Kosovku će na Cetinju popraviti

Umjetničko djelo je sklonjeno iz hola Urgentnog centra, gdje se nalazilo više od 40 godina...
95 pregleda 162 komentar(a)
Zorica Kovačević, Foto: Boris Pejović
Zorica Kovačević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.01.2017. 06:50h

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Zorica Kovačević dala je saglasnost direktoru Urgentnog centra Nerminu Abdiću da umjetničko djelo “Kosovka djevojka” restaurira na Cetinju.

Kovačevićeva je juče “Vijestima” kazala da ne vidi ništa sporno što se Abdić odlučio da je ukloni iz hola Urgentnog centra, na kojem je bila više od četiri decenije.

Ona je potvrdila Abdićeve navode da je slika smještena u sestrinskoj sobi.

“Vijesti” su juče objavile da je 'Kosovka djevojka' uklonjena iz hola Urgentnog centra, gdje se nalazila više od četiri decenije, po nalogu direktora Urgentnog centra.

Pored nedavno uklonjenog bakroreza, na kojem je prikazana djevojka koja vodom poji srpskog ratnika ranjenog u Kosovskom boju, posljednjih godinu i po se nalazila zahvalnica turskoj Agenciji za koordinaciju i saradnju (TIKA).

Otomanska vojska potukla je srpsku 1389. godine na Kosovu polju, a potom je uslijedila turska vladavina duga pet vjekova...

Abdić je prekjuče kazao da premještanje slike nema političku, ili bilo kakvu drugu konotaciju.

Abdić je naglasio da je sliku premjestio isključivo da bi je sačuvao od vandalizma, jer su neodgovorni građani vremenom na njoj ugravirali imena. Zbog toga je, tvrdi, kontaktirao i likovne umjetnike i osobe koje se bave bakrorezom kako bi se umjetničko djelo restauriralo.

“Slika pripada prije svega zaposlenima, kao simbol koji ih motiviše i podsjeća kako treba da se ophode prema zaposlenima”.

Prema nezvaničnim informacijama iz KCCG, sliku “Kosovka djevojka” poklonio je Crveni krst bivše SFRJ prije 42 godine. Slika je bila jedan od simbola te organizacije.

Originalnu sliku “Kosovke djevojke” naslikao je Uroš Predić prije 98 godina, a original se čuva u Muzeju grada Beograda.

Prema informacijama sa sajta muzeja, Predić je bio inspirisan prvom bolničarkom iz nacionalnog mita.

TIKA: Ne znamo da je bilo ko tražio da se ukloni

Iz turske Agencije za koordinaciju i saradnju “Vijestima” je juče saopšteno da nijesu zahtijevali da se “Kosovka djevojka” ukloni iz hola.

Rečeno je da niko to ni od njih nije tražio.

Nakon što je Urgentni centar rekonstruisan tokom 2015. godine, zahvaljujući donaciji TIKA od 750.000 eura, navodno je postojala inicijativa da se slika izmjesti.

Izvori iz Kliničkog centra tvrde da su postojali takvi zahtjevi, ali da je bivši menadžment odbio da ukloni sliku.

Bonus video: