Sindikat doktora začuđen: Ministar podstiče na krivično djelo?

SDM pita ministra da li zna da je članovima IO Komore istekao mandat i da su zbog kršenja zakona podnijeli prijavu tužilaštvu
54 pregleda 2 komentar(a)
ljekari, Foto: Boris Pejović
ljekari, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.04.2017. 17:22h

Ministarstvo zdravlja je duboko izašlo iz okvira važećih zakona i miješa se u personalna rješenja članova Ljekarske komore, pokušavajući da utiče na izbornu volju članova, poručili su iz Sindikata doktora medicine (SDM).

Iz Ministarstva zdravlja prekjuče su, reagovajući na ranije navode SDM, kazali da nije tačno da su Komori zbog tog resora isključeni struja, telefon i internet i da zbog njih ne dobijaju plate. Iz resora na čijem je čelu Kenan Hrapović naglasili su da Ministarstvo, u skladu sa Zakonom o budžetu, Komori mjesečno preusmjerava sredstva za plate i račune i da je pitanje za predstavnike Komore zašto ne koriste ta sredstva.

“Koje predstavnike? Imamo problem sa Ministarstvom, koje ne priznaje predstavnike Komore, a ovdje se poziva na neke predstavnike pa bismo voljeli znati, za koje predstavnike Komore”, piše u reagovanju SDM, na čijem je čelu Milena Popović Samardžić.

Iz Hrapovićevog resora su kazali da je Komori na raspolaganju bila i pravna mogućnost da Skupština te institucije donese novi Statut, na koji saglasnost daje Ministarstvo, a kojim se može urediti izbor organa Komore, pa i predsjednika i zamjenika na drugačiji način.

U reagovanju SDM piše da Komora nije imala tu mogućnost, jer “na novom Statutu tek treba da se radi i u tome treba da učestvuju svi zainteresovani ljekari”... “Skupština je po tom pitanju donijela odluku, radiće se novi Statut, ali tek kada ministar prizna legitimno izabrano rukovodstvo Komore”, navodi se u odgovoru Ministarstvu.

Iz Krapovićevog resora je ranije saopšteno da su dvoje, od devet članova Izvršnog odbora, prestali da budu članovi Ljekarske komore i da je bilo neophodno da se po važećem Statutu izaberu dva nedostajuća člana, kako bi u punom sastavu predložili kandidata za izbor predsjednika i zamjenika.

Iz SDM su juče kazali da “to nije istina”, upitavši “da li ministar Hrapović zna šta znači istekao im je mandat”. “Da li shvata da je ovo što on govori podsticanje na krivično djelo”, pita Sindikat.

Ono podsjećaju da su podnijeli krivičnu prijavu protiv Đoka Jočića i bivšeg ministra Budimira Šegrta zbog rada tadašnjeg rukovodstva Komore van mandata. “Odluke tog Izvršnog odbora bile bi nevažeće i ministar javno podstrekuje na nezakonito postupanje Komore, na dalje kršenje zakona”, navode iz Sindikata.

Bonus video: