Šegrt: Vlada analizira način raskida ugovora o privatizaciji vojne bolnice u Meljinama

„U četvrtak je na dnevnom redu sjednice Vlade bila informacija dokle se stiglo u tome. Temeljno se, sa pravnog i ekonomskog aspekta, pravi analiza i kada se budu znali ti rezultati, biće ponuđena metodologija na koji način će biti raskinut ugovor“, rekao je Šegrt na konferenciji za novinare
1 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.04.2016. 13:51h

Vlada temeljno, sa ekonomskog i pravnog aspekta, analizira način za raskid ugovora o privatizaciji nekadašnje vojne bolnice u Meljinama, nakon čega će biti predložena metodologija tog postupka, saopštio je ministar zdravlja Budimir Šegrt.

On je podsjetio da je Vlada ranije donijela odluku o raskidu ugovora sa Atlas grupom, biznismena Duška Kneževića, jer investitor nije ispunio ugovorene obaveze.

„U četvrtak je na dnevnom redu sjednice Vlade bila informacija dokle se stiglo u tome. Temeljno se, sa pravnog i ekonomskog aspekta, pravi analiza i kada se budu znali ti rezultati, biće ponuđena metodologija na koji način će biti raskinut ugovor“, rekao je Šegrt na konferenciji za novinare.

Vlada je ranije, pored Šegrta, zadužila i ministra finansija, Radoja Žugića i zaštitnika državne imovine, da okončaju procedure raskida ugovora.

Najspornija tačka rasprave na sjednici Vlade u četvrtak bilo je nepostojanje činidbene garancije, od koje je trebalo da se naplati država u slučaju raskida ugovora. Resorna ministarstva, koja su bila zadužena da sakupe sve relevantne činjenice, ranije su izvijestila da te garancije nema, ali je trebalo da se utvrdi zašto.

Savjet za privatizaciju i kapitalne investicije zadužio je krajem septembra prošle godine resorna ministarstva da hitno pripreme detaljnu informaciju o stepenu realizacije ugovora i dostave Vladi na razmatranje i usvajanje.

Skupština Opštine (SO) Herceg Novi je u aprilu prošle godine inicirala raskid privatizacionog ugovora. Za njih je bilo problematično što je Atlas grupa podigla kredit od 11 miliona eura, stavljajući pod hipoteku objekte bolnice, što je suprotno ugovoru o privatizaciji. Odbornici su tražili raskid ugovora i zbog toga što je kupac uložio tri od planiranih 119 miliona eura.

SO je i prije dva dana insistirala da bolnica ostane u punoj funkciji i namjeni za Herceg Novi, odnosno da uđe u sistem javnog zdravstva.

Prema ugovorenim obavezama, kupac je trebalo u 2008. da uloži 11,2 miliona, godinu kasnije 22,7 miliona, 2010. godine 18,5 miliona, 2011. godine 17 miliona, a godinu kasnije 30 miliona eura. U 2013. i 2014. investicije je trebalo da iznose po deset miliona.

Atlas grupa je prije dvije godine tražila aneks kupoprodajnog ugovora, zbog izmjene važeće planske dokumentacije. Razlozi su, kako su naveli, neriješena imovinsko pravna pitanja, zbog kojih im još nije predat dio kupljene imovine, kao i zahtjev građana da se smanji spratnost jer objekti zaklanjaju manastir Savinu.

Kompleks u Meljinama sa 50 hiljada kvadrata i 19 objekata prije osam godina je kupio Atlas konzorcijum za 25 miliona eura i dio platio obveznicama stare devizne štednje. Partner projekta je bio arapski Capital, koji je od Kneževića preuzeo sadašnju Capital plazu u Podgorici.

U Atlas grupi su ranije rekli da su do sada u medicinsku opremu uložili više od tri miliona eura, kako bi podigli kvalitet usluga, ali da Fond zdravstva i Dom zdravlja Herceg Novi ne omogućavaju građanima da u punom obimu, kako predviđa ugovor, koriste kapacitete bolnice.

Bonus video: