaista htjela da se uvjeri u ispravnost onog što je nepobitna činjenica, tj. da je materijal, kolokvijalno nazvan 'grit', bezopasan, zbog čega nas nije kontaktirala?', čime pokazuju nerazumijevanje da oni nijesu iznad institucija i da stanje na terenu upravo institucije treba da utvrde - a ne privredni subjekt koji upravo treba da bude predmet nadzora i kontrola. Za početak, mi smo pomogli da se čuje prigovor građana Nikšić, a time štitimo njihovo Ustavom garantovano pravo na zdravu životnu sredinu", ističu iz KOD-a.

Kažu da krivična prijava MM Systema protiv ljudi iz Instituta za javno zdravlje pokazuje sav besmisao njihovog pravnog djelovanja u ovom slučaju.

"Naime, radi se o ljudima koji su stručno i profesionalno obavili analizu dostavljenih uzoraka, a što su dužni da obave kada im neko dostavi i u samom izvještaju koji smo objavili se navodi da odgovornost za uzorkovanje u ovom slučaju snosi podnosilac zahtjeva za uzorkovanje i onaj koji dostavlja uzorak na analizu. Dakle, krivičnu prijavu dobijaju zato što su radili svoj posao. Organizacija KOD posebno poziva nadležne organe da zaštite zaposlene u Institutu za javno zdravlje, koji su nagalašavamo, profesionalno obavili svoj posao", navode iz organizacije KOD.

Ujedno su zatražili od nadležnih i da utvrde da li su druge nadležne institucije pravovremeno i kako im zakon nalaže postupale u ovom slučaju.

"Nakon samopreproznavanja firme MM System i krivične prijave protiv KOD-a, u narednom periodu ćemo istraživati motive ovog činjenja i sa njima upoznavati javnost u vezi sa ponašanjem firme MM System u slučaju deponovanja ovog otpada u okolini Nikšića. U tom procesu ćemo u skladu sa zakonom pozivati inspekcije i nadležne organe da ispitaju sve aspekte ovog slučaja sa samo jednim ciljem: zaštite zdravlja građana i životne sredine, što su od početka i jedini naši motivi", zaključuje se u saopštenju KOD-a.,

Bonus video: