"Barbara" se vratila kući

"Barbaru" su u Hamburgu 1926. izgradili njemački studenti brodogradnje kao svoj diplomski rad. U Jugoslaviju je ova barkasa sa još nekim plovnim objektima došla krajem 20-tih godina 20. vijeka, na ime ratnih reparacija za Prvi svjetski rat
253 pregleda 2 komentar(a)
barkasa Barbara, Foto: Siniša Luković
barkasa Barbara, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 16.06.2018. 09:57h

Novi muzejski eksponat Zbirke pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu - brod oldajmer, motorna barkasa BM-58 "Barbara", zvanično je inaugurisan na svečanosti kojoj su prisustvovali čelnici grada Tivta i brojni građani koji su emotivno vezani za "Barbaru".

Motorna barkasa BM-58 "Barbara" jedan je od simbola nekadašnjeg tivatskog Arsenala i neodvojivi dio novije pomorske istorije ovog kraja.

Uz jedrenjak "Jadran" ova barkasa bila je najstariji brod u Ratnoj mornarici SFRJ, a kasnije i u Mornarici Vojske Crne Gore.

Ovaj čelični brodić deplasmana 32 tone, dug je 20,95 metara, širok 3,70 metara, a brzinom od 10,3 čvorova pogonio je dizel motor snage 165 konja.

"Barbaru" su u Hamburgu 1926. izgradili njemački studenti brodogradnje kao svoj diplomski rad. U Jugoslaviju je ova barkasa sa još nekim plovnim objektima došla krajem 20-tih godina 20. vijeka, na ime ratnih reparacija za Prvi svjetski rat.

Služila je kao otvoreni municijski tender Artiljerijskog zavoda u Lepetanima, da bi 1945. bila rekonstruisana u putničku barkasu od kada "Barbara" egzistira u manje-više nepromijenjenom obliku i decenijama je sve do početka 2000-tih služi za prevoz radnika Arsenala, ali i generacija drugih građana Boke duž obala zaliva.

"Danas nas je ovdje okupio ovaj mali brodić koji na originalan način reprezentuje istoriju Tivta i Boke. Ova stara dama svjevrsni je industrijski spomenik, svjedok jednog vremena i načina življenja, upravo zato ona dana spostaje jedan od najaktraktivnih muzejskih eksponata Zbirke pomorskog nasljeđa, kako bi prošlost Tivta i duh jednog vremena svojom pojavom, prenosila svim budulim generacijama", kazala je gradonačelnica Tivta dr Snežana Matijević.

Bonus video: