Demokrate: Veći uvoz hrane pokazatelj loših mjera Vlade Crne Gore

"Crna Gora je 2009. godine dnevno uvozila hrane u prosjeku od oko 850 hiljada eura ili 1,38 eura po stanovniku. Deset godina kasnije dnevni uvoz hrane iz drugih zemalja premašuje 1,3 miliona eura ili 2,10 eura po stanovniku"
1658 pregleda 2 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokrate
Demokrate, Foto: Demokrate

Demokrate su saopštile da mjere Vlade Crne Gore u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane nisu dale očekivane rezultate i da to, kako kažu najbolje pokazuje uporedna statistika o porastu uvoza hrane.

"Crna Gora je 2009. godine dnevno uvozila hrane u prosjeku od oko 850 hiljada eura ili 1,38 eura po stanovniku. Deset godina kasnije dnevni uvoz hrane iz drugih zemalja premašuje 1,3 miliona eura ili 2,10 eura po stanovniku. Podatak da je uvoz hrane veći od ukupnog izvoza Crne Gore, dodatno potvrđuje činjenicu da je stanje crnogorske privrede dramatično. Ako tome dodamo i zvanični podatak o ukupnoj pokrivenosti uvoza izvozom od 16%, treba da se zapitamo, čemu su služili svi ti planovi, programi i strategije Vlade Crne Gore", saopštili su iz Demokratske Crne Gore.

Dodaju da monopoli, uvoznički lobiji i izostanak ozbiljne strategije uslovili su da Crna Gora danas ima veliki procenat neobrađenih poljoprivrednih površina i, kako su kazali, masovne migracije sa seoskih područja.

"Prije svega DPS vlast je uspostavila monopole, pa su tako privilegovani pojedinci korisnici višemilionskih transfera po osnovu povoljnih kredita i državne pomoći. Mali poljoprivrednici su pretvoreni u radnu snagu DPS-ovih monopolista bez uslova i adekvatne pomoći za razvoj proizvodnje i povećanje konkurentnosti. Takođe, najveći broj proizvođača nema riješen plasman svojih proizvoda", kazali su iz Demokrata.

Oni su dodali da Crna Gora ima "jasno izražene i vidljive uvozničke lobije kojima je u interesu povećanje uvoza, što se zapravo i događa. U ovako uspostavljenom sistemu postoji praktično podijeljen profit između DPS-ovih monopolista i DPS-ovih uvozničkih lobija. Rezultat takvog sistema jeste uništenje domaće poljoprivredne proizvodnje i pustošenje sela".

"Vizija odgovorne vlasti je jak poljoprivrednik, finansijski stabilan i nezavisan proizvođač koji će biti sposoban da proizvede kvalitetan proizvod za domaće i inostrano tržište. Aktuelna vlast je uspostavila model jakih monopolista, jer DPS želi da ulaganjem državnog novca kao finalni proizvod dobije glasove, a ne proizvod i robu za izvoz. Smjena vlasti koja je sada sasvim izvjesna i jasno vidljiva raskrinkaće i ogoliti decenijsku kombinaciju monopolista i uvozničkih lobija koja je rezultirala enormnim bogaćenjem pojedinaca iz vrha vlasti", zaključule su Demokrate.

Bonus video: