Bankrot prijeti i Crnoj Gori

Istraživanje je pokazalo i da se ekonomije drugih 14 država ubrzano kreću u tom smjeru, piše Večernji list
112 pregleda 14 komentar(a)
Bankrot, Foto: Shutterstock
Bankrot, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.07.2015. 14:40h

Kriza potencijalnog bankrota trenutno prijeti u 24 države svijeta, među kojoma je i Crna Gora, pokazalo je istraživanje nevladine organizacija Center for research on Globalization (CRG) iz kanadskog Kvebeka.

Istraživanje je pokazalo i da se ekonomije drugih 14 država ubrzano kreću u tom smjeru, piše Večernji list.

Odnos duga svih ekonomija na svijetu u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) dostigao je istorijski rekord od 286 odsto. Globalni dug iznosi oko 200 biliona dolara, što znači da je svaki čovjek na svijetu dužan oko 28 hiljada dolara.

„S obzirom na to da skoro polovina ukupne populacije na svijetu dnevno živi s manje od deset USD dnevno, sasvim je jasno da taj dug nikada neće biti vraćen. Jedino moguće rješenje u postojećem sistemu je odlaganje, sve dok se piramida duga samoinicijativno ne uruši“, saopštili su predstavnici CRG-a.

Primjer Grčke pokazuje da je moguće akumulirati toliko duga iz kojeg ne postoji izlaz. Druge evropske nacije pokušavaju da nađu način da se Grčka treći put izvuče, ali to je, kako su dodali, kao da se dug sa jedne kreditne kartice otplaćuje drugom.

Čak i kad bi se pronašlo privremeno rješenje za Grčku, ono bi riješilo samo manji dio ukupnih teškoća s kojima se ta država susreće. Sve svjetske nacije nikad nijesu dugovale toliku količinu novca u istoriji, a taj se iznos svakodnevno povećava.

Prema podacima Jubilee Debt Campaing, trenutno se 24 zemlje u svijetu suočavaju s krizom potencijalnog bankrota - Jermenija, Beliz, Kostarika, Crna Gora, Dominikanska republika, El Salvador, Gambija, Grčka, Grenada, Hrvatska, Irska, Jamajka, Liban, Makedonija, Maršalova ostrva, Portugalija, Španija, Šri Lanka, Sveti Vincent i Grenadini, Tunis, Ukrajina, Sudan i Zimbabve.

Bankrotu se približava i 14 drugih država - Butan, Kape Verde, Dominika, Etiopija, Gana, Laos, Mauritanija, Mongolija, Mozambik, Samoa, Sveti Toma i Princip, Senegal, Tanzanija i Uganda.

Dugove imaju i bogate zemlje, među kojima su iu Sjedinjene Američke Države (SAD), čiji dug se udvostručio od 2007. godine i toliko je velik da ga je matematički nemoguće otplatiti. Evropa je u sličnoj poziciji jer članice EU pokušavaju da nađu paket izlaza za Grčku, ali je prava istina da će i njima uskoro trebati model izlaza.

Španski dug se povećao sa 69 odsto na 98 odsto BDP-a, italijanski sa 116 odsto na 132 odsto, a francuski sa 85 odsto na 95 odsto. Ne treba zaboraviti ni Belgiju sa 106 odsto, Irsku sa 109 odsto i Portugaliju sa 132 odsto.

Španija duguje više od 1 bilion dolara, a Italija 2,6 biliona dolara.

Znatno drugačije nije ni u Aziji. Prema podacima Bloomberga, nivo kineskog duga je na istorijskom rekordu koji se približava 300 odsto BDP-a.

U Japanu je situacija još teža, pa dug države je nevjerojatnih 230 odsto. Analitičari smatraju da je ta brojka toliko velika da zvuči nevjerojatno i da će u jednom trenutku udarac biti tako snažan da će zatresti cijeli svijet.

Kina je velik mjehur u smislu vlastitog tržišta dionica i nekretnina, ali i bankarskog sistema, dok SAD živi iznad mogućnosti 50 godina.

Bonus video: