“Maniri hydro” status povlašćenog proizvođača

Mojkovačka kompanija 2018. godine dobila koncesiju za izgradnju mHE na dijelu vodotoka Mišnića potok

6306 pregleda 3 komentar(a)
Mojkovac, Foto: Savo Prelević
Mojkovac, Foto: Savo Prelević

Regulatorna agencija za energetiku i komunalne djelatnosti dodijelila je mojkovačkoj firmi “Manira Hydro” status povlašćenog proizvođača električne energije za malu hidroelektranu (mHE) “ Elektrana Mišnića”.

Iz Agencije je juče saopšteno da će mojkovačka firma ovaj status imati 12 godina počevši od 16. marta ove godine.

“Ova firma imaće pravo na podsticajne mjere koje su važile 15. novembra 2019. godine”, saopšteno je iz Agencije.

Prema podacima iz Centralnog registra ovu kompaniju su osnovali Radoje Mišnić, koji je i izvršni direktor i firma “Simens inženjering” iz Podgorice. Firma je osnovana 2017. godine i od tada zaključno sa prošlom godinom ima jednog zaposlenog.

Vlada je 26. jula 2018. godine, donijela Odluku o davanju koncesije za izgradnju mHE „Elektrana Mišnića“ na dijelu vodotoka Mišnića potok, a u oktobru te godine zaključen je ugovor o koncesiji na period ood 30 godina. Ugovorom je definisano da je koncesiona naknada je fiksna i iznosi 6,1 odsto od planirane godišnje proizvodnje električne energije, kao i da se koncesiona naknada ne može umanjiti zbog činjenice da je godišnja proizvodnja električne energije ispod planirane.

Odbor direktora Agencije donio je odluku i da se se firmi Kalamper iz Bara dodijeli licenca za transport naftnih derivata transportnim sredstvima i trgovine na veliko naftnim derivatima.Kalamper će licencu dobiti na period od 10 godina, a ona važi od 31. marta ove godine.

Na sjednici odbora direktora je odlučeno i da se podgoričkoj kompaniji Transrad oduzme licenca za obavljanje djelatnosti trgovine na veliko naftnim derivatima, kao i da se usvoji zahtjev nikšićkog preduzeća VN Commerce za izmjenu licence za obavljanje djelatnosti transporta naftnih derivata transportnim sredstvima

Bonus video: