Gostiju u Ulcinju malo više, ali troše znatno manje

Predsjednik Udruženja zakupaca ulcinjskih kupališta tvrdi da j esezona daleko od rekordne, da je gostiju pet odsto više u odnosu na prošlu godinu, alda su se u restoranima i barovima uglavnom tražila jeftina pića i jela

9702 pregleda 36 reakcija 17 komentar(a)
Turista dosta, ali daleko od rekorda, Foto: Samir Adrović
Turista dosta, ali daleko od rekorda, Foto: Samir Adrović

Broj gostiju na ulcinjskim kupalištima od početka sezone do sada u prosjeku veći je za pet odsto u odnosu na prošlu godinu, ali je potrošnja na njima istovremeno znatno manja.

To je “Vijestima” potvrdio predsjednik Udruženja zakupaca plaža u najjužnijoj opštini Prelja Škrelja.

“Turista je bilo više, ali su se u restoranima i plažnim barovima uglavnom tražila jeftina pića i jela. Imali smo problem i sa gostima koji su sa sobom na kupališta donosili svoju hranu i piće, ali tu pojavu nijesmo uspjeli da spriječimo”, kazao je Škrelja.

Cijene na većini ulcinjskih kupališta bile su više nego prethodnih godina čemu je doprinijela inflacija ali uprkos tome, realne, kazao je Škrelja.

Nemamo čarobni štapić: Škrelja
Nemamo čarobni štapić: Škreljafoto: Samir Adrović

Plažni mobilijar koštao je na većini kupališta oko 20 ezra dok su baldahine bile bile skuplje i dvaa ili tri puta na pojedinim plažama.

Zakupac popularnog plažnog bara “Tortuga beach” Vladan Đurišić, koji se nalazi u neposrednoj blizini ušća Bojane, kazao je da je zadovoljan sezonom i posjetom. Tome su vjerovatno, kako je naveo, doprinijele i pristupačne cijene u baru koji je od mora udaljen tek oko deset metara. Tako se kafa u Tortugi i dalje može popiti za dva eura koliko i obična voda, sokovi su po dva i po, nikšićko malo i bavaria po 3,5, džžek daniejels 4,5, vodka i tekila po 3,5, razni kokteli od osam do deset... Dvije ležaljke i suncobran mogu se iznajmiti za 20 eura na dan dok su baldahini skuplji u prvom redu do mora... Đurišić je naveo da su neophodna kontinuirana ulaganja u objekat i tokom zimskih mjeseci zbog zaštite od talasa i nevremena, što će usloviti i raniji početak priprema za narednu sezonu.

Podaci iz Turističke organizacije Ulcinja, objavljeni u četvrtak, pokazuju da je u Ulcinju i na kraju avgusta posjeta bila dobra: zvanično u gradu tada je boravilo više od 32 hiljade turista, uglavnom stranaca.

Škrelja je ocijenio da je uprkos boljoj posjeti, sezona daleko od rekordne koja je najavljivana početkom ljeta.

“Brojke su neumoljive i rekordi su nedostižni, iako svi očekujemo i dobru postsezonu”, kazao je Škrelja.

Naveo je da zakupci kupališta muku muče sa nedostatkom radne snage.

“To nam je bio problem i prethodnih godina, tako je i ove. Za narednu sezonu očekujemo jasnu strategiju države jer to nije problem samo Ulcinja”, kazao je Škrelja.

I predsjednik TO Ćazim Hodžić nedavno je u razgovoru za Vijesti izrazio uvjerenje da će posjeta biti dobra i u postsezoni, a i kasnije jer su iz “Karisme” i “Otranta” najavili da hotele neće zatvarati cijelu ovu godinu. Najavio je da će u septembru ispod zidina Starog grada biti održana tradicionlna “Jesenja korba”. TO, kako je naglasio, vodi intenzivne pregovore sa eminentnim influenserima, koji bi tokom postsezone imali svoje programe i nastupe u najjužnijoj opštini.

“Konačnu riječ o sezoni daće Monstat. Vjerujem da ćemo nadmašiti prethodnu godinu i biti makar blizu rekordne 2019”, kazao je Hodžić.

Bonus video: