Za razgovor o novom Zakonu o stečaju i Komori stečajnih upravnika otvorena vrata

Iz Komore stečajnih upravnika Crne Gore saopštili su prethodno da su dva puta ovog mjeseca pozivali ministarku ekonomije Dragicu Sekulić da ih uključi u radnu grupu koja će raditi predlog izmjena i dopuna Zakona o stečaju
0 komentar(a)
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.06.2018. 06:51h

"Dopis Komore stečajnih upravnika upućen Ministarstvu početkom maja, nije stigao na arhivu Ministarstva ekonomije, zbog čega Komora nije dobila odgovor. Drugi, ponovljeni dopis od 28. maja smo dobili i na njega će biti odgovoreno", saopšteno je juče “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije.

Iz Komore stečajnih upravnika Crne Gore saopštili su prethodno da su dva puta ovog mjeseca pozivali ministarku ekonomije Dragicu Sekulić da ih uključi u radnu grupu koja će raditi predlog izmjena i dopuna Zakona o stečaju.

“Svakako i ovim putem poručujemo predstavnicima Komore da su vrata Ministarstva ekonomije otvorena za razgovor na ovu temu i da smo spremni da čujemo njihove sugestije i tokom pripreme Nacrta. Osim toga, predstavnici Komore će imati priliku i da, nakon predloga novih rješenja definisanih Nacrtom zakona, tokom konsultativnog procesa dodatno iznesu svoje mišljenje i utiču na definisanje konačnih izmjena i dopuna novog zakonakog rješenja”, naveli su dalje iz Ministarstva.

U toku sprovođenja Zakona o stečaju pokazalo se neophodnim izvršiti izmjene pojedinih odredbi ovog propisa kako bi se precizirale i bile jasnije, obezbijedila njihova efikasnija primjena, ali i propisala strožija pravila izbora stečajnih upravnika.

“U cilju usvajanja određenih primjedbi koje su isticane od strane pojedinih učesnika ili institucija u postupku, kao i da bi se unijele nove odredbe kojima se unapređuje ostvarivanje ekonomičnosti, racionalnosti i efikasnosti stečajnog postupka, sredinom aprila formirana je radna grupa za izradu predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju, u sastavu relevatnih predstavnika Ministarstva ekonomije, Ministarstva pravde i Privrednog suda. Zadatak Radne grupe je da uradi nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju i utvrdi njegov predlog do kraja ove godine”, dodali su iz ovog resora.

Državni službenici mogu da nastave sa radom kao stečajni upravnici

Na pitanje “Vijesti”, kakav je stav povodom odomaćene prakse da su državni službenici u dopunskoj djelatnosti kojom se bave stečajni upravnici (čak neki i privilegovani od sudija) i da li misle da se radi o očiglednom konfliktu interesa, imajući u vidi da je država povjerilac u skoro svim stečajnim postupcima, iz Ministarstva ekonomije su odgovorili:

“Prije svega, Zakon o stečaju ne zabranjuje državnim službenicima da budu stečajni upravnici. Novim izmjenama biće definisani uslovi za rad stečajnih upravnika. U narednom periodu, nakon što se donese novi zakonski okvir, pristupiće se izmjeni podzakonskog akta i prilagođavanju liste stečajnih upravnika, na bazi kriterijuma koji će podzakonski akt propisivati. Donošenje i primjena važećeg Pravilnika o stručnom ispitu za stečajnog upravnika je u nadležnosti Ministarstva pravde”.

Bonus video: