Vujović: Broj medija koji su dio kolektivnog samoregulatornog tijela povećao se sa 17 na 55

Vujović je kazala da je samoregulacija je jedan od ključnih mehanizama za unaprijeđenje profesionalizma i etike u crnogorskim medijima

1451 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Jelena Kočanović
Sa konferencije za medije, Foto: Jelena Kočanović

Broj medija koji su dio kolektivnog samoregulativnog tijela povećao se sa 17 na 55 uz tendenciju rasta, kazala je ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

Ona je to kazala na današnjoj konferenciji za medije povodom ispitivanja javnog mnjenja "Samoregulacija u Crnoj Gori: izazovi i mogućnosti“ u organizaciji OEBS.

"Naši podaci pokazuju da je nakon stupanja na snagu novog zakona, broj medija koji imaju samoregulatorno tijelo za praćenje poštovanja profesionalnih i etičkih standarda konstantno u porastu. Do stupanja novog zakona o medijima na snagu imali smo samo 10 odsto medija koji su bili uključeni u neki od vidova samoregulacije. Od preko 200 medija upisanih u registar, samo njih 20 je bilo dio samoregulatornih tijela. Usljed promjena u zakonima, taj broj raste. Do narednog konkursa Fonda za medijski pluralizam očekujem da ćemo imati preko 50 odsto medija koji ispunjavaju ove kriterijume i postati dio kolektivnog ili internog samoregulatornog tijela", istakla je Vujović.

Ona je objasnila da kada se Fond za medijski pluralizam uveća prema novom Zakonu o medijima sa 0,09 na 0,2 tekućeg budžeta, on će za unapređenje samoregulacije iznositi preko 100.000 eura.

Vujović je kazala da je samoregulacija je jedan od ključnih mehanizama za unaprijeđenje profesionalizma i etike u crnogorskim medijima.

"Naša misija je jasna, želimo izgraditi medijski prostor koji je odgovoran, profesionalan i zasniva se na slobodi izražavanja ali i poštovanju novinarskih standarda. Jedna od ključnih promjena koja se nalazi u našim medijskim zakonima, se već pokazala izuzetno korisnom za jačanje samoregulacije, a ova promjena odnosi se na dodatne uslove koje osnivači medija moraju ispuniti kako bi mogli konkurisati za sredstva iz fonda za podsticanje medijskog pluralizma i raznovrsnosti medija. Svi osnivači medija sada moraju biti članovi eksternog samoregulatornog tijela ili imati uspostavljeno interno tijelo, jer u suprotnom neće moći učestvovati u javnim konkursima za dodjelu sredstava iz Fonda za medijski pluralizam", kazala je Vujović.

Najveći procenat ispitanika (36,4) smatra da mediji poštuju etički kodeks pri izražavanju, a 32,8 odsto njih smatra da mediji ne poštuju taj kodeks.

"Sa pojmom samoregulacije u medijima nije upoznato četiri petine stanovnika, a svaki četvrti ispitanik zna za taj pojam. 57,8 odsto onih koji su upoznati sa tim pojmom u većoj ili manjoj mjeri zadovoljno je trenutnim stanjem u samoregulacije medija u Crnoj Gori. Neutralan stav ima 28,6 odsto ispitanika, a 12,6 odsto je nezadovoljno u većoj ili manjoj mjeri stanjem samoregulacije medija u Crnoj Gori", kazao je Vuk Čađenović iz "Instituta Damar" koji je sproveo istraživanje.

Čađenović je istakao da su najveći izazov u procesu samoregulacije medija u Crnoj Gori, prema mišljenju ispitanika, interesi vlasnika medija koji utiču na uređivačku politiku - 18,4 odsto.

Bonus video: