Bar 50 miliona za privatnu imovinu u blizini tivatske piste

Vlada se sprema za davanje crnogorskih aerodroma pod koncesiju. Ministarstvo saobraćaja zaduženo da sprovede eksproprijaciju 143 parcele čija je ukupna površina iznad 50 hektara. Treba riješiti imovinsko-pravna pitanja nad nekretninama predviđenim za širenje i modernizaciju tivatskog aerodroma, piše u informaciji koju je Vlada nedavno usvojila

75140 pregleda 47 reakcija 29 komentar(a)
Cijena po kvadratu oko 109 eura: Aerodrom u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Cijena po kvadratu oko 109 eura: Aerodrom u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Vlada je obavezala Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da obezbijedi i na poseban račun Ministarstva finansija uplati novac koji je potreban za eksproprijaciju nekretnina koje su u državnoj studiji lokacije “Aerodrom Tivat”, predviđene za drugu fazu širenja tamošnje vazdušne luke.

To bi, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, a imajući u vidu procjene sudskih vještaka u parnicama koje građani još vode za povraćaj ili obeštećenje za njihovu imovinu na aerodromu, Tivat državu moglo da košta najmanje 50 miliona eura, odnosno, 109 eura po kvadratu.

Vlada je prošle sedmice usvojila ”Informaciju o postupku eksproprijacije nepokretnosti u zahvatu Faze II aerodroma Tivat” u kojoj piše da u sklopu priprema za sprovođenje koncesije crnogorskih vazdušnih luka, treba riješiti imovinsko-pravna pitanja nad nekretninama predviđenim za širenje i modernizaciju tivatskog aerodroma kako bi one bile u državnoj svojini i kao takve eventualno mogle biti ustupljene u koncesiju budućem koncesionaru. Riječ je o 143 parcele čija je ukupna površina iznad 50 hektara. U Vladinom dokumentu se ne navodi ni okvirna cifra koliko bi novca trebalo da se obezbijedi za ekspropirjaciju.

Uzeli imovinu Opštini

Granice koncesionog područja na lokaciji aerodroma u Tivtu definisane su na osnovu planske dokumentacije kojom je tretirano ovo područje i predložene faznosti realizacije investicionog programa u širenje i modernizaciju aerodromskih kapaciteta.

Ukupno područje predviđeno za koncesionu djelatnost na aerodromu u Tivtu obuhvata površinu od 157,86 hektara kopnenog dijela i 8,83 hektara akvatorijuma Tivatskog zaliva, a podijeljenio je na tri faze realizacije. Zahvat prve faze obuhvata 84,7 hektara i tu su imovinsko-pravni odnosi u najvećoj mjeri završeni jer je država na sebe uspjela da upiše veći dio tih nekretnina. Naime, prije nekoliko godina, u do kraja po zakonu nikada srovedenom postupku pred katastrom, država je uspjela da sa Opštine Tivat kao vlasnika na sebe prebaci oko 700 hiljada kvadrata tog zemljišta koje je legalna svojina Opštine Tivat. Lokalna uprava Tivta tome se usprotivila i pred Upravnim sudom uspjela da u dva navrata obori odluku tivatskog katastra da sa Opštine na državu prebaci vrijednu imovinu, ali katastar do sada nije u djelo sproveo odluku suda da te nekretnine ponovno vrati lokalnoj upravi.

Bivša DPS-om predvođena Vlada premijera Duška Markovića je Tivtu 2018. godine prepisujući na državu kao vlasnika nekretnine koje je u svojini do tada imala lokalna samouprava u i oko kompleksa tivatskog aerodroma, pričinila direktnu štetu od preko 70 miliona eura, ali nijedna od tri posljednje Vlade u kojima nije bilo DPS-a, nije tu odluku ispravila i Tivtu vratila njegovu imovinu. Takvo i prijašnje postupanje države koja je administrativnim putem i izmjenama podataka u katastru, Tivtu bez naknade oduzela imovinu koju je ta Opština legalno sticala prije skoro 70 godina kada je građen ovdašnji aerodrom kupovinom, ekspropijacijom ili poklonom vlastitih gađana, nije do danas izazvala nikakvu reakciju državnog tužilaštva.

Vlada sada ide korak dalje i namjerava da za sebe uzme i privatnu imovinu u okolini aktuelnog aerodromskog kompleksa, a što bi je prema nekim grubima, ali konzervativnim procjenama, moglo koštati najmanje oko 50 miliona eura.

Javni interes već proglašen

Druga faza razvoja ovdašnjeg aerodroma obuhvata površinu od 56 hektara, a treća površinu od 17,38 hektara. Cjelokupan prostor koncesionog područja za sve tri faze investicionog pograma na lokaciji međunarodnog aerodroma Tivat nalazi se u zoni morskog dobra iako su neki njegovi djelovi čak kilometrima udaljeni od morske obale. Stoga je čitavo ovo područje planski okriveno Prostornim planom posebne namjene obalnog područja za zonu morskog dobta, odnosno državnom studijom lokacije (DSL) Sektor 24 - Aerodrom Tivat koja je usvojena za dio prve i druge faze realizacije investicionog programa. Površina nekretnina pod DSL-om “Aerodrom” je 140,36 hektara, od čega je 131,53 hektara na kopnu, a 8,83 hektara na moru. “Iako je koncesionim aktom predviđeno da će se realizacija Faze II odvijati u četvrtoj i petoj godini investicionog programa, neophodno je bez odlaganja pristupiti rješavanju imovinsko pravnih odnosa na katastarskim parcelama koje su u zahvatu ove faze”, navedeno je u Informaciji koju je usvojila Vlada uz pobrojavanje ukupno 134 katastarske parcele u KO Đuraševići i devet u KO Mrčevac, a koje sve treba da budu eksproprisane.

Ukupna površina tih parcela je preko 50 hektara, a vode se na većinom građane iz starosjedilačkih tivatskih, odnosno krtoljskih porodica, te na nekoliko pravnih lica među kojima su propala državna poljoprivredna firma “Montepranzuo Bokaprodukt”, te privatne firme poput “Račice” iz Tivta, “Drvoomonta” iz Kotora i kompanije “Monte M.R.M.” iz Podgorice. Ova posljednja je posebno interesantna jer se na nju vodi ukupno šest parcela na lokalitetu Bjleušine (uz južni dio završetka aktuelnog aerodromskog kompleksa, na prostoru prema lokalnom putu za Radoviće) u ukupnoj površini od skoro 25,5 hiljada kvadrata. Od toga je samo jedna parcela površine 9.906 kvadrata po kulturi “šuma 4. kategorije) druga površine 2.986 kvadrata se vodi kao “zaštitni pojas”, a ostalih četiri u katastru su u načinu korišćenja upisane kao “manevarske površine i platforme” kao da već pripadaju kompleksu vazdušne luke. Sve te parcele u svojini ove podgoričke firme opterećene su sa više tereta za neplaćene poreska dugovanja prema Opštini Tivat, zabilježbe sudskih sporova o vlasništvu odnosno rješenja o izvršenju za druge njene neplaćene finansijske obaveze “Monte M.R.M-a”

U Informaciji se napominje da je nad svih ovih ukupno 143 parcele proglašen javni interes momentom usvajanja DSL “Aerodrom” u čijem su one zahvatu, ali da Ministarstvo saobraćaja ipak predlaže da se za njih donese posebna Odluka o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti.

“Razlog navedenom je zaštita od nekih budućih, nepotrebnih postupaka eksproprijacije”, piše u Infromaciji u kojoj nema podataka koliko će prema procjeni Uprave za katastar, državu ukupno koštati eksproprijacija ovih nekretnina.

Bonus video: