Centralna banka sprema reviziju glavnog projekta zgrade koju planira u Tivtu: Na popravnom zbog ekologije

Zakon nalaže da vrhovna monetarna institucija mora da ima rezervno sjedište, a plac u Tivtu kupila je još u junu 2007. godine. Projekat je vrijedan skoro devet miliona eura

69803 pregleda 50 reakcija 11 komentar(a)
Parcelu u centru Tivta platili 1,77 miliona eura, Foto: Siniša Luković
Parcelu u centru Tivta platili 1,77 miliona eura, Foto: Siniša Luković

Centralna banka (CBCG) sprema reviziju glavnog projekta za edukativno-konferencijski centar u Tivtu za koji je odvojila novac u ovogodišnjem budžetu, dok će naknadno donijeti odluku o novom tenderu za njegovu gradnju.

Ovo je zvanično rečeno “Vijestima” u vrhovnoj monetarnoj instituciji.

CBCG je u julu prošle godine poništila tender za izgradnju i opremanje edukativno-konferencijskog centra u Tivtu zbog neispravnih ponuda koje su dostavila dva ponuđača, firme Štrabag i Eurozox.

Tender je raspisan 24. februara 2023. godine, a njegova ukupna vrijednost je bila 8,8 miliona eura, od čega je vrijednost nabavke 7,3 miliona, a 1,5 miliona je porez na dodatu vrijednost. Lokacija za izgradnju ovog objekta je u strogom centru Tivta na parceli provršine 2.958 kvadrata.

“Otvoreni postupak javne nabavke za izvođenje radova na izgradnji i opremanju edukativno-konferencijskog centra u Tivtu je poništen iz razloga što su ponuđači, zbog neispravnosti ponuda, isključeni iz postupka javne nabavke. U međuvremenu su u CBCG sprovođene aktivnosti na vršenju revizije i ažuriranju glavnog projekta, njegovom usaglašavanju sa evropskim standardima za projektovanje zgrada i inženjerskih konstrukcija, te osavremenjavanju pojedinih rješenja i njihovom usklađivanju sa najvišim tehnološkim zahtjevima i kriterijumima. Prvobitnim projektnim zadatkom je predviđeno da zgrada bude visoko energetski efikasan objekat, izgrađen po najsavremenijim “zelenim” standardima, te da, po mogućnosti, dobije jedan od internacionalno priznatih sertifikata za zelenu gradnju (LEED, BREEAM, EDGE...”, naveli su iz CBCG.

Kako su pojasnili, dolaskom guvernerke Irene Radović na čelo CBCG i strateškim opredjeljenjem da ESG standardi postanu ključni dio korporativnog upravljanja, ova tema je aktuelizovana, sa ciljem da projektna dokumentacija za izgradnju objekta u Tivtu, ispuni navedene visoke standarde.

“S obzirom na to da se vrlo brzo očekuje započinjanje procesa implementacije nacionalnog sistema sertifikacije zgrada, CBCG i po tom osnovu želi da obezbijedi da glavni projekat bude urađen u skladu sa najboljim praksama i standardima zelene gradnje. Stoga su pokrenute dodatne interne komunikacije i analize, kako bi svi navedeni zahtjevi bili blagovremeno ispunjeni, imajući u vidu da ih je naknadno veoma teško ili gotovo nemoguće nadomjestiti i dostići. CBCG je svojim planskim dokumentima za 2024. godinu opredijelila novac za ovu namjenu, ali će o mogućim aktivnostima u vezi sa novim postupkom predmetne nabavke, naknadno donijeti odluku”, naveli su iz vrhovne monetarne institucije.

Centralna banka, CBCG
foto: Luka Zeković

Savjet CBCG donio je Odluku o privođenju namjeni zemljišta u Tivtu (u oktobru 2017. i januaru 2023 godine). Studija ekonomske opravdanosti izgradnje ovog centra (cost benefit analiza), naveli su ranije u CBCG, pokazala je da je projekat rentabilan.

Objekat je planiran na urbanističkoj parceli 10, u zoni A, na katastarskoj parceli br. 972/2 KO Tivat, u obuhvatu Detaljnog urbanističkog plana “Tivat Centar” u Tivtu. CBCG je stekla pravo svojine na toj parceli, površine 2.958 metara kvadratnih, na osnovu Ugovora o prenosu prava na gradskom građevinskom zemljištu iz avgusta 2007. godine i januara 2008. godine koji je zaključen sa Opštinom Tivat.

Na toj atraktivnoj lokaciji sada se nalazi dotrajala baraka u vlasništvu Opštine u kojoj su nekada bile prostorije tivatskih parlamentarnih stranaka, odnosno nekih NVO. Baraka će biti srušena, a prestaće i da funkcioniše privremeni naplatni parking na parceli, koga sada po aranžmanu sa CBCG kao njenim vlasnikom, koristi tivatsko opštinsko preduzeće Parking servis. Sada neuređeni i prilično zapušteni plac u centru Tivta CBCG je još juna 2007, kada joj je tadašnji gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš (DPS), uz saglasnost odbornika u lokalnom parlamentu, prodao parcelu ukupne površine 2.958 kvadratnih metara. Opštinsko zemljište na i tada i sada neuređenom i neizgrađenom platou oivičenom Istarskom, Đačkom i Prevlačkom ulicom u centru Tivta, centralnoj monetarnoj vlasti prodato je po cijeni od 600 eura za kvadrat, odnosno za ukupnu sumu od 1.774.800 eura.

Kankaraš je tada obrazložio da je ova prodaja u interesu Tivta gdje je CBCG tada, prema zvaničnom objašnjenju, trebalo da izgradi i otvori svoje rezervno sjedište koje CBCG mora da ima po zakonu. Po opštinskoj odluci iz juna 2007, trebalo je da bude izgrađen poslovni objekat sa suterenom, prizemljem, spratom i potkrovljem “u funkciji administrativne djelatnosti”, ali CBCG nije nikada pristupila njegovoj gradnji. U međuvremenu, planovi CBCG za plac u Tivtu, nakon dolaska doskorašnjeg guvernera Radoja Žugića (DPS) na čelo te institucije su se promijenili pa je odlučeno da umjesto svog sekundarnog sjedišta, CBCG ovdje gradi edukativno-konferencijski centar.

U planu i mini hotel

Prema glavnom projektu površina objekta edukativno-konferencijskog centra iznosi 3.531 metara kvadratnih.

“Planirano je da objekat ima podzemnu etažu, prizemlje, prvi sprat i povučeni sprat. Objekat će sadržati kancelarije, konferencijsku salu, lobi, recepciju, smještajne kapacitete, restoran, servisne i tehničke prostorije i prostor za parking. Centar je projektovan u skladu sa savremenim principima energetske efikasnosti, pa je predviđeno postojanje sistema solarnih kolektora na zelenom krovu objekta, što će doprinijeti uštedi električne energije”, naveli su ranije iz CBCG.

Idejno rješenje dvaput bez saglasnosti

Bivši glavni državni arhitekta Dušan Vuksanović u dva navrata je 2019. godine odbio da da saglasnost na idejno rješenje novog poslovnog objekta CBCG. Prvi put je to urađeno iz strogo formalnih razloga, dok je drugi put Vuksanović konstatovao da CBCG, koja mu je podnijela idejno rješenje što ga je napravila firma “MMK Control” iz Bara, nije ispoštovala zakonsku proceduru koja traži da se za izradu idejnog rješenja na osnovu kojeg se izrađuje tehnička dokumentacija za objekte za potrebe državnih organa, lokalne uprave, zdravstvenih, prosvjetnih, kulturnih, naučnih, sportskih i objekata socijalne zaštite koji su u državnoj svojini, “obavezno raspisuje javni konkurs”.

Zanimljivo je da je Vuksanović u obrazloženju naveo da mu je institucija na čijem je čelu tada bio Žugić, u svom naknadnom izjašnjenju, tvrdila da “nije dužna da sprovodi javni konkurs budući da nije državni organ”.

“Da je sprovođenje javnog konkursa u suprotnosti je sa Zakonom o CBCG u odnosu na koncept nezavisnosti koji uključuje institucionalnu, personalnu i finansijsku nezavisnost, te da Zakon o državnoj imovini CBCG prepoznaje kao državni organ samo iz razloga što raspolaže državnom imovinom”, citirao je Vuksanović u svom rješenju djelove izjašnjenja CBCG.

Državni arhitekta je sve te primjedbe vrhovne monetarne vlasti odbacio, konstatujući da i CBCG mora ispoštovati proceduru predviđenu Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata i da je od nje ne isključuje to “što se u konkretnom radi o instutuciji koja ima samostalnost i finansijsku nezavisnost”.

Bonus video: