Ministarstvo finansija: Ne razmišljamo o stečaju u Montenegro Airlinesu

Prema nezvaničnim informacijama, postoje razmišljanja u Ministarstvu da bi uvođenje stečaja bila najbolja opcija za rješavanje problema u prezaduženoj nacionalnoj aviokompaniji
14 komentar(a)
Montenegro airlines, Foto: Luka Zeković
Montenegro airlines, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.02.2016. 16:04h

Ministarstvo finansija ne razmatra da, zbog dugova, u Montenegro erlajns uvede stečaj, zvanično je saopšteno “Vijestima” iz tog Vladinog resora.

Prema nezvaničnim informacijama, postoje razmišljanja u Ministarstvu da bi uvođenje stečaja bila najbolja opcija za rješavanje problema u prezaduženoj nacionalnoj aviokompaniji.

“Ministarstvo finansija ne razmatra uvođenje stečaja u toj kompaniji”, odgovorili su iz Ministarstva na pitanja da li je Ministarstvo razmišljalo o uvođenju stečaja u Montenegro erlajnsu zbog nagomilanih dugova i smatraju li u tom resoru da je uvođenje stečaja rješenje za situaciju u kojoj se nalazi nacionalni avioprevoznik.

Kompanija samo za poreze i doprinose, prema posljednjoj januarskoj crnoj listi Poreske uprave, duguje 10,53 miliona eura.

Montenegro erlajns je 2014. godinu završio sa gubitkom od 9,5 miliona eura, dok je godinu ranije bio u minusu 5,18 miliona. Predsjednik Borda direktora preduzeća Daliborka Pejović je u avgustu prošle godine kazala da preduzeće duguje 74 miliona, osam miliona manje nego kad je ona došla sredinom 2013.

MA dobija najveću pomoć države, zbog čega je Evropska komisija (EK) zvanično od Vlade zatražila dodatne informacije o državnoj pomoći koju je nacionalna aviokompanija u protekle tri godine dobila kao podršku za program restrukturiranja.

EK je zahtjev uputila 22. januara, nekoliko dana nakon što je sa dnevnog reda sjednice Vlade povučena inicijativa Ministarstva saobraćaja i pomorstva na čijem je čelu Ivan Brajović, o novoj tranši državne podrške MA.

Crna Gora nije članica EU, pa EK nema formalne nadležnosti nad državnom pomoći koje kompanijama daju crnogorske vlasti. Ipak, kako kažu iz EK, kroz proces stabilizacije i pridruživanja, EK nadgleda rad crnogorske Komisije za kontrolu državne pomoći, a koja je odobrila višemilionsku pomoć MA iz državnog budžeta u proteklih nekoliko godina. EK je u Izvještaju o napretku navela da Crna Gora treba da izbjegava posebne mjere usmjerene na samo nekoliko preduzeća, jer one potencijalno mogu da naruše tržište i stvore probleme u vezi sa državnom pomoći.

Nakon zahtjeva EK, iz Ministarstva saobraćaja stigao je novi predlog za pomoć MA, između ostalog, da se nacionalnom avioprevozniku odobre garancije od milion eura za nabavku avio goriva od Jugopetrola. Ministarstvo saobraćaja je predložilo i da se pomogne MA u plaćanju dvije polugodišnje rate brazilskoj banci BNDES kod koje je prethodna uprava MA predvođena Zoranom Đurišićem, 2010. godine uzela kredit od 45 miliona dolara za kupovinu aviona “embraer ”.

Vlada je u martu 2012. prihvatila plan restrukturiranja nacionalne aviokompanije koji joj je predložio menadžment, pa je država preuzela obavezu da u naredne četiri godine subvencionira MA sa ukupno 13,32 miliona eura za otplatu rata za „embraer“.

Za plaćanje rate brazilskoj banci prethodne tri godine je u budžetu bilo planirano oko 3,7 miliona eura. Plaćanje je podijeljeno u dvije godišnje rate (januarska i julska) i do sada su one plaćane na osnovu državne pomoći koja je definisana programom restrukturiranja, a koja je završena 2015. Mjere iz programa restrukturiranja, kako je konstatovao Brajovićev resor, nijesu do kraja sprovedene. Zbog toga je predloženo da ministarstva finansija i saobraćaja, u komunikaciji sa nadležnim tijelima Evropske komisije razmotre mogućnost produžetka roka za spovođenje programa restrukturiranja Montenegro erlajnsa i da sagledaju mogućnost definisanja novih mjera.

Bonus video: