TE Pljevlja ponovo na mreži

Zbog zastoja u radu TE, pljevaljski Rudnik uglja prihodovao je oko četiri miliona eura manje, odnosno dnevno je gubio 120.000 do 150.000 eura
0 komentar(a)
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 23.03.2016. 08:29h

Termolektrana Pljevlja nastavila je proizvodnju nakon više od mjesec zastoja. TE je obustavila proizvodnju 16. februara zbog kvara, ali nakon njegove sanacije nije nastavila da radi zbog niske cijene električne energije na tržištu i povoljne hidrologije. Iz Elektroprivrede su tada procijenili da im je isplativije da uvoze struju nego da TE radi.

Planirano je bilo da proizvodnja u TE počne 16. marta, ali su se prilikom pokretanja pojavili manji kvarovi na kablovima i parovodima. Nakon sanacije kvarova kotao je potpaljen u nedjelju veče 20. marta, a u jutarnjim satima 21. marta Termoelektrana je priključena na elektronergetsku mrežu.

Zbog zastoja u radu TE, pljevaljski Rudnik uglja prihodovao je oko četiri miliona eura manje, odnosno dnevno je gubio 120.000 do 150.000 eura. To je ozbiljno ugrozilo poslovanje najveće pljevaljske kompanije, s obzirom na to da preko 95 odsto proizvodenog uglja isporučuje Termoelektrani.

Novi zastoj TE očekuje se u drugoj polovini aprila, kada će Termoelektrana 30 dana biti van pogona zbog redovnog godišnjeg remonta.

Bonus video: