Sporazum Unije poslodavaca i ECS-a pomaže boljem korišćenju EU fondova

„Ne smijemo dozvoliti da se desi ono što se desilo državama u okruženju, koje nijesu iskoristile kapacitete fondova“, kaže Mitrović
88 pregleda 1 komentar(a)
Unija poslodavaca Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Unija poslodavaca Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.06.2014. 13:04h

Predstavnici Unije poslodavaca (UPCG) i organizacije European & Corporate Strategy - Brussels (ECS) zaključili su danas Sporazum o saradnji, koji bi trebalo da, kroz otvaranje kancelarije poslodavačke asocijacije u Briselu, pomogne da Crna Gora bolje iskoristi mogućnosti evropskih fondova.

Predsjednik UPCG Predrag Mitrović je nakon potpisivanja Sporazuma kazao da bi otvaranje kancelarije u okviru ECS-Brisel trebalo da pomogne da Crna Gora iskoristi sve potencijale i mogućnosti evropskih fondova, kako bi se bolje osjetili benefiti njenog ulaska u EU.

„Ne smijemo dozvoliti da se desi ono što se desilo državama u okruženju, koje nijesu iskoristile sve kapacitete evropskih fondova. EU nam neće pomagati iz njihovih interesa, već to moramo sami iz svojih“, rekao je Mitrović na konferenciji za novinare.

On je dodao da se benefiti mogu očekivati vrlo brzo, moguće već do kraja godine.

„UPCG će kroz kancelariju u Briselu biti na raspolaganju svim poslodavcima“, poručio je Mitrović.

Sporazum, između ostalog, predviđa zajedničke aktivnosti UPCG i ECS-Brisel u definisanju strateških ciljeva i sprovođenju neophodnih prilagođavanja koja predstoje Crnoj Gori, kreiranju analiza i akcionih planova za pojedine sektore privrede, edukaciji privrednika, informisanju o raspoloživim sredstvima iz evropskih fondova i zastupanju interesa u svim oblastima koje se odnose na proces EU integracija.

Direktor ECS-Brisel, Željko Ivančević, kazao je da Crna Gora mora voditi računa o podizanju konkurentnosti privrede, kako bi od ulaska u EU imala koristi, a ne štetu.

„Crna Gora već sada treba da počne da se priprema za buduće projekte, kako bi što bolje iskoristila sredstva iz fondova EU. Vlada bi u saradnji sa privredom već trebalo da radi na pripremi strategija razvoja u različitim oblastima, jer je za dobre reforme neophodno pet do sedam godina“, saopštio je Ivančević.

On smatra da bi država u svemu tome trebalo da preuzme dio odgovornosti i obezbijedi strukture koje će pomoći privrednicima da se pripreme za određene projekte.

Ivančević smatra da bi Crna Gora u EU trebalo da, osim sektora turizma, razvija ekološku poljoprivrednu proizvodnju, prehrambenu i drvnu industriju, koja ne bi podrazumijevala pilane već finalnu proizvodnju.

„Crnogorska privreda je privreda malih brojki, ali to bi moglo biti i njena prednost“, poručio je Ivančević.

Direktor Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović, saopštio je da bi naredne godine trebalo iskoristiti za strukturalna prilagođavanja, kako bi se izbjeglo ono što se desilo brojnim članicama EU prilikom pristupanja, odnosno kolaps privrede koje nijesu mogle da izdrže konkurenciju na evropskom tržištu.

„Sporazum i otvaranje kancelarije u Briselu predstavljaju velika otvorena vrata i dobar podstrek za ostale sektore društva“, rekao je Radulović.

On smatra da u pregovaračkim grupama ima prostora za privrednike, koji bi trebalo da daju ideje i sugestije i na taj način doprinesu da se u procesu pregovora izbore najbolje pozicije za odbranu crnogorskih interesa.

Radulović je najavio da bi uskoro mogao da se „pohvali“ otvaranjem kancelarije za nevladine organizacije u Briselu, s obzirom da se daleko odmaklo sa razgovorima sa predstavnicima pojedinih struktura u Vladi.

Bonus video: