Statis Budvi plaća 70.000 eura godišnje

Grad teatar će se zadužiti pola miliona eura, kako bi realizovao program 30. festivala...
56 pregleda 0 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.05.2016. 13:47h

Kompanija Adriatic properties grčkog biznismena Petrosa Statisa, godišnje plaća 70.000 eura Opštini Budva na ime takse za dvije divlje izgrađene kamene zgrade naspram grad hotela Sveti Stefan.

Te građevine od gotovo 2.000 kvadrata podignute u maslinjaku, lokalna uprava godinama unazad vodi kao privremene objekte.

Te informacije juče su na sjednici Skupštine opštine Budva saopštile sekretarke za urbanizam i privredu i finansije Danijela Marotić i Jelena Baštrica.

Govorile su tokom rasprave o naknadno usvojenom Planu privremenih objekata, kojim je Statisu produžena legalizacija betonskih građevina do kraja 2018. godine.

Planom privremenih objekata, već osmu godinu zaredom te bespravno izgrađene zgrade u najekskluzivnijoj zoni elitnog ljetovališta, vlasti izjednačavaju sa kioscima, štandovima, tezgama...

Krsto Rađenović (SNP) kazao je juče da je njegova stranka godinama ukazivala da “betonske kisoke na Svetom Stefanu” ne mogu svrstavati pod privremene.

Rekao je da “ima informaciju” - da zakupac Svetog Stefana ne plaća takse za te objekte, već da se dugovanja prebijaju za izvođenje predstava na Svetom Stefanu festivala Grad teatar.

“Iako smo pokušali da spriječimo betonizaciju Miločera i predložili Deklaraciju koju je potpisalo 17 odbornika, o tome Skupština nije htjela da raspravlja, ne želeći da zaštiti najekskluzivniji dio naše obale”, kazao je Radosav Tomović (URA).

Jelena Baštrica je objasnila da je Adriatic propertisu prošle godine prinudno naplaćeno potraživanje, na način što je novac bio preusmjeren: 50.000 eura za festival Sea dance, a 25.000 eura za nevladinu organizaciju Jaz - Mrčevo polje.

Uz napomenu da su svjesni da je riječ o zidanim objektima, sekretarka za urbanizam je podsjetila da su na preporuku Ministarstva turizma prije sedam godina te građevine uvrstili u plan privremenih objekta.

Rekla je da su iz Ministarstva tada obrazložili da grad-hotel ne može normalno funkcionisati bez tih građevina.

Skupština opštine juče je produžila važenje aktuelnog Plana privremenih objekata do kraja mjeseca i usvojila novi, sa važenjem od 1. juna do kraja 2018. iz kojeg je izuzeta kontakt zona i unutrašnjost Staroga grada.

Skupština opština je juče dala zeleno svjetlo da se Grad teatar kreditno zaduži na pola miliona eura, kako bi realizovao program ovogodišnjeg, jubilarnog 30. festivala.

O terasama i šankovima oko Starog grada tek će odlučivati

Nije juče prihvaćen predlog da se u dneveni red skupštinskog zasjedanja hitno uvrsti Plan privremenih objekata za kontakt zonu i unutarašnjost Staroga grada.

Iako je gradonačelnik Srđa Popović tražio da se o tome raspravlja jer će biti paralisan rad ugostiteljskih objekta u Starom gradu, to je odbijeno.

Marotićeva je pojasnila je da Uprava za zaštitu kulturnih dobara, nakon višemjsečnih konsultacija, tek je 9. maja dala saglasnost za važenje Plana na godinu dana, što je bio razlog kašnjenja da se odluka dostavi odbornicima i supštinskom odboru.

Šef parlameneta Boro Lazović predložio je da se odmah zakaže nova skupštinska sjednica, kako ugostitlji ne bi došli u neprijatnu situaciju.

Bonus video: