EK: Brzo primijeniti Podgorički pristup

Kako bi se riješio problem loših kredita, Centralna banka je u novembru prošle godine donijela odluku kojom se zahtijeva od banaka da izrade strategije za rješavanje loših kreditaa
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2014. 10:13h

Brza primjena Podgoričkog pristupa u rješavanju loše aktive banaka u Crnoj Gori, imaće, zajedno sa drugim mjerama, ključnu ulogu u obnovi bankarskih zajmova i time će podržati domaću potražnju, ocijenila je Evropska komisija (EK).

U novom Izvještaju o napretku Crne Gore ocijenjeno je da crnogorski bankarski sektor ostaje stabilan, ali je visok nivo loših kredita i dalje ključni problem.

“Kreditnu aktivnost banaka i dalje ograničava visok nivo loših zajmova (NPL) i dugotrajni postupci za naplatu kolaterala kroz sudsko izvršenje ugovora”, konstatovano je u Izvještaju.

Uprkos slabom oporavku u prošloj godini, kako se dodaje, ukupan iznos kredita za privredu smanjen je u prvih šest mjeseci ove godine.

Kako bi se riješio problem loših kredita, Centralna banka je u novembru prošle godine donijela odluku kojom se zahtijeva od banaka da izrade strategije za rješavanje loših kredita.

Međutim, parlament još treba da usvoji zakon o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju poznat kao Podgorički pristup.

“To će pružiti pravni okvir za vansudske postupke restrukturiranja dugova ekonomski održivih preduzeća, uključujući i kupovinu potraživanja dužnika, uz podršku poreskih i kontrolnih podsticaja. U međuvremenu, neke banke su izmjestile dio loših kredita u faktoring kompanije”, navodi se u Izvještaju.

Međutim, kako se dodaje, faktoring usluge nijesu regulisane, stvarajući pravne nesigurnosti za neke vrste transakcija, a vlasti su u septembru ove godine pokrenule postupak pripreme zakona o faktoringu sa ciljem poboljšanja pravnog okvira i uspostavljanja odgovarajućeg nivoa nadzora.

EK podsjeća da je u maju izdata dozvola za rad novoj lokalnoj banci, čime se broj banaka u državi popeo na 12.

“Ipak, broj banaka izgleda da nije značajno uticao na kamatne stope na nove kredite, koje ostaju na visokih deset odsto”, navedeno je u Izvještaju. “Premija rizika čini se da je glavni uzrok podizanja kamatnih stopa na kredite”.

U bankarskom sektoru, kako se podsjeća, preovladavaju strane bankarske grupacije, na koje se odnosi 83,5 odsto ukupnog kapitala banaka.

Međutim, sve banke sve više koriste svoje izvore finansiranja, kako bi nadoknadile pad stranog finansiranja.

Iz EK navode da su banke u Crnoj Gori ostvarile pozitivne finansijske rezultate u prošloj godini, kao i u prvoj polovini ove, u poređenju sa značajnim gubicima u 2012.

EK je ocijenila da je nebankarski finansijski sektor i dalje relativno mali i nerazvijen. U prošloj godini ukupni godišnji promet na tržištu dionica iznosio je manje od jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je bruto premija osiguravajućih društava oko dva odsto BDP-a.

“Međutim, nedavna dešavanja bi mogla pomoći da se tržište razvije u budućnosti”, smatraju u EK podsjećajući da je u maju Montenegroberza zabilježila prvu trgovinu državnim obveznicama, dok je Agencija za nadzor osiguranja izdala prvu dozvolu banci za obavljanje poslova osiguranja.

Bonus video: