Ispitaće zakonitost pomoći od 28,65 miliona

Agencija za zaštitu konkurencije uradiće naknadne kontrole neprijavljene državne pomoći, kako bi utvrdila da li je novac koji je Vlada dodijelila bez njihovog mišljenja u skladu sa zakonom.

9554 pregleda 1 komentar(a)
Pomogli devet državnih firmi: Sa sjednice odlazeće Vlade, Foto: Luka Zeković
Pomogli devet državnih firmi: Sa sjednice odlazeće Vlade, Foto: Luka Zeković

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) uradiće naknadne kontrole neprijavljene državne pomoći kako bi utvrdila da li je novac koji je Vlada dodijelila bez njihovog mišljenja u skladu sa Zakonom o dodjeli državne pomoći.

To je odgovoreno iz AZK na pitanje “Vijesti” da li će pokrenuti ispitne postupke o tome kako je Vlada odlazećeg premijera Duška Markovića prošle godine isplatila 28 miliona eura državnim firmama bez traženja mišljenje i da li je to u skladu sa Zakonom o dodjeli državne pomoći.

Državna revizorska institucija (DRI), u reviziji prošlogodišnjeg završnog računa budžeta, utvrdila je da je Vlada lani isplatila 28,65 miliona iz budžeta državnim firmama, a da prethodno nije tražila mišljenje AZK da li su te isplate usklađene sa Zakonom o kontroli državne pomoći. Na spisku su Montenegro erlajnz (MA), Željeznički prevoz, Željeznička infrastruktura, Crnogorska plovidba, Barska plovidba, Luka Bar, Skijališta Crne Gore, Regionalni vodovod i Ulcinjska rivijera.

Iz Luke Bar je nakon toga saopšteno je da je toj kompaniji u 2019. uplaćeno 324.446 eura, ali ne na ime državne pomoći, već da se to odnosi na njihovo potraživanje prema državi po osnovu pravosnažne sudske presude iz 2009.

“Agencija nema nadležnost da odlučuje, odnosno daje ocjenu ekonomske opravdanosti ulaganja države u pojedine kompanije niti posebno da cijeni ciljeve ekonomske politike pojedinih institucija, Vlade i Skupštine. Posebno želimo da ukažemo da nije dato u nadležnosti da vršimo kontrolu zakonitosti trošenja novca iz državnog budžeta, posebno iz tekuće budžetske rezerve. Isključiva nadležnost Agencije je da vrši kontrolu usklađenosti državnih pomoći sa Zakonom (prethodna kontrola), da vrši kontrolu usklađenosti dodjele i korišćenja dodijeljene državne pomoći sa Zakonom (naknadna kontrola), te da u slučaju postupanjima suprotnim zakonu, nalaže povraćaj nezakonite i neusklađene državne pomoći. Shodno podacima u Godišnjem izještaju o dodijeljenim državim pomoćima u 2019. godini, Agencija će u odnosu na neprijavljene državne pomoći prijaviti postupke naknadne kontrole ocjene usklađenosti državne pomoći dodijeljenih bez prethodne saglasnosti Agencije, a nakon sprovedene procedure i upoznavanja Vlade i Skupštine sa tim izvještajem”, odgovorili su “Vijestima” iz AZK.

Evropska komsija (EK) je u ovogodišnjem izvještaju o napretku Crne Gore navela da su, prema Zakonu o kontroli državne pomoći iz 2018. godine, pokrenute dvije istrage po službenoj dužnosti o neprijavljenoj pomoći i da su to prve istrage od 2012. godine. Ne navodi se o kojim istragama je riječ, ali se prema podacima sa sajta AZK može vidjeti da su u prošloj godini u oktobru pokrenuta dva ispitna postupka koji se odnose na odluku Opštine Tivat da oprosti komunalije za građevinsko opremanje zemljišta kompaniji Adriatik Marinas i na pomoć države MA. AZK do danas nije završila ta dva ispitna postupka.

Adriatik Marinas je izgradio turistički kompleks Porto Montenegro u Tivtu. Riječ je o otpisu duga iz 2018. godine po osnovu komunalija za opremanje građevinskog zemljišta u iznosu od oko 5,6 miliona eura. To su javna sredstva i trebalo je da budu prihod budžeta Opštine Tivat.

Delegacija EU u Crnoj Gori obratila se u septembru 2018. godine AZK i tražila informacije da li je cijenila usklađenost otpisa duga preduzeću Adriatik Marinas, a na osnovu informacija koje su se pojavile u medijima.

Izvršna vlast je nacionalnoj avio-kompaniji dala ukupno 12,7 miliona eura, - 7,2 miliona 2018. i 5,5 prošle godine.

Bonus video: