Lučka kapetanija Kotor u plusu milion eura

Ministarstvo saobraćaja navodi da je problem u radu ove kapetanije nedostatak računarske i kancelarijske opreme i kancelarijskog materijala, te kašnjenje u štampanju obrazaca isprava koje izdaje, čime se ugrožava blagovremeno rješavanje podnijetih zahtjeva za određene upravne stvari

6179 pregleda 5 komentar(a)
Problem nedovoljna tehnička opremljenost (ilustracija), Foto: Siniša Luković
Problem nedovoljna tehnička opremljenost (ilustracija), Foto: Siniša Luković

Lučka kapetanija Kotor koja sa ispostavama u Zelenici, Tivtu i Kumboru pokriva akvatorijum Bokokotosrkog zaliva, prošle godine je zaradila 1.063.032 eura.

Od toga je od naknada za polaganje stručnih ispita za sticanje zvanja i ovlašćenja pomoraca (breveta) naplaćeno 215.451 euro, od naknade za korišćenje plovnih puteva (svjetlarine) koju plaćaju brodovi 578.188 eura, od naknade za korišćenje plovnih puteva koja se plaća prilikom redovnih pregleda čamaca 1.135 eura, od poreza na upotrebu plovnih objekata 2.842 eura, a od naknade za dobijanje tzv.slobodnog saobraćaja za brodove koja se fakturiše njihovim agentima prihodovano je 28.080 eura. Lučka kapetanija Kotor je lani na ime naknada prilikom izdavanja isprava i pregleda čamaca naplatila 177.521 euro, dok je na ime administrativnih taksi ovaj organ u sastavu Ministarstva saobraćaja i pomorstva u državni budžet unio dodatnih 59.815 eura.

Uprkos dobrim rezultatima koje ostvaruje, Lučka kapetanija Kotor godinama se suočava sa brojnim prostornim i problemima nedovoljne tehničke opremljenosti. Tradicionalne prostorije kapetanije u reprezentativnom starom kamenom objektu na Luži u Kotoru već nekoliko godina su prinudno napuštene zbog oštećenja koje je ta zgrada zadobila tokom izvođenja radova na izgradnji obližnjeg pješačkog pothodnika između luke Kotor i Starog grada. Ova oštećenja Uprava za imovinu Crne Gore koja gazduje ovim objektom ni do danas nije sanirala, pa je osoblje Lučke kapetanije primorano da radi u privremenim kancelarijama u objektu nekadašnjeg DOZ-a u Kotoru.

“Problem u radu ove Kapetanije predstavlja nedovoljna tehnička opremljenost, koja se odnosi na računarsku opremu, nedostatak kancelarijske opreme i kancelarijskog materijala, te kašnjenje u štampanju obrazaca isprava koje izdaje ova Kapetanija, čime se ugrožava blagovremeno rešavanje podnijetih zahtjeva za određene upravne stvari”- piše pored ostaloga, u Izvještaju Ministarstva saobraćaja i pomosrtva o stanju u tom resoru za 2023. a koji se odnosi na Lučku kapetaniju Kotor.

Ova kapetanija koja pokriva pomorskim prometom daleko najopterećeniji dio akvatorijuma Crne Gore – zaliv Boke Kotorske i njegove prilaze, do prije nekoliko mjeseci funkcionisala je čak i bez rukovodioca jer je mjesto lučkog kapetana u Kotoru bilo upražnjeno od aprila 2022. kada je preminuo dotadašnji šef Lučke kapetanije Kotor, kapetan duge plovidbe Bruno Brkanović. U međuvremenu, do imenovanja Mirka Fuštića za lučkog kapetana u Kotoru što je obavljeno početkom februara ove godine, ovu značajnu funkciju je kao vršilac dužnosti, obavljao lučki kapetan u Baru, kapetan duge plovidbe Predrag Ratković.

Na kraju prošle godine u odgovarajućim upisnicima brodova koje vodi Lučka kapetanija Kotor bilo je upisano 76 brodova. Od toga su u Upisniku pomorskih trgovačkih brodova bila 62 broda sa ukupno 53.188 bruto-tona, dok je u Upisnik ribarskih brodova bilo upisano 14 takvih plovila sa ukupno 966,32 bruto-tone. Pored tih 14 ribarskih brodova, u upisnicima na posljednji dan prošle godine bila su 24 putnička, 19 teretnih brodova, 10 remorkera i devet tehničkih plovnih objekata.

Istovremeno u Upisnicima čamaca koji se vode za područje koje pokriva Lučka kapetanija Kotor bilo je upisano ukupno 3.949 čamaca od čega 1.847 čamaca u Kotoru, 690 u Tivtu i 1.412 čamaca u ispostavi u Zelenici. Od ukupnog broja upisanih čamaca, njih 465 su registrovani za privredne svrhe (ribarenje, odnosno javni prevoz), jedan je tzv. čamac za javne svrhe (pripada državnim službama), dok su 3.483 čamci za lične svrhe građana (sport i razonodu).

Pred stručnom komisijom ove Lučke kapetanije Kotor lani je sprovedeno ukupno 2.110 ispita- (504 za sticanje osnovnih ovlašćenja, 1.576 za izdavanje posebnih ovlašćenja i 30 ispita za obnovu ovlašćenja) za pomorce nautičke, elektro i brodomašinske struke, odnosno sticanje raznih drugih ovlašćenja u pomorstvu. Od toga su sa uspjehom položila 1.843 kandidata. Ispit za voditelja čamca lani je položilo 658 kandidata.

U luke u Boki lani uplovilo 466 brodova

Prema evidenciji kotorske Lučke kapetanije, lani je u luke u Boke Kotorske uplovilo ukupno 466 brodova, koliko je ta kapetanija izdala odobrenja za slobodan saobraćaj broda sa obalom, odnosno dozvola za isplovljenje broda iz luke. Brodovima su lani u bokeljske luke stigla ukupno 528.432 putnika, te skoro 420 tona tereta. Na stranim jahtama i čamcima sa izdatim vinjetama istovremeno je u bokeške luke i marine stiglo ukupno 12.687 putnika.

Lučka kapetanija Kotor je prošle godine izdala ukupno 4.176 vinjeta stranim jahtama i čamcima za plovidbu našim vodama, a lani je taj organ primio i obradio ukupno 16 prijava pomorskih nezgoda koje su se desile u akvatorijumu pod nadležnošću ove kapetanije.

Bonus video: