SDT ne prebacuje Poreskoj 32 miliona, tvrde da nema uslova

Upravni sud je potvrdio rješenja Poreske uprave da postoje te obaveze prema državi

36567 pregleda 23 reakcija 26 komentar(a)
“Odluka kad se steknu zakonom propisani uslovi”. Katnić, Foto: Savo Prelević
“Odluka kad se steknu zakonom propisani uslovi”. Katnić, Foto: Savo Prelević

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) tvrde da se nijesu stekli zakonski uslovi da se 32 miliona eura oduzetog u predmetu “E-komerc” prebace na račun Poreske uprave (PU).

Tužilaštvo, na čijem je čelu Milovoje Katnić, 2018. godine blokiralo je 62,7 miliona eura firmi koje su koristile uslugu elektronske trgovine e-komerc Atlas banke, a tokom istrage protiv vlasnika banke Duška Kneževića i sa njim povezanim licima i kompanijama, zbog sumnje da su prali novac i utajili porez. Nakon pokretanja istrage, PU pokrenula je procedure kontrole e-komerca kod 130 firmi što je rezultiralo rješenjima o naplati poreskog duga u iznosu od 32 miliona eura. Upravni sud je potvrdio rješenja PU o postojanju poreske obaveze.

132 firme su bile u postupku nadzora Poreske uprave u poslovima e-komerca

“SDT u predmetu koji je formiran protiv K.D. i drugih, zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca i utaja poreza i doprinosa, Višem sudu u Podgorici, podnijelo je predlog za privremenu obustavu izvršenje novčanih transakcija u iznosu od preko 62,7 miliona eura, koji predlog je sud prihvatio, pa su navedena novčana sredstva položena na poseban račun, te se odluka u odnosu na ista može donijeti tek kada se za to steknu zakonom propisani uslovi”, odgovoreno je “Vijestima” u SDT-u.

Nisu precizirali o kakvim zakonskim uslovima se radi.

Najavili naplatu

Doskorašnji direktor PU Miomir. M. Mugoša u julu prošle godine je najavio da će od novca koji je blokiralo Specijalno tužilaštvo, naplatiti oko 32 miliona eura po osnovu poreskog duga, a od kompanija koje su se našle u mreži firmi koje su koristile usluge e-komerca Atlas banke.

Rješenja o naplati poreskog duga od 130 firmi iz mreže korisnika e-komerca pravosnažna su i odnose se na period od 2011. do kraja 2017. godine.

Na tu sumu očekuje se još oko 10 miliona eura duga za 2018. godinu jer su, objasnio je tada Mugoša, bile u toku inspekcijske kontrole PU.

Mugoša je u julu prethodne godine u parlamentu kazao da im je prva rješenja o utvrđivanju poreskog duga poništilo Ministarstvo finansija, a da su zatim, zahvaljujući podacima koje su dobili od tužilaštva i od stečajne uprave Atlas banke, dopunili rješenja novim dokazima i da su ona pravosnažna.

Objasnio je tada da kompanije koje su predmet interesovanja tužilaštva nijesu bile u fokusu PU jer je riječ o malim firmama sa po jednim zaposlenim i da bi kao takve na kontrolu poreskih inspektora došle za deset godina.

Istraga

“Nakon otvaranja istrage tužilaštva, otkrivene su određene sumnje i pokrenuta je procedura utvrđivanja poreskog duga. Sve 132 firme imale su tri adrese Golubovci BB, Vaka Đurovića BB i Cetinjski put BB i sve su imale jednog računovođu. Sve firme imale su po jednog zaposlenog direktora, osiguranog na minimalni iznos. Svi oni su bili povezani sa Atlas bankom ili njenim zaposlenima, a neki su bili direktori i u sedam-osam firmi. Kada smo ih pozvali na sastanak, mnogi od njih nijesu ni znali da su direktori u tim firmama, neki imaju samo osnovnu školu, a neki nijesu ni znali da se potpišu na zapisnik”, kazao je Mugoša u julu 2020.

Optužnicom SDT-a obuhvaćeno je 108 fizičkih i 248 pravnih lica. Terete se za stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca, utaja poreza i doprinosa.

Katnić je lani tvrdio da je državni budžet preko usluge e-komerca kod Atlas banke oštećen za 120 miliona eura.

On je rekao i da je Atlas banka, preko e-komerca, imala profit od 800 miliona eura, a ostale banke koje koriste tu vrstu usluga oko pet miliona eura.

Knežević je negirao optužbe i tvrdio da Katnić nije uspio da nauči razliku između obrta i dobiti, ističući da je e-komerc potpuno zakonit i da se odvija u skladu sa svim pravilima.

Bonus video: