Mogu i domaći investitori da kandiduju projekte za zlatni pasoš

U konkretnom slučaju, radi se o gradnji hotelskog kompleksa, po mješovitom modelu poslovanja, sa pet zvjezdica u Čanju koji će graditi firma Amma Resort. Drugi projekat je izgradnja hotela “Black Pine” sa četiri zvjezdice, po kondo modelu poslovanja u Mojkovcu koji će graditi firma „North Development“. “Čelebić” je osnivač obje firme

3165 pregleda 4 komentar(a)
Glavno je ispuniti tražene uslove: Medojević, Foto: Savo Prelević
Glavno je ispuniti tražene uslove: Medojević, Foto: Savo Prelević

Domaći investitori, kao i strani, mogu da kandiduju svoje projekte za listu razvojnih projekata za dobijanje crnogorskog pasoša ako ispunjavaju uslove koji su definisani odlukom o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo i javnim pozivom koje je raspisalo Ministarstvo turizma. To je zvanično odgovoreno “Vijestima” iz Agencije za strane investicije (MIA - Montenegro investments agency).

Iz MIA, na čijem čelu je Dejan Medojević, su objasnili da domaći i strani investitori ne mogu „učestvovati u postupku izbora osoba koje mogu steći crnogorsko državljanstvo“. Prema odluci Vlade, taj posao sprovodi MIA kojoj kandidati za pasoše podnose aplikacije preko agenta za posredovanje.

Vlada je dala saglasnost da se u listu razvojnih projekata u turizmu za dobijanje crnogorskog pasoša uvrste dva projekta iza kojih stoji kompanija “Čelebić”, u vlasništvu biznismena Tomislava Čelebića, što je bio povod da MIA objasni kako domaći investitori mogu da učestvuju u projektu koji donosi crnogorski “zlatni pasoš”.

U konkretnom slučaju, radi se o gradnji hotelskog kompleksa, po mješovitom modelu poslovanja, sa pet zvjezdica u Čanju koji će graditi firma Amma Resort. Drugi projekat je izgradnja hotela “Black Pine” sa četiri zvjezdice, po kondo modelu poslovanja u Mojkovcu koji će graditi firma „North Development“. “Čelebić” je osnivač obje firme.

Uslovi

Kupovina vila ili apartmana u kondo hotelu ili hotelu koji je po mješovitom modelu poslovanja, a koji su na listi razvojnih projekata, računa se kao investicija (određen nivo ulaganja), za koju se može dobiti crnogorski “zlatni pasoš”.

Iz MIA su posjetili da odluka predviđa da se pod razvojnim projektom u turizmu računa izgradnja hotela/mješovitog kompleksa sa pet zvjezdica i 60 smještajnih jedinica na primorju i Podgorici ili najmanje četiri zvjezdice sa 35 smještajnih jedinica na sjeveru i središnjem regionu (bez Podgorice). Minimalna investicija je 15 miliona za primorje i Podgoricu i pet miliona za sjeverni i središnji region (bez Podgorice).

Odlukom je definisano da aplikant može steći crnogorsko državljanstvo ako, između ostalog, položi na escrow račun najmanje 450.000 za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata na primorju i Podgorici ili najmanje 250.000 za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u sjevernom ili središnjem regionu (bez Podgorice). Neophodna je i dokumentacija kojom se dokazuje ispunjenost uslova za kandidovanje projekta u turizmu.

Iz MIA su ukazali da se “Čelebić” prijavio na javni poziv i da je Ministarstvo turizma, nakon utvrđivanja ispunjenosti uslova, predložilo Vladi da dva projekta uvrsti na listu razvojnih projekata iz oblasti turizma.

“Svaki aplikant sam bira u koji će projekat sa liste razvojnih projekata uložiti novac. Aplikant ulaganjem u jedan od razvojnih projekata dobija vlasnički udio u tom projektu u skladu sa ugovorom sa vlasnikom projekta koji je izabrao”, pojašnjeno je iz MIA.

Na dosadašnjoj listi razvojnih projekta u turizmu je ukupno 13 projekata.

Pravo kupaca nekretnina

Iz kompanije “Čelebić” su istakli da kupci nekretnina u ovim rizortima mogu ostvariti pravo na sticanje crnogorskog državljanstva.

Ukupna investicija za dva projekta (Amma resort u Čanju i Black Pine u Mojkovcu) je blizu 90 miliona eura.

“Da li i koliko apartmana ćemo prodati, zavisi od interesa investitora i samih potreba i zahtjeva tržišta. Riječ je o ekskluzivnim apartmanima, različitih struktura”, istakli su u kompaniji, dodajući da imaju podršku opština Bar i Mojkovac i Vlade za planiranje i realizaciju ovih investicija.

Ukupna investicija za dva projekta (Amma resort u Čanju i Black Pine u Mojkovcu) je blizu 90 miliona eura.

Hotel “Black Pine” po kondo modelu poslovanja gradiće „North Development“ čiji je “Čelebić” jedini vlasnik i osnivač.

Projekat u Čanju se radi mješovitom modelu poslovanja, a realizuje ga “Amma Resort”, koji je osnovao “Čelebić”.

Bonus video: