Bakovići tri decenije zagađuju Taru

Tender za projektovanje i radove na zatvaranju i rekultivaciji privremene deponije propao, iz kolašinskog Komunalnog preduzeća tvrde da se otpad može i dalje bez problema odlagati

7672 pregleda 30 reakcija 0 komentar(a)
Privremena deponija na obali Tare, Foto: Dragana Šćepanović
Privremena deponija na obali Tare, Foto: Dragana Šćepanović

Uprkos tome što je tender za projektovanje i radove na zatvaranju i rekultivaciji privremene deponije komunalnog i neopasnog građevinskog otpada u Bakovićima propao, direktor kolašinskog Komunalnog preuzeća Dušan Simović tvrdi da se i dalje na tom prostoru može bez problema odlagati sav komunalni otpad.

“Početkom godine Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za sanaciju deponije, koji je poništen zbog žalbe jednog od učesnika postupka. Trenutno nemamo informacija kada će biti raspisan novi tender, te da li su okončani svi postupci kod Komisije za žalbe za javne nabavke po prethodnom postupku. Opština i Komunalno ne mogu uticati na dalji tok postupka, s obzirom na to da su svi administrativni poslovi koji su bili naša obaveza završeni u rokovima zadatim od Uprave”, kaže Simović.

On tvrdi da se i dalje aktivno radi na rješavanju problema divljih deponija. Kod Eko fonda su aplicirali za sredstva za sanaciju tri divlje deponije na lokacijama Žuti krš, Trebaljevo i Smailagića Polje “u cilju uređenja grada, te smanjenja otpada odbačenog u prirodi”.

Takođe, u ovoj godini organizovano je više akcija čišćenja grada, gdje su radnici Turističke organizacije, Komunalnog i lokalne uprave čistili šire gradsko jezgro.

“Odziv građana i NVO aktivista je bio slab”, tvrdi Simović.

Privremeno odlagalište otpada u Bakovićima, gdje se već tri decenije odlaže otpad, formalno je i dalje privremeno rješenje. Nalazi se na obali Tare, a u neposrednoj blizini industrijske i biznis zone.

“Deponija komunalnog otpada, na lokaciji Bakovići, nema elementarnu infrastrukturu za rad. Deponija se nalazi u zoni vodotoka Tare, u neposrednoj blizini magistralnog puta i dijelom zahvata prostor koji je Prostornim planom namijenjen kao industrijska zona. Lokalitet Bakovići ima nekoliko ključnih nedostataka za dalje odlaganje, koji se prije svega odnose na permanentno zagađivanje rijeke Tare, degradaciju prostora koji je opredijeljen za izgradnju industrijskih objekata, kao i na konstantnu eksplicitnu opasnost od šumskih požara”, piše u idejnom rješenju sanacije.

Zbog toga, objasnili su autori tog dokumenta, treba predvidjeti maksimalne moguće mjere zaštite, u okviru sanacije, kako bi uticaj na okolinu bio minimiziran u najvećoj mogućoj mjeri. Osnovni cilj projekta za koji je tender poništen je “iznalaženje optimalnog tehničkog rješenja sanacije privremene deponije, uz stvaranje uslova za organizovanje poslova upravljanja komunalnim otpadom na održiv i efikasan način, odnosno obezbjeđivanja prostora za smještaj otpada do uključenja u regionalni sistem upravljanja otpadom”.

“Dalje odlaganje otpada na toj lokaciji se može odvijati samo u određenom vremenskom periodu zavisno od raspoloživih kapaciteta, uz primjenu najstrožih mjera zaštite, s obzirom da se deponija nalazi u zoni rijeke Tare i uz buduću industrijsku zonu. Čim proradi regionalna deponija ovaj lokalitet se mora zatvoriti”, piše u idejnom rješenju.

Kako je objašnjeno, sanacija deponije podrazumijeva i njeno upotpunjavanje objektima i sadržajima za najveće moguće eliminisanje postojećih i sprečavanje budućih negativnih uticaja na životnu sredinu.

Simović najavljuje nova ulaganja, kojim bi se unaprijedio način prikupljanja otpada u Kolašinu. Kako kaže u planu je nabavka i zamjena običnih polupodzemnim kontejnerima.

“Opština je u prethodnom periodu aplicirala i dobila sredstva za kupovinu te vrste kontejnera i očekujemo u najskorijem periodu da će raspisati tender. Iznos koji je opredijeljen za kupovinu je 57 851 euro bez PDV. Takođe je u planu i nabavka specijalnog vozila koje će omogućiti pražnjenje, kako polupodzmnih, tako i običnih kontejnera. Prednosti takvog načina sakupljanja otpada su višestruke, od toga da jedan polupodzemni kontejner mijenja nekoliko ovih “običnih” kontejnera, pa tako imamo mogućnost da jednim polupodzemnim zamijenimo do pet običnih”, objašnjava direktor Komunalnog.

Kako objašnjava Simović, odlaganjem otpada na taj način postiže se veći stepen higijene, zbog smanjene mogućnosti rasipanja otpada oko kontejnera. On najavljuje i rad “na podizanju svijesti građana, kako bi bili upoznati s načinom pravilnog odlaganja otpada i kako bi imali sto manje divljih deponija, koje “ruže” grad”.

Bonus video: