Ne plaćajte bez fiskalnog računa!

"To je krađa. Ne bi smjelo ni da im pada na pamet da to rade", kazala je direktorica Centra za zaštitu potrošača
301 pregleda 28 komentar(a)
kafić, Foto: Zoran Đurić
kafić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.07.2012. 19:27h

Račun na kojem je rukom ispisano piće i njegova cijena je prevaziđen i zabranjen unazad desetak ili više godina, ali ekipa "Vijesti" je na taj način ugošćena tokom vikenda, ne u nekoj zabitoj seoskoj kafani, već u strogom centru Podgorice.

U Balšićevoj ulici u kafiću "Staro biciklo" izdaje se rukom pisani račun na kojem osim izvjesnog serijskog broja, koji ništa ne dokazuje, ne piše više ništa.

"Vijesti" su, inače, tokom vikenda obišle više lokala u centru glavnog grada i utvrdile da je veći broj onih koji gostima ne izdaju fiskalne račune, nego onih koji u zamjenu za zakonom utvrđen oblik računa daju takozvane predračune.

Veliki broj mladih ljudi koji uveče izlaze u grad zbog zabave i ne primijete da umjesto fiskalnog računa piće plaćaju na osnovu "predračuna" na kojem nema ni oznake da je to fiskalni račun, PIB i naziv radnje u kojoj je nešto kupljeno, precizno obračunatih i naznačenih artikala i posebno izdvojene stavke o iznosu o porezu na dodatu vrijednost.

Cijene na osnovu predračuna

Predračuni su slični fiskalnim računima, najčešće sadrže naziv pića, njegovu cijenu, naznaku iznosa poreza od 17 odsto, kao i vrijeme kada je odštampan. Na nekima od njih postoji i ime lokala i konobara koji je usluživao.

Može pisati i da je to "nalog za šank", kao što je slučaj u kafiću "Berlin" u Njegoševoj ulici, može biti naznačeno puno ime lokala i na dnu "izaberite način plaćanja: gotovina, kartica, virman, plaćate samo ono za šta ste dobili račun prekontrolišite vrijeme i artikle hvala". Tačno je da je u Zakonu o PDV-u određeno da kupac nije dužan da plati ono za šta nije dobio račun, ali u "Berlinu" se cijene obračunavaju na osnovu tog predračuna u šta se uvjerila i ekipa "Vijesti".

U kafiću "Tropikana" u subotu veče nije bilo sličnih pojašnjenja. U tom lokalu piće se plaća na osnovu isječka iz kase na kojem piše vrijeme, artikli, iznos za uplatu i iznos PDV-a koji nikad neće stići do državne kase.

I tokom dana situacija je ista, tako su "Vijesti" dobile predračune u lokalima Čirs, Soul II Soul, Forma, OGP u Njegoševoj.

U OGP-u na predračunu čak ni ne piše to ime kafića, već drugi naziv, "YRBAN" i molba da "nakon plaćanja sačekate fiskalni račun". Isto je i u restoranu "Sicilija" i “Maestro" u Ulici Ivana Vujoševića i u "And l"u Moskovskoj i u mnogim drugim.

Inspekcija jedini lijek

"To je krađa. Ne bi smjelo ni da im pada na pamet da to rade", kazala je direktorica Centra za zaštitu potrošača Olga Nikčević.

Ona je „Vijestima" kazala da je „uzalud apelovati na razum onih koji izbjegavaju plaćanje poreza".

„Pozivati ih da prestanu sa takvom praksom nije dovoljno. Pojačan inspekcijski nadzor je jedini način", smatra Nikčević.

Ona je rekla i da je ubijeđena da inspekcije rade svoj posao, ali da je problem u tome što ga ne rade dovoljno.

„Građani treba da prijavljuju inspekciji one koji im podmeću te predračune umjesto fiskalnih računa. U ovom slučaju mislim da su to Tržišna i Turistička, koje moraju intenzivirati nadzor i da kažnjavaju. Pretpostavljam da bi dovelo do reda jer, nažalost, naš čovjek može da dođe do svijesti jedino kad ga dobro kazne", kazala je Nikčević.

U svakoj sličnoj situaciji, preporučila je Nikčević, treba insistirati na fiskalnom računu na kojem se nalazi obračun poreza i obavezno prijavi inspekciji.

Treba insistirati na fiskalnom računu na kojem se nalazi obračun poreza

Borba protiv raznih nepravilnosti kojima se ugrožavaju prava potrošača, smatra ona, iscrpljuju mali broj onih koji su svjesni svojih prava i u dovoljnoj mjeri istrajni da stvar dovedu do kraja.

„Kad potrošač odluči da se požali na tretman, potkradanje, podmetanje ili ugrožavanje nekog od svojih prava u trgovini, lokalima ili bilo gdje drugo, bukvalno bivaizmaltretiran zato što je primijetio nešto što mu je zasmetalo, a protivzakonito je. Ali moramo se boriti", kazala je Nikčević.

Iz Udruženja ugostitelja je ranije saopšteno da su upoznati sa tim problemom, ali da još nijesu zauzeli zajednički stav.

Bonus video: