Očekivana godišnja vrijednost izvoza votke 500 miliona eura

Planirano je da fabrika u Nikšiću pakuje oko 30 miliona boca godišnje, a sama investicija vrijedna je oko 25 miliona eura

13340 pregleda 19 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Dritan Abazović sastao se danas sa Aleksanderom Mačetinom, investitorom i osnivačem firme Noblewood Adriatic, koja u martu planira da otvori fabriku votke Beluga Montenegro u Nikšiću.

Iz Vlade je saopšteno da je investitor, upoznavajući premijera sa činjenicama u vezi sa otvaranjem fabrike, naveo da je otvaranje planirano za 21. mart i da će fabrika proizvoditi votku koja će se izvoziti za sva svjetska tržišta, osim ruskog, koje je pokriveno domaćom proizvodnjom. Mačetin je istakao da je votka Beluga jedan od 10 najprodavanijih i najpoznatijih brendova votke na svijetu čiji je godišnji obrt oko 1,5 milijardu eura.

Planirano je da fabrika u Nikšiću pakuje oko 30 miliona boca godišnje, a sama investicija vrijedna je oko 25 miliona eura. Očekivana godišnja vrijednost izvoza je 500 miliona eura, saopštili su iz Vlade.

Investitor je istakao da će fabrika u početku zapošljavati preko 200 radnika, sa tendencijom rasta od nekoliko stotina u naredne dvije godine. Planirano je istovremeno otvaranje predstavništva firme u Tivtu, koje će biti usmjereno na marketing i trgovinu.

Abazović je istakao zadovoljstvo, kako je saopšteno, što Crna Gora postaje nova baza za proizvodnju i izvoz poznate svjetske votke, naglašavajući posebno značaj koji će ona imati za crnogorsku ekonomiju, ali i promociju države samim tim što će ime države biti u nazivu brenda.

Ponovio je da Vlada ostaje otvorena za sve zdrave strane investicije i da će nastaviti da radi u cilju otvaranja novih pogona širom države koji će generisati nova radna mjesta za građane, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: