Savez sindikata kreće u hotelski biznis

Sindikalna firma “Rekra” kupila plac u Čanju i planira gradnju hotela, iako može samo namjenski da koristi novac iz fonda za odmor i rekreaciju radnika. Iz Saveza kažu da će uzeti kredit

44814 pregleda 32 reakcija 20 komentar(a)
Tvrde da se novac koristi namjenski: Zarubica, Foto: BORIS PEJOVIC
Tvrde da se novac koristi namjenski: Zarubica, Foto: BORIS PEJOVIC

Firma “Rekra”, koja je u vlasništvu Saveza sindikata, kupila je plac u Čanju sa namjerom da gradi hotel za svoje potrebe. Novac za gradnju hotela biće obezbijeđen iz kredita, potvrđeno je “Vijestima” iz ove sindikalne centrale.

Prema izvodu iz katastra plac u Čanju od 1.267 kvadratnih metara je u vlasništvu “Rekre”, kojeg je kupila u decembru prošle godine. Međutim, ova firma nema svoj novac već koristi prihode iz fonda za odmor i rekreaciju radnika koji su strogo namjenski. Iz Saveza nisu pojasnili kojim novcem je njihova firma kupila plac.

“Rekra” je društvo sa ograničenom odgovornošću kojeg je 2002. godine osnovao Savez samostalnih sindikata Crne Gore, zbog, kako je navedeno, na njihovom sajtu “organizovanja i sprovođenja aktivnosti vezanih za rekreaciju, odmor i banjsko liječenje članova Sindikata”.

Prihodi “Rekre” su naknade koje poslodavci plaćaju za prevenciju radne invalidnosti, odmor i rekreaciju zaposlenih. Opštim kolektivnim ugovorom predviđeno je da poslodavac na račun posebnog fonda reprezentativnog sindikata na nivou Crne Gore, prilikom isplate zarade, uplaćuje iznos od 0,2% na zaradu zaposlenog koji je član tog sindikata, kao “povećani trošak u funkciji kvalitetnog izvršavanja poslova, prevencije radne invalidnosti i rekreativnog odmora zaposlenih”. Savez sindikata je cijeli taj prihod prebacio na “Rekru”.

Prema Opštem kolektivnom ugovoru, kao i samom “Rekrinom” Pravilniku o načinu korišćenja sredstava Fonda za prevenciju radne invalidnosti, odmor i rekreaciju zaposlenih, novac koji poslodavci za svoje radnike uplaćuju po ovom osnovu je strogo namjenski. Izmjenom Pravilnika iz 2016. godine, predviđeno je da “Rekra” može donijeti odluku na najviše 10.000 eura godišnje ovog novca može trošiti kao ulaganje sredstava u investicije, navodeći u zagradi da je to - kupovina akcija ili zakup objekata. U slučaju da investicije prelaze iznos od 10 hiljada, saglasnost na to trošenje mora dati Skupština Saveza sindikata.

“Vijesti” su pitale Savez sindikata da li su oni ili “Rekra” kupili parcelu u mjestu Čanj sa namjerom da grade hotel, kao i da li je za kupovinu te parcele korišćen novac iz fonda za rekreaciju radnika ili se namjerava koristiti.

Iz Saveza su odgovorili da je “Rekra” u decembru 2022. godine kupila parcelu u Čanju na kojoj će graditi hotel.

“Sredstva za izgradnju hotela “Rekra” će obezbjediti kreditnim putem. Odluka o kupovini parcele i gradnji hotela donijeta je na IV sjednici Skupštine SSCG 20. decembra 2022. godine”, kazao je u odgovorima na pitanje generalni sekretar Duško Zarubica.

“Vijesti” su pitale i šta se dešava sa novcem kojeg poslodavci uplaćuju u fond za odmor i rekreaciju radnika a da ga njegovi radnici nikada ne iskoriste, kao i da li Savez sindikata ili “Rekra” obavještavaju te poslodavce i njihove zaposlene da mogu koristiti taj novac. Mnogi poslodavci novac za odmor i rekreaciju uplaćuju Savezu po navici iz prethodnih zakonskih rješenja, smatrajući to obavezom.

“Novac koji poslodavci uplaćuju u fond za prevenciju radne invalidnosti i rekreativnog odmora zaposlenih koristi se namjenski. Radi pune transparentnosti, na moj predlog, članovi Upravnog odbora “Rekra” od 2019. su predstavnici Unije spolodavaca i Vlade. Zaposleni kod svih poslodavaca, koji uplaćuju sredstva u pomenuti fond, mogu koristiti i koriste usluge “Rekre”. Upravo iz tih razloga i uspostavljenog međusobnog povjerenja prihodi fonda u posljednje četiri godine rasli su od 15 do 20 odsto na godišnjem nivou, a broj korisnika svake godine uvećava se, kao i broj destinacija. U posljednje dvije godine uveli smo i zimsku sezonu, što je novina u odnosu na prethodni period”, kazao je Zarubica.

SSCG među većim poreskim dužnicima

Dok kreće u hotelski biznis, Savez sindikata se nalazi na crnoj listi poreskih dužnika iz marta sa dugom od 362 hiljade eura. Takođe na crnoj listi se nalazi i njegov Fond za solidarnu stambenu izgradnju koji je za poreze dužan 3,1 milion eura.

Na pitanje da li su postigli dogovor sa Upravom prihoda o plaćanju ovih obaveza, iz SSCG su saopštili da jesu.

“Dugovanja SSCG za poreze i doprinose 31. 12. 2016. godine iznosili su 1.009.600,07 eura. Po istom osnovu dugovi 30. 6. 2023. godine iznosili su 285.718,94 eura. To znači da smo smanjili dug za 723.881,13 eura. Plan je da se do kraja 2023. dug potpuno izmiri. SSCG nema svoj Fond, već je suvlasnik Fonda za solidarnu stambenu izgradnju CG udjelom od 46 odsto, Vlada Crne Gore ima 46, a Sindikalna organizacija Pivara Trebjesa Nikšić 8 odsto”, kazao je Zarubica.

Bonus video: