Još bez tendera za traženje nafte u crnogorskom podmorju

Ministarstvo ekonomije pripremilo dokumentaciju, na potezu Savjet za privatizaciju
2 komentar(a)
naftna platforma, Foto: Shutterstock
naftna platforma, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.11.2012. 17:12h

Iako je tender za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju bio predviđen za kraj septembra, ni danas nije jasno kada će biti raspisan.

Tenderska dokumentacija, kako je "Vijestima" saopšteno iz Ministarstva ekonomije je spremna, ali će Savjet za kapitalne projekte i privatizaciju zvanično oglasiti nadmetanje tek nakon što kompanije zainteresovane za učešće budu obaviještene o tome.

Na poziv za učešće na tenderu prijavilo se 20 firmi koje predstavljaju renomirane naftne kompanije, a pet od njih, kako su ranije saopštili iz Ministarstva ekonomije, spadaju u kategoriju najvećih naftnih kompanija na globalnom nivou.

Ozbiljniji prihod od nafte i gasa očekuje se 2017. godine, a država će, kako je planirano, od naftnih kompanija ubirati 70 odsto njihovog profita na godišnjem nivou

Kada bude konačno raspisan, tender za istraživanje nafte i gasa biće otvoren devet mjeseci, a u ponudi za istraživanje naći će se površina od 3.100 kvadratnih kilometara.

Područje za eksploataciju nafte i gasa podijeljeno je na blokove ukupne površine oko 300 kvadratnih kilometara i na prvom tenderu biće 13 blokova.

Pomoćnik ministra ekonomije koji koordinira tender Vladan Dubljević ranije je “Vijestima” rekao da država u fazi istraživanja nafte i gasa neće imati nikakvih troškova već će cjelokupan rizik biti na kompaniji koja dobije taj posao.

Ozbiljniji prihod od nafte i gasa očekuje se 2017. godine, a država će, kako je planirano, od naftnih kompanija ubirati 70 odsto njihovog profita na godišnjem nivou kroz unaprijed definisane naknade i poreze.

Obavezna nepovratna naknada koja se plaća prilikom prijave na tender za dodjelu koncesije za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa kretaće se u rasponu između 30.000 do 50.000 eura.

Druga naknada je za površinu koja se koristi za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, a plaćaće se jednom godišnje unaprijed za narednu kalendarsku godinu uz obračun kamate za neblagovremeno plaćanje. Za prvih sedam godina ona će iznositi 300 eura po kilometru kvadratnom, a za osam godina i više 3.000 eura.

Koncesionari će plaćati naknadu za pokriće troškova u slučaju napuštanja ležišta. Ta naknada treba da se definiše u svakom ugovoru posebno, jer će zavisti od broja blokova, ležišta i bušotina koji su obuhvaćeni pojedinačnim ugovorima. Biće definisana i naknada za zagađenje životne sredine.

Kada su u pitanju porezi, koncesionari će plaćati porez na dobit čija stopa iznosi devet odsto i posebni porez na ekstraprofit koji će se regulisati posebnim zakonom, a koji će iznositi 50 odsto. Taj akt je u fazi pripreme i biće urađen za najviše dva mjeseca.

Bonus video: