Rašović: Nenaplaćena potraživanja za porez na nepokretnosti od 2010. do 2023. u Podgorici 56 miliona eura

Rašović je, tokom pres konferencije, kazao da je nastupio opšti period zastare za preko 13 miliona eura, pa će to morati da se otpiše

5531 pregleda 29 reakcija 5 komentar(a)
Rašović i Mićović, Foto: Nikola Saveljić
Rašović i Mićović, Foto: Nikola Saveljić

Nenaplaćena potraživanja samo za porez na nepokretnosti od 2010. do 2023. godine iznose 56 miliona eura, saopštio je vršilac dužnosti (v.d.) direktora Uprave lokalnih javnih prihoda Podgorica Aleksandar Rašović.

Istakao je da je stanje, koje je zatekla nova gradska uprava, loše i da su uočeni brojni problemi.

Podsjetio je da je Uprava lokalnih javnih prihoda organ koji prihoduje i puni budžet Podgorice i da je zbog toga naročito važna.

On je podsjetio da, po Zakonu o poreskoj administraciji, "imamo period apsolutne i relativne zastare".

Rašović je, tokom pres konferencije, kazao da je nastupio opšti period zastare za preko 13 miliona eura, pa će to morati da se otpiše.

"U julu 2023. godine od bivših starješina uprave ovog organa tražio sam pisana izjašnjenja o stanju u Upravi, a na taj dopis još nije odgovoreno. Suočili smo se sa brojnim problemima. Posao za tu godinu nije dobro urađen. Sve ovo govori o višedecenijskom nedomaćinskom odnosu bivše vlasti. Dileme ko je kriv i ko će krivično odgovarati ne mogu ostati bez konkretizacije", kazao je Rašović.

Rašović je kazao da je u periodu od 2019. do 2023. otpisano 23 miliona eura na poreze na nepokretnosti.

"Sve ovo govori o višedecenijsko nedomaćinskom odnosu prošle vlasti...", rekao je Rašović, dodajući da će aktuelna gradska vlast problemu pristupiti maksimalno proaktivno.

Naglasio je da bivša gradska vlast nije prijavila sva potraživanja.

Rašović nije htio da naglasi koje su to bile firme bile povlašćene u prethodnih 13 godina.

Odbornica u Skupštini Glavnog grada Anđela Mićović (PES) je kazala da je po dobijanju zvančnog revizorskog izvještaja sazvala pres kako bi upoznali javnost.

"O svakim budućim koracima ćete biti blagovremeno upoznati. Sada ne možemo reći ništa više od ovoga...", kazala je Mićović, dodajući da će morati da otpiše 33 miliona eura sa budžeta Glavnog grada.

Na pres konferenciji je rečeno da se u narednim danima očekuju novi digitalni servisi.

Bonus video: