Suficit od 54,6 miliona, a nije plaćeno 70 miliona

Prihodi državne kase se značajno popravili u aprilu kada je ispeglan deficit iz prva dva mjeseca

8203 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Foto: Shutterstock
Foto: Foto: Shutterstock

Suficit od 54,6 miliona eura u budžetu za period januar-april ostvaren je zahvaljujući tome što nisu plaćene planirane obaveze za oko 70 miliona eura, ali i znatno boljom naplati prihoda u aprilu u odnosu na prva tri mjeseca, pokazuju podaci iz izvještaja o izvršenju budžeta za ova četiri mjeseca.

Ukupni prihodi državne kase za ovaj period su iznosili 896 miliona eura i bili su za 86 miliona veći od plana a za skoro sto miliona veći u odnosu na isti period prošle godine.

Tekući izdaci budžeta iznosili su 841 milion eura, a bili su planirani na 911 miliona, tako da je suficit iznosio 54,6 miliona eura umjesto planiranog deficita od 101 milion eura.

Za period januar - mart državni budžet je bio u deficitu od pet miliona eura, s tim što ni za taj period nisu bili plaćeni izdaci od 72 miliona eura. To pokazuje da su se prihodi države značajno popravili u aprilu kada je suficit iznosio 59,4 miliona eura.

Samo u aprilu državna kasa je prihodovala 317 miliona eura što je za 40 miliona više od plana, a za 62 miliona više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Najveći rast prihoda ostvaren je od poreza na dobit koju su kompanije ostvarile u 2023. godini. Od ovog poreza u aprilu je naplaćeno 100,3 miliona eura, što je 18,2 miliona više od plana i za 23 miliona više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Ovaj porez ima karakter sezonskog jer se većinom naplaćuje u martu i aprilu, nakon što kompanije predaju finansijske izvještaje za prethodnu godinu.

Od najznačajnijeg državnog prihoda poreza na dodatu vrijednost u aprilu je država inkasirala 94,5 miliona eura, što je za 3,5 miliona više od plana i za 15 miliona više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Ovo je dobar znak da se naplata glavnog poreza poboljšava jer je u martu ove godine iznosila 78,8 miliona eura i bila je za 12,8 miliona eura manja od plana.

Od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje naplaćeno je 53,6 miliona što je za 7,4 miliona više od plana i za deset miliona više nego u aprilu prošle godine. Za isplatu penzija potrošeno je 61,2 miliona eura, pa je deficit penzijskog fonda iznosio 7,6 miliona eura, što je nadoknađeno drugim državnim prihodima.

Od akciza je u aprilu naplaćeno 26,9 miliona eura, što je za 600 hiljada više od plana, a za dva i po miliona više nego lani u istom periodu.

Izdaci budžeta u aprilu iznosili su 258 miliona eura, i za dva i po miliona su bili veći od plana. Što znači da u ovom mjesecu plaćen dio obaveza koje nisu bile izmirene ranije. Tako su za kapitalne investicije u aprilu potrošena 22 miliona eura ili 4,8 miliona više od plana za taj mjesec.

Na stavku “transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru” gdje je u prva tri mjeseca napravljeno najviše ušteda i suficita, u aprilu je potrošeno 41,2 miliona što je 6,3 miliona eura više od plana.

U aprilu je vraćeno 117 miliona eura starih dugova, od čega iz depozita 53,5 miliona eura, a većina ostalog iznosa je finansirana iz aprilskog suficita od 59,4 miliona eura. G.K.

Vraćeni dugovi od 218 miliona, depoziti manji za 164 miliona

Za ova četiri mjeseca vraćeni su stari dugovi u iznosu od 218 miliona eura, tako što su korišćeni depoziti u iznosu od 164 miliona i ostvarena suficit. U toku istog perioda plaćene su i kamate na zaduženja u iznosu od 46 miliona eura, iz tekućih budžetskih prihoda.

Depoziti države smanjeni su sa 700 miliona (računajući u njih i martovsko zaduženje od 687 miliona) na 535 miliona eura na kraju aprila. Da su prema planu budžeta ostvareni prihodi i rashodi, depoziti na kraju aprila trebali su vrijedili 373 miliona eura, odnosno bili bi za 161 milion manji nego sada.

Bonus video: