Najstariji da ostanu kod kuće: Pomoći će se penzionerima, da li će se odgoditi plaćanje računa?

Premijer Duško Marković preporučio je koordinacionom timu za zarazne bolesti da uvaži predlog građanskog pokreta URA prema kojem bi prva dva radna sata, ili više, u trgovinama bili rezervisani za najstarije i za osobe sa invaliditetom
12207 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracijaq, Foto: Shuttterstock
Ilustracijaq, Foto: Shuttterstock

Nacionalno tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti savjetovalo je pripadnicima najstarije populacije da zbog opasnosti od koronavirusa ne izlaze iz kuće, ali još nema preporuka na koji način da im se olakša kupovina i da ne čekaju ispred apoteka, trgovina, banaka...

Novi koronavirus registrovan je juče u Crnoj Gori - zaražene su dvije žene, rođene 1948. i 1973 godine.

Danas počinje isplata februarske penzije.

Premijer Duško Marković preporučio je koordinacionom timu za zarazne bolesti da uvaži predlog građanskog pokreta URA prema kojem bi prva dva radna sata, ili više, u trgovinama bili rezervisani za najstarije i za osobe sa invaliditetom.

On je najavio da će u sklopu mjera za privredu i građane, voditi računa i o za najstarijoj populaciji. Kazao je da će na Vladi u četvrtak promovisati te mjere.

Marković je sinoć kazao da već rade na razvijanju modela u kritičnijoj situaciji, te da razvoj događaja govori da će složenije prilike vjerovatno prouzrokovati opciju kontakta sa starijim osobama na njihovom kućnom pragu ili na drugi način...

“Vidjećemo da li će Vlada imati prostora danas ili eventualno u četvrtak da kreira i neke finansijske povlastice za najugroženije kategorije stanovništva”, odgovorio je.

U pojedinim opštinama ima volontera za pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva. U Bijelom Polju je juče organizovana ekipa 15 gerontodomaćica koje svakodnevno obilaze 150 starijih osoba, a građani iz svih opština se samonicijativno okupljaju u Fejsbuk grupi “Heroji iz komšiluka” da bi pomogli onima kojima je najpotrebnije.

Partija penzionera, invalida i restitucije predložila je odloženo plaćanje mjesečnih računa za najstariju populaciju.

Njen predsjednik Momo Joksimović zatražio je od nadležnih organa u državi da se povede “posebna pažnja prema penzionerima, oko prioriteta prilikom ljekarskih pregleda, kupovine ljekova i namirnica”.

“Vijesti” čekaju odgovore na pitanja poslata prije dva dana Fondu PIO - da li su razmatrali neki od predloga koji bi penzionerima olakšao život, kako će penzioneri podizati mjesečna primanja u bankama ili plaćati mjesečne račune kad je preporuka da ne izlaze iz kuće, klone se gužve, redova i kontakata sa mlađim (otpornijim) dijelom stanovništva.

Upitani su i da li Fond planirana vanredne aktivnosti, jednokratnu pomoć ili povećanje pomoći kroz penzionerska udruženja.

Ni iz podgoričkog Vodovoda nije odgovoreno da li u tom preduzeću, kao susjednoj Srbiji, razmišljaju da omoguće odloženo plaćanje računa za vodu nekoliko mjeseci.

Iz Elektroprivrede još nijesu odgovorili da li, kao društveno odgovorna kompanija, planiraju neku sličnu mjeru kao u Srbiji a u vezi sa odloženim plaćanjem računa, kao i šta će konkretno predložiti da poštede najstarije sugrađane dugih redova i odlaska na šaltere...

U susjednoj Srbiji je, na primjer, pored jednokratne pomoći od po 4.000 dinara (odnosno 34 eura) za 1,7 miliona pripadnika najstarije populacije, po uvođenju vanrednog stanja odlučeno da penzionerima odgode obaveze plaćanja mjesečnih računa za komunalije za februar, mart i april.

Obaveze neće biti oproštene već samo prolongirane i na dug se neće obračunavati kamata.

Bonus video: